Πώς να μπορείτε να αποφύγετε να τρώτε λόγω πλήξης;

Υπάρχει η τάση να τρώμε υπερβολικά όταν βαριόμαστε ή όταν δεν κάνουμε τίποτα. Σε αυτό το άρθρο, θα συγκεντρώσουμε μερικές στρατηγικές για να κρατήσουμε αυτή την κατάσταση υπό έλεγχο.
Πώς να μπορείτε να αποφύγετε να τρώτε λόγω πλήξης;
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το φαγητό λόγω πλήξης έχει γίνει μια σταθερή και επικίνδυνη συνήθεια. Αν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση ότι το κάνουν, το υπερβολικό τσιμπολόγημα είναι ένας από τους κύριους λόγους για το υπερβολικό βάρος. Μάλιστα, πιστεύεται ότι αυτή η ανάγκη να τρώμε όταν βαριόμαστε μπορεί να κρύβει προβλήματα άγχους και στρες.

Υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσουμε; Η απάντηση είναι ναι! Ωστόσο, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα και, φυσικά, να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές.

Γιατί τρώμε λόγω πλήξης;

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τρώμε περισσότερο όταν βαριόμαστε παρά όταν είμαστε απασχολημένοι με κάτι. Μία από τις πιο αποδεκτές θεωρίες έχει να κάνει με συναισθηματικούς λόγους , όπως επεισόδια άγχους ή κατάθλιψης που συμβαίνουν όταν το μυαλό δεν είναι απασχολημένο με κάτι συγκεκριμένο.

Ο κύριος σκοπός του φαγητού είναι να δώσουμε στο σώμα τροφή ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τις ζωτικές του λειτουργίες. Ωστόσο, όταν τρώμε λόγω πλήξης, τείνουμε να τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό που συνιστάται. Και, σε αντίθεση με άλλα έμβια όντα, οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να τρώνε για ευχαρίστηση.

Άλλοι λόγοι για το φαγητό λόγω πλήξης έχουν να κάνουν με την κατάσταση αδυναμίας και κούρασης που συνδέεται με τον ελεύθερο χρόνο. Ασυνείδητα, προσπαθούμε να καλύψουμε όλα αυτά τα κενά καταναλώνοντας όλα τα είδη τροφίμων.

Επίσης, λαμβάνουμε ένα ισχυρό ερέθισμα μέσω των μεγάλων διαφημιστικών εκστρατειών από τις εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων.

Πώς να αποφύγετε να τρώτε λόγω πλήξης

Αν θέλετε να αποφύγετε το φαγητό λόγω πλήξης, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές απλές στρατηγικές στην καθημερινή σας ζωή. Αυτές θα είναι επίσης απαραίτητες αν σκοπεύετε να χάσετε βάρος.

Αν το θεωρείτε απαραίτητο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση, αν γίνει πρόβλημα.

Παρακολουθείτε τι τρώτε

Πώς να μπορείτε να αποφύγετε να τρώτε λόγω πλήξης;

Η παρακολούθηση των καθημερινών σας γευμάτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε να τρώτε από βαρεμάρα. Ιδανικά, θα πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής όπου θα σημειώνετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε και πού τρώτε.

Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο ή σε εφαρμογές για κινητά. Το σημαντικό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε μοτίβα στις διατροφικές σας συνήθειες, όπως η τάση να τρώτε τηγανητά και σοκολάτα ή να τρώτε πολύ ενώ βλέπετε τηλεόραση.

Συγκεντρωθείτε περισσότερο

Αν νιώθετε ότι πεινάτε επειδή κοιτάτε το ταβάνι, κάντε κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση, όπως το διάβασμα.

Πηγαίνετε μια βόλτα για να αποφύγετε να φάτε λόγω πλήξης

Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε λιγότερους πειρασμούς και η κουζίνα θα είναι πολύ μακριά! Μην πάρετε ούτε χρήματα μαζί σας, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε φαγητό από έξω! Οι λιγούρες θα αρχίσουν να εξαφανίζονται όσο θα γυμνάζεστε περισσότερο.

Αποφύγετε την αγορά συγκεκριμένων τροφίμων

Όταν βαριόμαστε, τρώμε πράγματα που είναι λιπαρά, γλυκά ή έχουν πολλούς υδατάνθρακες. Έτσι, αν ξέρετε ότι θα σας έρθει η ανάγκη να φάτε μερικά πατατάκια ή μπισκότα σοκολάτας, μην τα αγοράσετε. Αντ’ αυτού, επιλέξτε κάτι πιο υγιεινό, όπως φρούτα ή μπάρες δημητριακών.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: Λαχανικά υψηλής πρωτεϊνικής αξίας για απώλεια βάρους

Αποφύγετε να τρώτε εκτός κουζίνας

Μην τσιμπολογάτε στο δωμάτιο ή στο σαλόνι σας. Τρώτε πάντα σε ένα τραπέζι, είτε στην κουζίνα είτε στην τραπεζαρία. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε να τρώτε στον καναπέ ενώ βλέπετε τηλεόραση.

Μην αφήνετε τόσο πολύ χρόνο να περνάει ανάμεσα στα γεύματα

Εκτός από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), προσθέστε δύο μικρά σνακ, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πεινάτε τόσο πολύ.

Πολλές έρευνες συνιστούν πέντε γεύματα την ημέρα.

Φάτε ό,τι σας ικανοποιεί

Some celery.

Θα μπορούσατε να προτιμήσετε μια φέτα καρπούζι ή ένα στικ σέλινο, επειδή και τα δύο περιέχουν πολύ νερό και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι και δεν θα πεινάσετε.

Πίνετε περισσότερο νερό για να μην φάτε λόγω πλήξης

Όταν αισθάνεστε πεινασμένοι, μπορεί να είναι επειδή διψάτε. Έτσι, συνηθίστε να περπατάτε στο σπίτι με ένα μπουκάλι νερό για να ενυδατώνεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσετε τα τεράστια οφέλη που σας προσφέρει το νερό.

Διαχείριση του στρες

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας πριν φάτε, ειδικά αν δεν είναι κατάλληλη στιγμή για φαγητό. Είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθετε έντονη επιθυμία να φάτε όταν περνάτε μια αγχωτική κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα.

  • Παίρνοντας βαθιές αναπνοές
  • Να κάνετε άλλες δραστηριότητες πριν φάτε
  • Να κάνετε γιόγκα.
  • Να πάτε μια βόλτα.

Τρώτε συχνά από πλήξη; Τότε χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Stress and eating. (n.d.).
    apa.org/news/press/releases/stress/2013/eating.aspx 
  • Schag, K., Teufel, M., Junne, F., Preissl, H., Hautzinger, M., Zipfel, S., & Giel, K. E. (2013). Impulsivity in Binge Eating Disorder: Food Cues Elicit Increased Reward Responses and Disinhibition. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0076542 
  • Reiter, C. S., & Graves, L. (2010). Nutrition therapy for eating disorders. Nutrition in Clinical Practice. https://doi.org/10.1177/0884533610361606 

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.