5 αρετές που πρέπει να έχει μια υγιής σχέση

24 Οκτωβρίου 2015
Το να κρατήσετε τη ρομαντική σχέση σας σταθερή, υγιή και ευτυχισμένη είναι ένας θησαυρός που όλοι θα ήθελαν να έχουν.

Αν θέλουμε να νιώθουμε πληρότητα στη σχέση μας, δεν πρέπει ποτέ να τη στηρίζουμε στην εξάρτηση. Κάθε άτομο πρέπει να προσαρμοστεί στο άλλο, χωρίς να εγκαταλείψει αυτό που είναι. Ο σεβασμός και ο ενθουσιασμός είναι δύο θεμελιώδεις παράγοντες σε κάθε εμπειρία που μοιραζόμαστε. Ποιες είναι λοιπόν οι αρετές που πρέπει να έχει μια υγιής σχέση;

Το να κρατήσετε τη ρομαντική σχέση σας σταθερή, υγιή και ευτυχισμένη είναι ένας θησαυρός που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Δεν υπάρχει μαγική λύση για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε μερικούς βασικούς πυλώνες για τους οποίους αξίζει να αγωνιστείτε. Θα σας δείξουμε στο παρακάτω άρθρο.

 Ποιες αρετές πρέπει να έχει η υγιής σχέση;

1. Να δίνετε και να λαμβάνετε, χωρίς απαιτήσεις

υγιής σχέση - δοτικότητα

Μερικές φορές, κάνουμε το λάθος να δίνουμε τα πάντα σε ένα άλλο πρόσωπο, χωρίς να ζητήσουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτή την πτυχή της σχέσης σας, επειδή μπορεί μερικές φορές η σχέση να  στερηθεί την ισορροπία που χρειάζεται και να σας στερήσει και σε σας πράγματα όπως προσοχή και σεβασμό, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Πως θα κρατήσουμε μια ρομαντική σχέση υγιή όμως; Υγιής σχέση σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές ισότιμα θα δίνουν και θα παίρνουν πράγματα χωρίς όμως ποτέ να έχουν απαιτήσεις. Δίνω ελεύθερα την αγάπη μου και περιμένω από σένα να με σέβεσαι, να με κατανοείς και να νοιάζεσαι για μένα. Και εσείς θα πρέπει να προσφέρετε το ίδιο πράγμα με το άλλο πρόσωπο. Εάν,οποιαδήποτε στιγμή, η σχέση αρχίζει να γίνεται άνιση, τότε η ανισότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από πόνο και απογοήτευση. Ανοίξτε την καρδιά σας στο σύντροφό σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε το ίδιο πράγμα σε αντάλλαγμα.

Δείτε το άρθρο: Πώς ξέρετε αν αυτή είναι η αγάπη της ζωής σας;

2. Αγάπη χωρίς να εξαρτώμαι από τον άλλο ή να υποχωρώ συνέχεια


υγιής σχέση - υποχωρήσεις

Ένα άλλο πολύ κοινό λάθος κατά την οικοδόμηση μιας σχέσης είναι η εξάρτηση. Αν εξαρτόμαστε πάντα από κάποιον άλλο, ποτέ δεν θα αισθανθούμε πλήρως τον εαυτό μας και αυτό μπορεί να προκαλέσει στοιχεία όπως η ζήλια ή η δυσπιστία να εμφανιστούν. Κάθε υγιής σχέση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από το αίσθημα της υποχρέωσης, και κανένα μέλος της σχέσης δεν θα πρέπει να έχει τον έλεγχο.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ψάξετε για κάποιον που σας εμπιστεύεται και σας αγαπά. Όμως δεν θα σας κάνει να ενεργήσετε υποχωρητικά ή να θέσει όρια για το ποιος / ά είστε. Το να έχετε κάποια ώρα για τον προσωπικό σας χώρο είναι απαραίτητο για κάθε σχέση. Κι αυτό γιατί σας επιτρέπει να διατηρείτε υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Έτσι, να θυμάστε, πάντα να λέτε όχι στις υποχωρήσεις.


3. Μάθετε να ακούτε και να διαφωνείτε


υγιής σχέση - διαφωνία

Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι. Οι καβγάδες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ρομαντικές σχέσεις. Ποιό ζευγάρι μπορεί να πει ότι ποτέ δεν είχαν μια διαφωνία; Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και είναι μια απολύτως υγιής κατάσταση. Το να διαφωνούμε μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, καθορίζει τους κανόνες και τα όρια και μας βοηθάει να κατανοήσουμε την προσωπικότητα του άλλου ατόμου.

Υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε. Κάθε διαφωνία ή καβγαδάκι πρέπει να είναι εποικοδομητική, ποτέ πειθαρχική ούτε ταπεινωτική. Μαλώνουμε ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Και αυτό απαιτεί να γνωρίζουμε το πώς να ακούμε τον άλλο χωρίς να τον τιμωρούμε. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πώς να θέσουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε τις ανάγκες του.

Για να διαφωνήσουμε, πρέπει να ξέρουμε πώς να μιλήσουμε, να συνεισφέρουμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας… Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόμυαλοι και να κατανοήσουμε ότι μια διαφωνία δεν προκύπτει απλά για να ξεσπάσουμε το θυμό μας ή για να αρχίσουμε να μοιράζουμε προσβολές ο ένας στον άλλο. Με το να καβγαδίζουμε μαθαίνουμε το πώς να καταλαβαίνουμε τον άλλο.

Διαβάστε το άρθρο: 6 τύποι αρνητικής ενέργειας που πρέπει να εξαλείψετε


4. Μάθετε πώς να προσαρμόζεστε

υγιής σχέση - προσαρμογή

Πρέπει να είμαστε σαφείς σε ένα πράγμα: είναι αδύνατον να αλλάξουμε ένα άλλο πρόσωπο. Και δεν είναι ούτε καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να το κάνουμε, γιατί θα πρέπει να αναγκάσουμε το άλλο άτομο να εγκαταλείψει την ταυτότητά του. Ας πάρουμε αυτό το απλό παράδειγμα: Εσείς θέλετε να περνάτε το χρόνο σας στη φύση και έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε έξω στη φύση με τους φίλους σας και την οικογένειά σας για το Σαββατοκύριακο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί το άλλο άτομο να προτιμά να μένει στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά έχετε διαφορετικά γούστα.

Θα πρέπει να σταματήσετε να βγαίνετε έξω για πεζοπορίες στη φύση; Θα έπρεπε να σταματήσει να κάνει ό, τι θέλει; Σε κάθε σχέση, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσαρμόσετε και να συνδυάσετε τα ενδιαφέροντά σας. Μια εβδομάδα, μπορεί να πάει μαζί σας για την πεζοπορία σας, και την επόμενη εβδομάδα, μπορείτε να μείνετε στο σπίτι στον καναπέ βλέποντας μια ταινία με το / τη σύντροφό σας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το είδος της συμφωνίας, η υγιής σχέση σας θα πρέπει να είναι στηριγμένη στο σεβασμό. Θα πρέπει επίσης και οι δύο να είναι ενθουσιασμένοι για την από κοινού νέα εμπειρία τους.


5. Φροντίστε η σχέση σας να είναι συναρπαστική, κάθε μέρα


υγιής σχέση - καθημερινότητα

Η αγάπη τρέφεται με μικρά πράγματα κάθε μέρα. Οι χειρονομίες είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατήρησης του ενθουσιασμού στην καθημερινή μας ζωή. Και αυτό σημαίνει ότι να καταβάλετε μια μικρή προσπάθεια και να κάνετε ό, τι μπορείτε για να κρατήσετε τα πράγματα συναρπαστικά. Δείξτε στο άλλο πρόσωπο ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας και αφήστε το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Ένα απροσδόκητο χάδι, ένα καλό πρωινό φιλί, να πηγαίνετε για ύπνο στο κρεβάτι την ίδια στιγμή, είναι μια προσπάθεια για να κάνετε πράγματα μαζί, δείχνοντας πόσο πολύ θαυμάζετε το άλλο πρόσωπο… Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη σχέση σας ισχυρότερη και σας βοηθήσουν να επιτύχετε την ευτυχία και τη σταθερότητα με το σύντροφό σας.

Μια υγιής σχέση χτίζεται μέρα με τη μέρα με αυτές τις απλές αρετές που πρέπει να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε στην πράξη σήμερα κιόλας  Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι, ποτέ μην το ξεχνάτε.

  • Austen, J. (2000). Sentido y sensibilidad. Barcelona: Plaza & Janés.
  • AA.VV. (2012). La cultura y el proceso de socialización. Madrid: McGrawHill.
  • Ruiz Becerril, D. (2001). “Relaciones de pareja”, Revista de Educación, 325: 49-55.