Είστε αφηρημένοι ή ξεχνάτε; 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν

Μερικές φορές, η εύκολη απόσπαση της προσοχής ή η αφηρημάδα σχετίζονται άμεσα με την υπερβολική πολυπραγμοσύνη. Συχνά προσπαθούμε να κάνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα χωρίς να συνδεόμαστε πραγματικά με καμία από αυτές. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε εδώ.
Είστε αφηρημένοι ή ξεχνάτε; 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Ποιος δεν έχει ξοδέψει αρκετά λεπτά ψάχνοντας κάτι και, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, συνειδητοποίησε ότι το κουβαλούσε ήδη; Αν το πείτε σε κάποιον, σύντομα θα σας κατηγορήσει ότι είστε αφηρημένοι ή ξεχασιάρηδες.

Όταν σας συμβαίνουν παρόμοια πράγματα πολλές φορές την ημέρα, είναι δυνατόν να εφαρμόσετε κάποιες στρατηγικές. Παρακάτω θα βρείτε συστάσεις για να μειώσετε την απόσπαση της προσοχής και να σκεφτείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε κι αυτό: Τι είναι η Θετική Ψυχολογία και σε τι χρησιμοποιείται;

1. Ξεκινήστε με τα σημαντικά

Πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας, μπορείτε να κάνετε μια λίστα με τις εργασίες που έχετε μπροστά σας και να τους δώσετε προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο έχετε μια επισκόπηση της ημέρας, αλλά καθώς προχωράτε ή πετυχαίνετε στόχους, προχωράτε σε αυτό που ακολουθεί.

Είστε αφηρημένοι ή ξεχνάτε; 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν

2. Βρείτε έναν τρόπο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πράγματα

Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε να ξεχάσετε το γεύμα σας στο ψυγείο, μπορείτε να αφήσετε ένα σημείωμα στην πόρτα πριν φύγετε για τη δουλειά. Οι υπενθυμίσεις από το κινητό τηλέφωνο είναι επίσης χρήσιμες.

3. Γνωρίστε το χρόνο σας και μάθετε να τον διαχειρίζεστε

Πολλές φορές, η απόσπαση της προσοχής προέρχεται από την έλλειψη οργάνωσης. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να μπορείτε να προγραμματίζετε τις δραστηριότητές σας.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που σας επιτρέπουν να γνωρίζετε πόσο χρόνο αφιερώνετε σε μια συγκεκριμένη εργασία ή έργο. Τα περισσότερα από αυτά είναι τεχνολογικά και διατίθενται για υπολογιστές ή smartphones.

4. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την προσοχή σας

Φυσικά μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αν ενώ έχετε μια συζήτηση με κάποιον, ελέγχετε και τις ειδοποιήσεις του WhatsApp, μπορεί να χάσετε σημαντικές λεπτομέρειες της συζήτησης.

Προσπαθήστε λοιπόν να είστε παρόντες, εδώ και τώρα, σε αυτό που συμβαίνει. Εξασκηθείτε στο να θέσετε στον εαυτό σας ένα όριο με τον αριθμό των εργασιών και των δραστηριοτήτων που θέλετε να επιλύσετε ταυτόχρονα.

5. Ρωτήστε τον εαυτό σας για τα πράγματα που ξεχνάτε

Σε ποιους τομείς ξεχνάτε; Είστε πάντα αφηρημένοι ή ξεχνάτε μόνο ορισμένα πράγματα;

Για παράδειγμα, ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας ορισμένα καθημερινά αντικείμενα (γυαλιά, παλτό ή κλειδιά) ή, στην πραγματικότητα, ξεχνάτε υποχρεώσεις και συναντήσεις. Μερικές φορές, όταν το σκέφτεστε, καταλήγετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι απλώς μια απόσπαση της προσοχής σας, αλλά ότι δεν βρίσκετε ελκυστική τη συμμετοχή σε συναντήσεις.

Τότε, η αφηρημάδα λειτουργεί ως στρατηγική ή ως δικαιολογία.

6. Προσπαθήστε να τηρείτε μια τάξη αν είστε αφηρημένοι

Αυτή η σύσταση συμβαδίζει με το προηγούμενο σημείο. Αν ξεχνάτε αντικείμενα, ορίστε σταθερές θέσεις για να τα αφήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα σας είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε τη συνήθεια.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αναθέσετε έναν αριθμό εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσετε πριν φύγετε από το σπίτι. Ας πούμε 3: να πάρετε το φαγητό, να μεταφέρετε το παλτό σας και να ελέγξετε τα γυαλιά σας. Μέχρι να μετρήσετε 3, δεν πρέπει να βγείτε έξω.

Από την άλλη πλευρά, αν αυτό που ξεχνάτε να κάνετε έχει να κάνει με συναντήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπενθυμίσεις για να βοηθήσετε τη μνήμη σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πρόγραμμα και να το τοποθετήσετε σε εμφανές σημείο, όπως στην πόρτα του ψυγείου.

7. Επιλέξτε ένα χώρο χωρίς περισπασμούς

Αν η συγκέντρωση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, προσπαθήστε να εργάζεστε ή να μελετάτε σε ένα περιβάλλον χωρίς οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Στο σπίτι σας, αποφύγετε τους χώρους που αποτελούν σημεία διέλευσης, δηλαδή όπου κυκλοφορούν συνεχώς πολλοί άνθρωποι.

8. Τελειώστε τις δουλειές σας

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε μια εργασία και να δεσμευόμαστε σε μια ώρα έναρξης και λήξης, ακόμη και αν αυτή είναι σύντομη. Όταν συμβαίνει αυτό, στο τέλος της ημέρας έχουμε την αντίληψη ότι δεν κάναμε τίποτα ή ότι δεν σημειώσαμε πρόοδο επειδή δεν μπορέσαμε να δώσουμε τέλος σε ορισμένα θέματα.

9. Δημιουργήστε στιγμές αναψυχής και ξεκούρασης αν είστε αφηρημένοι

Η απόσπαση της προσοχής εμφανίζεται επίσης μετά από απαιτητικές περιόδους. Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια βαλβίδα διαφυγής, μια ανάπαυλα. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και αναψυχής.

10. Είστε όντως αφηρημένοι; Μην δικαιολογείτε τον εαυτό σας

Πολλές φορές, οι χαρακτηρισμοί αφηρημένος ή ξεχασιάρης έχουν ένα δευτερεύον όφελος: την άρνηση της ευθύνης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε αυτό το χαρακτηριστικό για να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας. “Έτσι είμαι, δεν μπορώ να το κάνω, ξέρεις ότι είμαι αφηρημένος”.

Υπό αυτή την έννοια, για να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να βελτιωθούμε σε εκείνες τις πτυχές που μπορούμε να βελτιώσουμε, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Είστε αφηρημένοι ή ξεχνάτε; 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν
Το να χρησιμοποιούμε την απόσπαση της προσοχής ως δικαιολογία μπορεί να μας βάλει σε μια άνετη κατάσταση που δεν θέλουμε να αλλάξουμε ή να βελτιωθούμε.

Ας επανεξετάσουμε το “multitasking” και το πότε είστε αφηρημένοι

Πέρα από το γεγονός ότι μπορούμε να είμαστε αφηρημένοι, πρέπει να εξετάσουμε το πλαίσιο. Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα που ενθαρρύνουν το multitasking, δηλαδή το γεγονός ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε ή να βελτιωθούμε.

Αν και μπορεί να νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα (με το ένα χέρι γράφουμε ένα μήνυμα, με το άλλο κάνουμε μια κράτηση, ενώ διαβάζουμε τα χείλη ενός συναδέλφου που μπαίνει στο γραφείο για να μας δώσει ένα μήνυμα), μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι συνέπειες είναι ορατές. Δεν συνδεόμαστε με τίποτα και δεν καταφέρνουμε να δώσουμε το κατάλληλο βάθος στα θέματα, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε κινδύνους και ευκαιρίες βελτίωσης.

Προοδευτικά, το άγχος και το στρες αρχίζουν να είναι παρόντα. Το αποτέλεσμα είναι μια ψυχική εξάντληση ή εξουθένωση.

Ίσως είναι επίσης ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας: αποσπάται η προσοχή μας από τι; Μπορεί να στοχεύουμε να επιτύχουμε αυτό που είναι πέρα από το εφικτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.