Ο πρώτος έρωτας των παιδιών: Γιατί είναι σημαντικός;

Η πρώτη αγάπη των παιδιών μπορεί να έρθει γύρω στην ηλικία των 4 ή 5 ετών και να τα βοηθήσει στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους. Θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό εδώ.
Ο πρώτος έρωτας των παιδιών: Γιατί είναι σημαντικός;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2022

Αν έχετε ένα κορίτσι προσχολικής ηλικίας, μπορεί να έρθει στο σπίτι μια μέρα και να ισχυριστεί ότι είναι ερωτευμένο με έναν φίλο ή συμμαθητή της. Μπορεί ακόμη και να σας πει ότι βγαίνουν ραντεβού. Αυτός είναι ο πρώτος έρωτας του παιδιού σας.

Αυτή η είδηση μπορεί να σας αιφνιδιάσει, να σας ανησυχήσει ή να σας κάνει να χαμογελάσετε. Ωστόσο, ο πρώτος έρωτας των παιδιών είναι πιο σημαντικός απ’ ό,τι νομίζετε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να ενεργήσετε όταν έρθει η ώρα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αναφερόμαστε στον πρώτο εφηβικό έρωτα που βιώνουν οι νέοι μετά την εφηβεία, αλλά στον παιδικό έρωτα που ισχυρίζονται ότι νιώθουν τα τετράχρονα ή πεντάχρονα παιδιά για κάποιον συνομήλικό τους. Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο το οποίο περνούν τα περισσότερα παιδιά. Αποτελεί, μάλιστα, ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους.

Πώς είναι ο πρώτος έρωτας των παιδιών;

Ο πρώτος έρωτας των παιδιών: Γιατί είναι σημαντικός;
Ο πρώτος έρωτας των παιδιών απέχει πολύ από τις συμβάσεις του έρωτα των ενηλίκων.

Ο πρώτος έρωτας των παιδιών εμφανίζεται συνήθως γύρω στα τέσσερα ή πέντε χρόνια και, γενικά, πρόκειται για έναν συμμαθητή από το σχολείο, από τη γειτονιά ή για έναν συνομήλικο που βλέπουν συχνά. Σε αντίθεση με τους εφήβους και τους ενήλικες, ο έρωτας στα παιδιά δεν έχει σεξουαλικό στοιχείο και προκύπτει περισσότερο από τη συμπάθεια προς το άτομο.

Όταν ένα παιδί απολαμβάνει να περνάει χρόνο με έναν συνομήλικο, να παίζει μαζί του, να μοιράζεται γεύσεις και να διασκεδάζει μαζί, μπορεί να καταλήξει να το ορίσει ως έρωτα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για κάποιον του οποίου η παρέα του είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Και συνήθως, αυτή η αγάπη δεν εκδηλώνεται πέρα από το παιχνίδι, το κράτημα του χεριού ή ένα αθώο φιλί.

Παρόλα αυτά, αυτή η πρώτη αγάπη είναι πολύ σημαντική στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους καθώς δείχνει ότι το παιδί αποκτά κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνει να συνδέεται και αρχίζει να κατανοεί τον κόσμο γύρω του.

Από πού προέρχεται ο πρώτος έρωτας;

Αν και μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα παιδί που είναι τόσο μικρό ισχυρίζεται ότι είναι ερωτευμένο ή ότι έχει “φίλο” ή “κοπέλα”, αυτό είναι λογικό υπό το πρίσμα του αναπτυξιακού σταδίου που διανύει. Μέχρι αυτό το σημείο, ο κοινωνικός και συναισθηματικός τους κόσμος περιοριζόταν ουσιαστικά στον οικογενειακό πυρήνα, ωστόσο, με την έναρξη της σχολικής εκπαίδευσης, ο κύκλος αυτός διευρύνεται.

Έτσι, αν το παιδί ισχυρίζεται ότι είναι ερωτευμένο, αυτό δείχνει ότι προχωράει στη διαδικασία κοινωνικοποίησής του και προσθέτει νέους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Από την άλλη πλευρά, σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους ως αγόρι ή κορίτσι και αρχίζουν να νιώθουν ενδιαφέρον και περιέργεια για το αντίθετο φύλο.

Επιπλέον, η παιδική ηλικία είναι ένα στάδιο εξερεύνησης και παιχνιδιού. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες και εξασκούν πολλές δεξιότητες. Τα παιδιά παρατηρούν τη σχέση μεταξύ των γονέων τους στο σπίτι και εξετάζουν άλλα είδη ρομαντικών δεσμών μεταξύ των θείων, των παππούδων ή των ξαδέλφων και των μεγαλύτερων αδελφών τους. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουν τη δική τους ιδέα για το ζευγάρι και το φλερτ και μπορούν να την αναπαράγουν με τους συνομηλίκους τους.

Οι ενήλικες συχνά το ενθαρρύνουν ακόμη και με το να ρωτούν τους μικρούς αν έχουν ήδη φίλο ή φίλη ή αν αυτός ο ιδιαίτερος φίλος είναι ο σύντροφός τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι πρώτοι έρωτες των παιδιών αποτελούν ένα είδος συμβολικού παιχνιδιού που συμβάλλει στην εκμάθησή τους για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πρώτος έρωτας των παιδιών: Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Ο πρώτος έρωτας των παιδιών: Γιατί είναι σημαντικός;
Συνοδεύστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια του πρώτου του έρωτα ακούγοντάς το, καθοδηγώντας το και, πάνω απ’ όλα, αγαπώντας το.

Για τα παιδιά, ο πρώτος τους έρωτας είναι σημαντικός και η αντίδραση των γονέων σε αυτόν μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους. Έτσι, σας προσφέρουμε μερικές συστάσεις για να ενεργήσετε σχετικά με αυτό.

Ενεργήστε με ηρεμία και φυσικότητα

Αν το παιδί έρθει να σας πει ότι είναι ερωτευμένο, παραμείνετε ήρεμοι και προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε ή σοκαριστείτε. Να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και ότι ο έρωτας δεν έχει για τα βρέφη τις ίδιες έννοιες όπως για τους ενήλικες. Αντιμετωπίστε το με φυσικό τρόπο.

Επιτρέψτε και ενθαρρύνετε τη συναισθηματική έκφραση

Παρόλο που εσείς μπορεί να το βρίσκετε αστείο ή τρυφερό, για το παιδί σας είναι ένα σημαντικό συναίσθημα που έχει επιλέξει να μοιραστεί μαζί σας. Αντίθετα, ζητήστε του να σας πει περισσότερα και επιτρέψτε του να εκφράσει πώς αισθάνεται και τι εννοεί με τον όρο αγάπη.

Να θυμάστε επίσης ότι με το να σας το πει σας έχει προσφέρει ένα σημάδι εμπιστοσύνης και είναι σημαντικό να μην το προδώσετε. Επομένως, μην το συζητάτε με άλλους χωρίς την άδεια του παιδιού σας, καθώς μπορεί να αισθανθεί ταπεινωμένο ή γελοιοποιημένο.

Μην παρεμβαίνετε

Με τόσο μικρά παιδιά, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να παρέμβετε, είτε για να το σταματήσετε είτε για να το ενθαρρύνετε. Ορισμένοι γονείς θα προσπαθήσουν να σταματήσουν το παιδί από το να πει ότι είναι ερωτευμένο, να το διορθώσουν ή ακόμη και να το εμποδίσουν να περνάει χρόνο με τον σύντροφο. Άλλοι μπορεί να εμπλακούν υπερβολικά προκειμένου να ενθαρρύνουν το φλερτ του παιδιού.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η στάση κατάλληλη. Το καλύτερο είναι να αφήσετε το παιδί να εξερευνήσει, να ζήσει και να πειραματιστεί χωρίς να παρεμβαίνετε στην ανάπτυξη του υποτιθέμενου έρωτα. Ο ρόλος των γονέων θα πρέπει να είναι απλώς να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να συζητήσετε κάποια σημαντικά θέματα

Αυτό το πρώτο φλερτ μπορεί να οδηγήσει σε μια συζήτηση για κάποια σημαντικά θέματα, όπως η συναίνεση. Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να αναγκάσει κανέναν να δείξει στοργή, όπως επίσης δεν είναι υποχρεωμένο να το κάνει αν δεν θέλει.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για τις εκδηλώσεις αγάπης που αντιστοιχούν σε κάθε στάδιο για να διευκρινίσετε ότι ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να βλέπει στους γονείς, τις θείες, τους θείους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια του δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά.

Συνοδεύστε τον πρώτο έρωτα των παιδιών με ενσυναίσθηση

Εν ολίγοις, ο πρώτος έρωτας των παιδιών δεν πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά ούτε και να υποτιμάτε την αξία του. Το καθήκον σας είναι να συνοδεύσετε το παιδί σας σε αυτή τη διαδικασία (που μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες) και να το βοηθήσετε να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Εν κατακλείδι, μην γελάτε με την εξομολόγηση του παιδιού σας ότι είναι ερωτευμένο, επιτρέψτε του να μοιραστεί τα συναισθήματά του μαζί σας και στηρίξτε το αν αυτή η αγάπη (ή το τέλος της) καταλήξει να το επηρεάσει αρνητικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Amaya Aguirre, G. (2015). ¿ Existe el amor entre niños y niñas que tienen cuatro y cinco años de edad? (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de la Ciudad de México: Colegio de Ciencias y Humanidades: Licenciatura en Promoción de la Salud).
  • Villalobos Guevara, A. M. (1999). Desarrollo psicosexual. Adolescencia y salud1(1), 73-79. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-41851999000100011&script=sci_arttext

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.