7 τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Τα πλήρη δημητριακά, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, προάγουν την οξυγόνωση του αίματος για τη θρέψη των θυλάκων των τριχών, κάνοντας τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και να δυναμώνουν.
7 τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

7 τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση. Τα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν για πολλούς λόγους: άγχος, συχνή χρήση χημικών προϊόντων ή έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, ορμονικές αλλαγές και άλλα. Όμως, αυτό που λίγοι άνθρωποι σκέφτονται όταν παρουσιάζουν τριχόπτωση, είναι το ότι η διατροφή μπορεί να αποτελεί σημαντική αιτία για την εμφάνιση αυτού του προβλήματος -και μπορεί να αποτελεί και τη λύση. Μάθετε στο παρακάτω άρθρο για τις τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση μέσα από τη σωστή διατροφή.

Λέμε ότι η τροφή μπορεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης, επειδή όλες οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα προκειμένου να λειτουργεί σωστά, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, εξασφαλίζονται από την τροφή που καταναλώνουμε. Τα μαλλιά τρέφονται από τους θύλακες των τριχών , έτσι είναι ουσιαστικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια στις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, προκειμένου να ενισχύσουμε και να προάγουμε την καλή υγεία των μαλλιών.

Αν έχετε υπερβολική τριχόπτωση, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, έτσι ώστε να προσδιοριστεί η ρίζα του συγκεκριμένου προβλήματος. Όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος της τριχόπτωσής σας, οι παρακάτω τροφές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών, θα καταπολεμήσουν και θα αποτρέψουν την τριχόπτωση και θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας να αποκτήσουν πιο απαλή και μεταξένια υφή.

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την πρωταρχική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Προσθέτοντάς τα στη διατροφή σας θα δυναμώσετε τα μαλλιά σας και θα προάγετε την υγιή τους ανάπτυξη. Συνιστούμε την αύξηση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφών, ειδικά των φρούτων και των λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνη C -όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο και το σπανάκι- επειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημιουργίας των κυττάρων των μαλλιών και των ιστών.

Μη διαλυτές ίνες

βρωμη - προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Οι μη διαλυτές ίνες είναι παρούσες σε πλήρη δημητριακά όπως το ρύζι, το στάρι, η βρώμη, η σίκαλη και άλλα. Οι ίνες συνδέονται με την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την ινσουλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που συσχετίζεται στενά με τη φαλάκρα ανδρικού τύπου. Πέρα από αυτό, τα πλήρη δημητριακά περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, που συνεισφέρουν στην τροφοδοσία των θυλάκων των τριχών με οξυγόνο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από τις τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Πέρα από το ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι επίσης γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος συνεισφέρει στο δυνάμωμα των μαλλιών και στην ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Λόγω αυτού συνιστούμε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές όπως το σέσκουλο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το ιταλικό ραδίκι και η ρόκα.

Ψευδάργυρος, από τις τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση

σελινο - προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Ο ψευδάργυρος είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που λειτουργεί ως καταλύτης σε ουσιαστικές χημικές αντιδράσεις ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά ένζυμα του σώματος. Οι σημαντικές του ωφέλειες για τα μαλλιά είναι η παραγωγή ενέργειας και ο σχηματισμός πρωτεϊνών. Μία από τις πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, όπου βρίσκουμε επίσης σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνες Β6 και Β12. Όλες αυτές οι ουσίες συσχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως το σέλινο, τα σπαράγγια, τα σύκα, οι πατάτες και η μελιτζάνα.

Τροφές που περιέχουν φολικό οξύ και βιοτίνη προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Οι δύο αυτές ουσίες μαζί βοηθούν στην εξισορρόπηση της μεταβολικής δραστηριότητας των γοργά διαιρούμενων κυττάρων, όπως των κυττάρων των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Η βιοτίνη μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως τα ψωμιά με προζύμι, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, ο αρακάς, το πίτουρο σταριού, οι μπανάνες και άλλα. Το φολικό οξύ συνήθως βρίσκεται στο μοσχάρι, στη γαλοπούλα, στο συκώτι κοτόπουλου και σε όσπρια όπως τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια.

Βιταμίνη Α

αβγα- προλαμβάνουν την τριχόπτωση

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί επίσης να προκαλέσει τριχόπτωση. Η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της απόφραξης ή της ξήρανσης των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι βοηθούν στη λίπανση του θύλακα της τρίχας και αυτό με τη σειρά του μειώνει την τριχόπτωση. Επιπλέον, η βιταμίνη Α συμβάλλει επίσης στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του θύλακα της τρίχας, ενισχύοντας και προάγοντας την ανάπτυξή τους. Η προσθήκη τροφών όπως τα αβγά, τα λαχανικά, τα ενισχυμένα γάλατα και τα ιχθυέλαια, το ηλιέλαιο και οι ελιές στη διατροφή σας θα βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α.

Νερό

Το νερό είναι ένα πολύ υγιεινό και οικονομικό ποτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δύναμης των μαλλιών σας και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον οχτώ ποτηριών νερού την ημέρα και την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και οινοπνεύματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
  • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
  • Finner AM. Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatol Clin. 2013 Jan;31(1):167-72. doi: 10.1016/j.det.2012.08.015. Epub 2012 Oct 18. PMID: 23159185.
  • Trüeb RM. Oxidative stress in ageing of hair. Int J Trichology. 2009;1(1):6–14. doi:10.4103/0974-7753.51923
  • Suo, L., Sundberg, J. P., & Everts, H. B. (2015). Dietary vitamin A regulates wingless-related MMTV integration site signaling to alter the hair cycle. Experimental Biology and Medicine240(5), 618–623. https://doi.org/10.1177/1535370214557220
  • Beoy, L. A., Woei, W. J., & Hay, Y. K. (2010). Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Tropical Life Sciences Research21(2), 91–99.
  • Saini K, Mysore V. Role of vitamin D in hair loss: A short review. J Cosmet Dermatol. 2021 Nov;20(11):3407-3414. doi: 10.1111/jocd.14421. Epub 2021 Sep 22. PMID: 34553483.
  • Park SY, Na SY, Kim JH, Cho S, Lee JH. Iron plays a certain role in patterned hair loss. J Korean Med Sci. 2013;28(6):934-938. doi:10.3346/jkms.2013.28.6.934
  • Dharam Kumar KC, Kishan Kumar YH, Neladimmanahally V. Association of Androgenetic Alopecia with Metabolic Syndrome: A Case-control Study on 100 Patients in a Tertiary Care Hospital in South India. Indian J Endocrinol Metab. 2018;22(2):196-199. doi:10.4103/ijem.IJEM_650_17

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.