Μειώστε το ζάχαρο με αυτές τις τροφές. Μάθετε περισσότερα

20 Μαρτίου 2016
Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί πραγματικά να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σας. Επίσης περιέχει ουσίες που έχουν δράση παρόμοια με εκείνη της ινσουλίνης.

Μειώστε το ζάχαρο με αυτές τις τροφές! Το ζάχαρο στο αίμα σας αυξάνεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν επεξεργάζεται το ζάχαρο ανεπαρκώς. Ως αποτέλεσμα μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως ζάλη και κόπωση, ενώ σε ακραίες ή χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσετε διαβήτη.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, με τον κυριότερο από αυτούς να είναι μια κακή διατροφή που περιλαμβάνει υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων.

Τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου μπορούν επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα άγχους, αλλά και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, λόγω γενετικών παραγόντων και ορισμένων ασθενειών. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές τροφές που συνιστώνται ιδιαίτερα για τη μείωση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα.

Κανέλα

Το μπαχαρικό αυτό μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του υψηλού ζαχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με το διατροφολόγο Richard Anderson, μόλις μία κουταλιά του τσαγιού τριμμένης κανέλας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη.

Η κατανάλωση κανέλας κάνει τα κύτταρά σας πιο δεκτικά στην ινσουλίνη, βοηθώντας στη μετατροπή του ζαχάρου στο αίμα σε ενέργεια.

Λιπαρά ψάρια

μειώστε το ζάχαρο με σολομό

Το λιπαρό ψάρι έχει γίνει δημοφιλές χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και ολόκληρου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον αυξάνει την ευαισθησία των ασθενών με διαβήτη στην ινσουλίνη, βοηθώντας τους να ελέγξουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα τους. Μεταξύ των λιπαρών ψαριών που συνιστούμε είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί και άλλα.

Ίνες

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το University of Texas Southwestern Medical Center διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 24 με 50 γραμμάρια ινών την ημέρα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα τους.

Μάλιστα, για μερικούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ίνες ήταν εξίσου ωφέλιμη με τη λήψη των φαρμάκων τους για το διαβήτη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις φυτικές ίνες και ποια φαγητά τις περιέχουν.

Οι ίνες περιέχονται σε πολλές διαφορετικές τροφές και μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση τρώγοντας 13 μερίδες ενός μείγματος φρούτων, λαχανικών, φασολιών, πλήρους ρυζιού και δημητριακών ολικής άλεσης.

Μειώστε το ζάχαρο με σκόρδο

μειώστε το ζάχαρο με  σκορδοΤο σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού του ζαχάρου στο αίμα από το σώμα σας και περιέχει και άλλες ουσίες που έχουν δράση παρόμοια με εκείνη της ινσουλίνης. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει το ζάχαρο στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Λαχανικά

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών εξασφαλίζει στο σώμα σας τις ίνες, τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα σας, χωρίς όλες τις θερμίδες και το λίπος των άλλων τροφών. Έτσι, συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πράσινο τσάι

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια φλεγμονή, που οφείλεται σε μια διατροφή με πολλές λιπαρές τροφές και σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά το ζάχαρο του αίματος.

Το πράσινο τσάι αποτελεί μια λύση, επειδή αυξάνει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη και βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων που βλέπουμε τόσο συχνά σε ασθενείς με διαβήτη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πράσινο τσάι και πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ξηροί καρποί

μειώστε το ζάχαρο με  ξηρούς καρπούς

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά προβλήματα και καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με διαβήτη. Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ωμέγα-3 και απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν το αίμα να απαλλαγεί από την περιττή ποσότητα γλυκόζης.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες βελτιώνουν τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνουν το ζάχαρο στο αίμα και καταπραΰνουν τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή δεν επιτρέπει στην ινσουλίνη να λειτουργήσει κανονικά σε όλο το σώμα. Η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να συνεισφέρει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ινσουλίνης και να μειώσει με τον καιρό το ζάχαρο στο αίμα.

Κόκκινο κρασί

μειώστε το ζάχαρο με  κόκκινο κρασί

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα εμποδίζοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο και μόνο αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς το κρασί μπορεί να μην είναι καλό για όλους.

Health, H. S. of P. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health.

Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0207-4

Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900

Eidi, A., Eidi, M., & Esmaeili, E. (2006). Antidiabetic effect of garlic (Allium sativum L.) in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2005.09.010

Schacky, C. von, & Harris, W. S. (2007). Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids. Cardiovascular Research. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019

Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518

Chiva-Blanch, G., Urpi-Sarda, M., Ros, E., Valderas-Martinez, P., Casas, R., Arranz, S., … Estruch, R. (2013). Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.08.022

Kelley, D. S., Rasooly, R., Jacob, R. A., Kader, A. A., & Mackey, B. E. (2006). Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/136.4.981

Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652