7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ονυχομυκητίαση στα πόδια

Είναι τα νύχια των ποδιών σας ραγισμένα, κίτρινα και σας τρώνε; Ίσως έχετε ονυχομυκητίαση! Διαβάστε παρακάτω εφτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ονυχομυκητίαση στα πόδια.
7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ονυχομυκητίαση στα πόδια
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και η ονυχομυκητίαση στα πόδια δεν είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική πάθηση, είναι δυνατό να κολλήσετε μύκητες αν μοιράζεστε παπούτσια, κάλτσες ή είδη προσωπικής υγιεινής όπως ο νυχοκόπτης.

νύχια ποδιού, νυχοκόπτης σε νύχια ποδιού, ονυχομυκητίαση στα πόδια

Η ονυχομυκητίαση στα πόδια είναι μια πολύ συνηθισμένη μόλυνση. Ονυχομυκητίαση μπορεί να παρουσιαστεί και στα χέρια.

Η μόλυνση αυτή χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών, όπως ραγίσματα και κιτρίνισμα καθώς και από ενοχλητική φαγούρα.

Συνήθως η ονυχομυκητίαση στα πόδια είναι επακόλουθο της μειωμένης ανοσοποιητικής αντίδρασης του οργανισμού. Όμως μπορεί να οφείλεται και στα εξής:

  • Υπερβολική εφίδρωση.
  • Μερικά είδη παπουτσιών.
  • Έκθεση σε μολυσμένες επιφάνειες.

Η εμφάνιση ονυχομυκητίασης δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και επειδή προκαλεί πόνο και άλλες επιπλοκές.

Επίσης είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την πάθηση, προκειμένου να λάβουμε προληπτικά μέτρα.

Διαβάστε παρακάτω εφτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ονυχομυκητίαση στα πόδια.

1. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα

Η ονυχομυκητίαση στα πόδια οφείλεται κυρίως σε ένα είδος μύκητα που ονομάζεται δερματόφυτο και ακμάζει σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.

Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται επειδή έχουν ονυχομυκητίαση, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη μόλυνση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πάνω από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο έχουν πάθει ονυχομυκητίαση μία φορά στη ζωή τους.

Η ευαισθησία απέναντι στη μόλυνση αυξάνεται με την ηλικία. Επειδή είναι δύσκολο να διαγνωστεί από την αρχή, πολλοί άνθρωποι έχουν ονυχομυκητίαση στα πόδια χωρίς να το ξέρουν.

 

 

2. Η ονυχομυκητίαση στα πόδια είναι μεταδοτική

Αν και δεν αποτελεί ιδιαίτερα μεταδοτική μόλυνση, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι η ονυχομυκητίαση στα πόδια μπορεί να είναι μεταδοτική σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δεν αντιμετωπίζετε μεγάλο κίνδυνο απλώς με το να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που έχει τον μύκητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσετε αν μοιράζεστε μαζί του κάλτσες, παπούτσια και νυχοκόπτες.

Επιπλέον, μπορεί να παραμείνουν μικροοργανισμοί στις επιφάνειες του ντους και στο δάπεδο του μπάνιου. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να φοράτε ειδικά παπούτσια, ιδιαίτερα στα δημόσια ντους.

3. Μάθετε ποιες είναι οι υγιεινές συνήθειες για να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα πόδια

Έχει αποδειχτεί ότι ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε ονυχομυκητίαση στα πόδια.

Εκτός από το να μη μοιράζεστε είδη προσωπικής υγιεινής, είναι έξυπνο να διατηρείτε τα νύχια των ποδιών σας καθαρά, στεγνά και κοντά.

Μόλις βγείτε από το ντους και πριν φορέσετε κάλτσες ή παπούτσια, πρέπει να στεγνώνετε τα πόδια σας με μια απορροφητική πετσέτα.

Επιπλέον, οι κάλτσες σας θα πρέπει να είναι φτιαγμένες από υλικό που αναπνέει για να μη συγκρατούν υγρασία.

Ταυτόχρονα, είναι ουσιαστικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Δεν είναι όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης αποτελεσματικές

ποδόλουτρο γυναικείων ποδιών, ονυχομυκητίαση στα πόδια

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης μπορεί να φανούν αρκετά χρήσιμες για να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε την ονυχομυκητίαση στα πόδια.

Ωστόσο δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα, αφού μερικές φορές οι μύκητες καταφέρνουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να εξαπλώνονται.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι καλύτερα να δείτε έναν γιατρό ώστε να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τοπική χρήση και για λήψη από το στόμα.

Αυτές οι επιλογές τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορεί να περάσουν μήνες πριν αυτά φανούν.

5. Η υπερβολική υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο για ονυχομυκητίαση στα πόδια

Πόδια μέσα στο νερό, ονυχομυκητίαση στα πόδια

Το να πλένετε υπερβολικά συχνά τα χέρια ή τα πόδια σας ή το να έχετε τα νύχια σας σε επαφή με το νερό για μεγάλα διαστήματα είναι ακόμα δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθείτε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική υγρασία βλάπτει το προστατευτικό στρώμα των νυχιών και αποδυναμώνει τις παρανυχίδες, έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.

6. Η ονυχομυκητίαση στα πόδια συνδέεται με το “πόδι του αθλητή”

Οι περισσότεροι ασθενείς με ονυχομυκητίαση στα πόδια υποφέρουν ή έχουν υποφέρει επίσης από την πάθηση που είναι γνωστή ως “πόδι του αθλητή”.

Πρόκειται για μια άλλη μυκητίαση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων στα πόδια.

Είναι αρκετά συνηθισμένη στους αθλητές και στους κολυμβητές, αφού οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται σε περιβάλλοντα που διευκολύνουν την εμφάνιση μυκήτων.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πόδι του αθλητή: πρόληψη και αντιμετώπιση.

 

7. Η ονυχομυκητίαση στα πόδια μπορεί να σας προειδοποιεί για άλλες παθήσεις

Συσκευή μέτρησης σακχάρου, ονυχομυκητίαση στα πόδια

Η ξαφνική εμφάνιση ονυχομυκητίασης μπορεί να αποτελεί σημάδι χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως οι δυσκολίες στην κυκλοφορία του αίματος, ο διαβήτης ή το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιμετωπίζετε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για ονυχομυκητίαση αν έχετε άλλα δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση ή δερματίτιδα.

Έχετε υπόψη σας τα παραπάνω αν παθαίνετε επαναλαμβανόμενα ονυχομυκητίαση στα πόδια.

Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα για αυτό το είδος μυκητίασης, προσπαθείτε να εξετάζετε συχνά τα νύχια σας και βελτιώστε τη φροντίδα τους για να αποφύγετε τις μολύνσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.