7 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε ποτέ

Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα λαχανικά ωμά. Αν τα μαγειρέψετε, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να τα ξαναζεστάνετε αργότερα!
7 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε ποτέ
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σίγουρα ορισμένες τροφές δεν είναι ωραίο να τις τρώμε κρύες. Γνωρίζετε όμως ποιες τροφές δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε ποτέ; Το ξαναζέσταμα του φαγητού είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μειώσετε τη σπατάλη της τροφής, που σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τους τόνους κάθε μέρα.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι σε μερικές χώρες πετιέται υπερβολική ποσότητα τροφής, ενώ σε άλλες χώρες οι άνθρωποι λιμοκτονούν.

Γι’αυτό εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζεται η ιδέα της κατανάλωση του φαγητού που μένει από την προηγούμενη μέρα, είτε χρησιμοποιώντας το σε νέα συνταγή είτε ξαναζεσταίνοντάς το.

Όμως, αν έχετε τη συνήθεια να ξαναζεσταίνετε το φαγητό της προηγούμενης μέρας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν αποτελεί πάντα την ασφαλέστερη επιλογή, επειδή μερικές τροφές μπορεί να γίνουν τοξικές αν υποβληθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιες είναι αυτές οι τροφές, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας τις παρουσιάσουμε και να εξηγήσουμε γιατί αυτές οι εφτά τροφές δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνονται ποτέ, καθώς μπορεί να γίνουν βλαβερές για την υγεία σας.

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε – Σπανάκι

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Ο καλύτερος τρόπος να φάτε το σπανάκι είναι όταν τα φύλλα είναι φρέσκα και κατά προτίμηση ωμά. Υπάρχουν πολυάριθμες συνταγές, όπως smoothie, σαλάτες και κρεμώδεις σως, που σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες του σπανακιού χωρίς να χρειάζεται να το μαγειρέψετε.

Όταν ζεσταίνετε το σπανάκι ή το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στα φύλλα γίνονται νιτρώδη, κάτι που μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία σας.

Σέλινο

Το σέλινο συνήθως καταναλώνεται ωμό, όπως το σπανάκι, όμως μερικές φορές προστίθεται επίσης σε σούπες ή σε ζεστές σως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να καταναλώνετε το σέλινο φρεσκομαγειρεμένο και να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε ό,τι έχει μείνει.

Όπως το σπανάκι, το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μπορεί να γίνουν βλαβερά για την υγεία σας, αν αυτό ξαναζεσταθεί.

Τα νιτρώδη άλατα είναι μια χημική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, αν και θέτουν αυτόν το σοβαρό κίνδυνο μόνο όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε το 100% των ωφέλιμων ιδιοτήτων του σέλινου είναι να το καταναλώνετε ωμό.

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε – Αβγά

Αβγά βραστά σε πιάτο

Επειδή τα αβγά είναι μικρά και εύκολα στην προετοιμασία, σπάνια μένει κάτι για την επόμενη μέρα.

Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τα καταναλώσετε, επειδή χάνουν τη φρεσκάδα, τη μυρωδιά, την υφή και τη γεύση τους.

Επίσης δεν συνιστάται να ξαναζεσταίνετε τα αβγά, επειδή σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να απελευθερώσουν ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες.

Παντζάρια

Εδώ και χρόνια η εναλλακτική ιατρική δίνει αξία σε αυτό το λαχανικό, θεωρώντας το μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων θρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Όμως τα παντζάρια περιέχουν επίσης ελάχιστες ποσότητες νιτρωδών αλάτων τα οποία, αν και δεν είναι βλαβερά, είναι καλύτερα να μην υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση των παντζαριών σε φυτικούς χυμούς, smoothie ή σαλάτες.

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε – Πατάτες

Πατάτες βραστές

Οι πατάτες περιέχουν θρεπτικές ουσίες και άλλες χημικές ενώσεις που είναι πολύ καλές για την υγεία σας, εφόσον τις καταναλώνετε με μέτρο. Επειδή περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, αν τρώτε πολλές πατάτες το βράδυ ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα με το βάρος σας.

Πέρα από αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν οι πατάτες ξαναζεσταίνονται, χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας τους. Επιπλέον, η γεύση τους αλλοιώνεται και ίσως απελευθερωθούν ορισμένες χημικές ενώσεις που δεν κάνουν καλό στο πεπτικό σας σύστημα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί απλοί και γευστικοί τρόποι να απολαύσετε τις μαγειρεμένες πατάτες –τι λέτε για έναν πουρέ, για παράδειγμα;

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια και άλλοι βρώσιμοι μύκητες δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνονται ποτέ σε καμία περίπτωση, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, ακόμα και σε καρδιολογικές διαταραχές.

Αν και τα μανιτάρια έχουν ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία, θα πρέπει να τα τρώτε μονάχα όταν είναι φρέσκα.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη σπατάλη των μανιταριών είναι να φτιάχνετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε ή να τα τρώτε μέσα σε λίγες ώρες μετά την προετοιμασία τους.

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε – Κοτόπουλο

Τηγανιτό κοτόπουλο με λεμόνι

Το κοτόπουλο αποτελεί μια συνιστώμενη επιλογή για μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή χάρη στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.

Όταν όμως το ξαναζεσταίνετε, το μαγειρεμένο κοτόπουλο χάνει τη φρεσκάδα του, η σύνθεση των πρωτεϊνών αλλάζει και μπορεί να προκληθούν πεπτικά προβλήματα.

Όπως και με τα μανιτάρια, είναι καλή ιδέα να φτιάχνετε μόνο την ποσότητα του κοτόπουλου που θα καταναλώσετε στο γεύμα σας. Αν μείνουν υπόλοιπα, ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι τα ξαναζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.    Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.