Η πρακτική της φωλιάς: Το οφέλη του να μην κάνετε τίποτα

Η πρακτική της φωλιάς είναι μια πρακτική που συνίσταται απλώς στο να μην κάνετε τίποτα και να χαλαρώσετε στο σπίτι σας. Αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η πρακτική της φωλιάς δεν είναι πρακτική, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη.
Η πρακτική της φωλιάς: Το οφέλη του να μην κάνετε τίποτα
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ανακαλύψτε την πρακτική της φωλιάς και τα οφέλη του να μην κάνετε τίποτα, γιατί η ηρεμία είναι απαραίτητη! Το να βαριέστε και να μένετε στο σπίτι δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα, σήμερα αυτή η συνήθεια είναι γνωστή ως «πρακτική της φωλιάς» και είναι μια πολλά υποσχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτήν την απλή πρακτική ως μέσο θεραπείας και αυτοανακάλυψης.

Λοιπόν, τι είναι η πρακτική της φωλιάς

γυναίκα πίνει καφέ

Ένα διάλειμμα από τον γρήγορο ρυθμό της καθημερινής μας ζωής δεν είναι κακό. Το να μην κάνουμε τίποτα και να αφιερώσουμε το χρόνο μας σε ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε το άγχος και το στρες.

Η πρακτική της φωλιάς είναι μια απάντηση στη φρενίτιδα που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή. Όπως και ο τρόπος ζωής hygge, η πρακτική της φωλιάς ξεκίνησε επίσης στις σκανδιναβικές χώρες. Τώρα, η τάση έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Αυτές οι τεχνικές συμβάλλουν στην ευημερία μειώνοντας το άγχος και το στρες.

Ταυτόχρονα, το να μην κάνετε τίποτα είναι μια πολύ οικονομική επιλογή. Όχι μόνο σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε τη ζεστασιά του σπιτιού σας, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και του δεσμού σας με τον εαυτό σας.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε τι κάνετε τις εργάσιμες ημέρες σας και το βάρος των σχεδίων του Σαββατοκύριακου. Ας είμαστε ειλικρινείς, τα σχέδια για το Σαββατοκύριακο μοιάζουν να γίνονται καταναγκαστικά αντί αυθόρμητα, παίρνοντας όλο και περισσότερο χρόνο από τη χαλάρωση.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 5 συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση

Η υποχρέωση κοινωνικοποίησης και το να μην κάνετε τίποτα

Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο μας, συχνά καταλήγουμε να αισθανόμαστε με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα παιδιά μας. Έρχονται στο σπίτι εξαντλημένα από μια κουραστική μέρα στο σχολείο μόνο για να αντιμετωπίσουν περισσότερες ευθύνες. Πρέπει να διαβάσουν, να συμμετάσχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, να κάνουν δουλειές κ.λπ.

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει μια τάση που μας ασκεί πίεση σχετικά με τον τρόπο που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Αναγκάζουμε τον εαυτό μας να περάσουμε χρόνο με άλλα ζευγάρια, μέλη της οικογένειας και φίλους, να επισκεφθούμε εστιατόρια ή να κάνουμε εκδρομές κ.λπ. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτές τις συγκεντρώσεις και δραστηριότητες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε όλο και λιγότερο χρόνο για απλή ξεκούραση και χαλάρωση – και τον χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα από ποτέ.

Το ίδιο συμβαίνει με τα κινητά μας τηλέφωνα και την ανάγκη συνεχούς απάντησης μηνυμάτων, ανάγνωσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ελέγχου των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα πολύ εξαντλητικό φορτίο ερεθισμάτων. Επιπλέον, το να ζείτε σε έναν αδιάκοπο κύκλο πιέσεων και υποχρεώσεων σίγουρα δεν βοηθά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα αρρωσταίνει απλά επειδή πρέπει να ξεκουραστεί. Στην πραγματικότητα, είναι το σώμα που απαιτεί ξεκούραση! Τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί εάν μείνετε στο σπίτι στον καναπέ με μια κουβέρτα, ένα ζεστό ρόφημα και λίγο χώρο για τον εαυτό σας – στην πραγματικότητα, αυτό που λατρεύουν πολλοί από εμάς κρυφά.

Έτσι, το καταφύγιο ενός σπιτιού γίνεται το ασφαλέστερο μέρος για να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό. Η πρακτική της φωλιάς μετατρέπει το σπίτι σας σε ένα μέρος όπου μπορείτε να ανακάμψετε από τα συναισθήματα της εξάντλησης και να απολαύσετε τη δική σας παρέα.

Πότε δεν είναι καλό να μην κάνετε τίποτα

γυναίκα στεναχωρημένη
Σε καταστάσεις όπως το πένθος και η κατάθλιψη, η πρακτική της φωλιάς δεν είναι καλή ιδέα. Αντίθετα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η πρακτική της φωλιάς δεν είναι μια λύση για όλες τις ανάγκες, ειδικά αν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα. Η πρακτική της φωλιάς δεν συνιστάται για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε αυτούς που βιώνουν πένθος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα να αποφασίσετε να μείνετε σπίτι για να απολαύσετε αυτό το περιβάλλον. Αντί να μένουν στο σπίτι, τα άτομα σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αναζητούν θεραπεία και να ακολουθούν τις ενδείξεις που παρέχει ο επαγγελματίας.

Το να μην κάνετε τίποτα πρέπει πάντα να είναι μια πρακτική που προσφέρει απόλαυση. Όσοι δεν έχουν ενεργή επαγγελματική ζωή μπορεί να βλέπουν τη διαμονή στο σπίτι ως βάρος και αυτό δεν είναι λύση. Με το να μην κάνουμε τίποτα πρόκειται να αγκαλιάσουμε την ελευθερία μας, να κάνουμε αυτό που θέλουμε περισσότερο παρά την κοινή κοινωνική πίεση, να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Πώς να μην κάνετε τίποτα

Μερικοί από τους κανόνες που ακολουθεί αυτή η τάση είναι:

 • Κάνετε πράγματα που θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα, διαβάστε, ζωγραφίστε, παρακολουθήστε μια ταινία, φροντίστε στα φυτά σας, παίξτε με το κατοικίδιο ζώο σας, καθαρίστε παλιά έπιπλα, φτιάξτε χειροτεχνίες κ.λπ.
 • Αποφύγετε τον κουραστικό σχεδιασμό.
 • Κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε.
 • Ζήστε χωρίς να βιάζεστε.
 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να ολοκληρώσετε εργασίες από υποχρέωση.
 • Δεν υπάρχει πρόβλημα με την καλή παρέα, αρκεί να μπορείτε να αισθάνεστε χαλαροί.
 • Κρατήστε το μυαλό σας στο παρόν.
 • Τέλος, είναι καλή ιδέα να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε άβολα στο «μικρό σας καταφύγιο».

Εκτός από αυτές τις προτάσεις, είναι επίσης καλή ιδέα να αφήνετε άφθονο φυσικό φως στο σπίτι σας. Το περιβάλλον και η διακόσμηση είναι σημαντικά όταν πρόκειται για την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τοποθετήσουν φυσικά φυτά σε συγκεκριμένους χώρους εντός των σπιτιών τους.

Η απλότητα είναι επίσης πολύτιμη. Δεν έχει νόημα να γεμίσετε το σπίτι σας με αντικείμενα που συμβάλλουν μόνο σε μεγαλύτερη αίσθηση χάους. Το περιβάλλον στο σπίτι σας θα πρέπει να εμπνέει ηρεμία.

Εάν θέλετε να προετοιμάσετε το χώρο σας, τότε οι ειδικοί προτείνουν τη μείωση του αριθμού των περιττών αντικειμένων. Σιγά-σιγά, θα μπορείτε να προσαρμόζετε κάθε γωνιά του σπιτιού σας και να την γεμίζετε με γαλήνη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με τον ίδιο τρόπο που μεταμορφώνετε τον τρόπο ζωής σας.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Φτιάξτε το πρόγραμμά σας όπως θέλετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegío Profesional de Fisioterapeutas.
 • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
 • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud = International Journal of Clinical and Health Psychology.
 • Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludables.
 • Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (2015). Necesidad de descanso y sueño. Enfermeria Comunitaria.
 • Fernández-Castro, J., Martínez-Zaragoza, F., Rovira, T., Edo, S., Solanes-Puchol, Á., Martín-del-Río, B., … & Doval, E. (2017). How does emotional exhaustion influence work stress? Relationships between stressor appraisals, hedonic tone, and fatigue in nurses’ daily tasks: A longitudinal cohort study. International journal of nursing studies, 75, 43-50.
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge: Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis, 55(2), 21-44.
 • Wielgosz, J., Goldberg, S. B., Kral, T. R., Dunne, J. D., & Davidson, R. J. (2019). Mindfulness meditation and psychopathology. Annual review of clinical psychology, 15, 285-316.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.