7 ιδέες για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

Το σημερινό μας άρθρο περιέχει ορισμένες ιδέες φιλικές προς τα παιδιά για την ανακαίνιση του μπάνιου, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό γι' αυτά. Θα τις λατρέψετε!
7 ιδέες για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο σχεδιασμός ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενδιαφερθούν για την υιοθέτηση καλών συνηθειών: βούρτσισμα δοντιών, μπάνιο, χρήση τουαλέτας, κ.λπ..

Θα πρέπει να τις αποκτήσουν νωρίς, γι’ αυτό ένας χώρος που είναι σχεδιασμένος μόνο γι’ αυτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ενθαρρύνουμε. Εδώ έχουμε ορισμένες ιδέες που θα κάνουν αυτό το δωμάτιο όχι μόνο ελκυστικό, αλλά και ασφαλές.

Οι ακόλουθες προτάσεις είναι απλές και οικονομικές. Ο λόγος είναι πως δίνουν έμφαση στο χρώμα, την υφή, τον χαρακτήρα, και τα διακοσμητικά αντικείμενα που θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών. Θα τα κάνει να θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χώρο, ενώ θα συνηθίσουν να έχουν υγιεινές συνήθειες με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο.

7 ιδέες για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

1. Πλακάκια μπάνιου

Τα πλακάκια είναι μία αγαπημένη επιλογή για τους τοίχους του μπάνιου, έτσι καλό θα είναι να πάτε σε μια έκρηξη χρωμάτων αν ξεκινάτε από την αρχή.

Δυνατά χρώματα που ξεχωρίζουν όπως το πράσινο, το πορτοκαλί, ή το μπλε θα δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς στο μπάνιο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε ελεύθερα δίπλα σε λίγα λευκά πλακάκια, ή να κάνετε κάποιο σχέδιο, όπως μια σκακιέρα ή ένα άλλο γεωμετρικό σχήμα.

Τώρα, αν θέλετε απλά ν’ αναβαθμίσετε αυτό που ήδη έχετε, τότε χρησιμοποιήστε ειδική μπογιά για πλακάκια και βάψτε τα όπως επιθυμείτε. Αυτή η μπογιά βγαίνει σε πολλά χρώματα και θα μπορέσετε να κάνετε συνδυασμούς.

2. Βινύλιο για τη διακόσμηση φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

Αυτό είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εδώ και αρκετό καιρό. Έχει πολλά πλεονεκτήματα όταν μιλάμε για σχέδια, υφές, χρώματα, και σχήματα.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα οικονομικά και μπορείτε να τα αφαιρέσετε όποτε επιθυμείτε να κάνετε ανακαίνιση χωρίς να προκαλέσετε ζημιά στα πλακάκια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τα γούστα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αλλάζουν όσο μεγαλώνουν. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιήσετε ένα σχέδιο όταν είναι τριών χρονών, αλλά ίσως θελήσετε να το αναβαθμίσετε μετά από δύο χρόνια.

Βρείτε ένα θέμα που τους αρέσει, όπως δεινόσαυρους, κινούμενα σχέδια, χαρακτήρες, γράμματα, ή αριθμούς. Είμαστε σίγουροι πως αυτή είναι μία από τις καλύτερες ιδέες για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου.

Μαμά και παιδί μπροστά σε νιπτήρα
Το μπάνιο είναι ένας χώρος που μπορείτε να ενσταλάξετε συνήθειες στα παιδιά.

3. Παιχνίδια και άλλα αντικείμενα

Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για ν’ αλλάξετε την όψη του μπάνιου και να το κάνετε φιλικό προς τα παιδιά. Προσθέστε λίγα παιχνίδια ή παρόμοια διακοσμητικά αντικείμενα σε στρατηγικά σημεία στο μπάνιο του παιδιού:

 • Ένας νιπτήρας μπορεί να έχει θήκη για σαπούνι, δοχείο για την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα, πετσέτες, και άλλα στοιχεία που περιέχουν μοτίβα παιχνιδιών.
 • Το ντους ή η μπανιέρα μπορούν να έχουν αντιολισθητικούς χαρακτήρες στη βάση τους. Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα έρχονται με μια μικρή βεντούζα για να μπορέσετε να τα κολλήσετε και στα πλακάκια.
 • Οι κρεμάστρες για πετσέτες έρχονται σε διάφορα σχήματα, χρώματα, και μοτίβα.
 • Τα εξατομικευμένα καπάκια τουαλέτας είναι επίσης πολύ χρήσιμα όταν μάθουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μόνα τους τα παιδιά.
 • Τοποθετήστε πετσέτες με φωτεινά χρώματα ή με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες.
 • Επιλέξτε δυο-τρία παιχνίδια κατάλληλα για νερό. Έτσι, τα παιδιά θα καταλάβουν πως η ώρα του μπάνιου δε σημαίνει ότι σταματά το παιχνίδι, απλώς αλλάζει το σκηνικό.

Όλα αυτά τα αξεσουάρ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του και να τακτοποιεί την οδοντόβουρτσά του. Επιπλέον, θα ενσωματώσει τη συνήθεια του μπάνιου ως μια παιχνιδιάρικη δραστηριότητα που θα γίνει ρουτίνα με τον καιρό.

4. Μια προσαρμοσμένη μπανιέρα στη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

Έχετε ήδη ένα μπάνιο και θέλετε απλώς να το προσαρμόσετε ώστε να το χρησιμοποιούν ελεύθερα και ανεξάρτητα τα παιδιά σας; Λοιπόν, σας προτείνουμε να προσθέσετε ένα σκαμπό. Έτσι, δε θα χρειαστεί να διαλύσετε το μπάνιο και να φέρετε τα πράγματα στο ύψος του παιδιού. Βεβαιωθείτε όμως ότι είναι ασφαλές και αντιολισθητικό.

5. Αποθηκευτικοί χώροι στο ύψος τους

Μπορείτε να προσθέσετε ορισμένα κουτιά ή ξύλινα ράφια με ελκυστικά χρώματα ώστε να μπορούν ν’ αποθηκεύουν εκεί τα πράγματά τους τα παιδιά. Προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε ασφαλές μέρος στο ύψος τους. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τα μάθετε να οργανώνουν τα είδη προσωπικής περιποίησης.

6. Κουρτίνα μπάνιου

Αυτός είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος για ν’ αλλάξετε την όψη του μπάνιου και να το κάνετε πιο φιλικό προς τα παιδιά. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε το σχέδιο της νέας κουρτίνας μαζί για να νιώσουν και τα παιδιά πως συμμετέχουν σε αυτή την αλλαγή. Πλέον στην αγορά θα βρείτε πολλά διασκεδαστικά σχέδια και χρώματα.

7. Εικόνες

Οι ζωγραφιές των παιδιών θα δείχνουν τέλειες στο μπάνιο και αποτελούν μια ιδιαίτερα φθηνή εναλλακτική λύση. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις ζωγραφιές τους σε κάδρα ή τους αγαπημένους τους χαρακτήρες από κινούμενα σχέδια ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή επιθυμείτε. Θα πρέπει μονάχα να βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα στο στιλ των παιδιών σας.

Συμβουλές για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου

Τώρα που διαβάσατε τις παραπάνω ιδέες για τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου, ας δούμε και μερικές συμβουλές για το πώς να τις εφαρμόσετε.

Χρώματα

Πρόκειται για μία από τις πιο διεγερτικές ιδέες για παιδιά μικρής ηλικίας, μαζί με τα ζώα και τα γεωμετρικά σχήματα. Με άλλα λόγια, τα οπτικά ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά, τουλάχιστον σύμφωνα με μία μελέτη. Γι’ αυτό, προσθέστε χρώματα οπουδήποτε μπορείτε.

Τάξη

Το μπάνιο θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένο για να διατηρούνται τακτοποιημένα τα ράφια, τα ντουλάπια, και άλλοι αποθηκευτικοί χώροι. Έτσι θα μπορέσουν ν’ αποκτήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους τα παιδιά ενώ περιποιούνται τον εαυτό τους.

Θα τους είναι πιο εύκολο αν είναι όλα τα πράγματα στη θέση τους. Τοποθετήστε γάντζους στον τοίχο με βεντούζες για να μπορέσετε να τους αφαιρέσετε αργότερα.

Ασφάλεια

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ή ανακαινίζετε ένα μπάνιο. Παραδείγματος χάρη, μην ξεχνάτε τα αντιολισθητικά πατάκια και τις κλειδαριές ασφαλείας στα σημεία που αποθηκεύετε τα προϊόντα περιποίησης για ενήλικες, τα φάρμακα, και άλλα χημικά.

Να θυμάστε ότι τα ατυχήματα στο σπίτι μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τα παιδιά. Γι’ αυτό δε θα πρέπει ν’ αφήνετε μικρά αντικείμενα τα οποία μπορούν να φτάσουν και να τα πνίξουν. Επιπροσθέτως, βεβαιωθείτε ότι ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού.

Τηλέφωνο ντους
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού είναι πολύ σημαντική σε ένα φιλικό προς τα παιδιά μπάνιο για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Κάντε διασκεδαστική την ώρα του μπάνιου

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε την ώρα του μπάνιου διασκεδαστική, χαλαρωτική, και εκπαιδευτική, πέραν από την ανακαίνιση του χώρου και της προσθήκης παιχνιδιών.

Θα χρειαστείτε ένα είδος μίνι πισίνας στην οποία θα κάνετε μπάνιο τα μωρά και τα νεαρά παιδιά, ώστε να μπορούν να κάθονται. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για μια άνετη στάση που θα τους επιτρέψει να παίζουν με διαφορετικά πράγματα. Χρησιμοποιήστε μια αναδιπλούμενη μπανιέρα ή μια μεγάλη μπανιέρα αν δεν έχει μια μόνιμη το μπάνιο σας.

Όμως, το παραπάνω σχέδιο δε λειτουργεί για μεγαλύτερα παιδιά (άνω των 5 ετών). Αυτό επειδή δεν τους αρέσει να κάθονται πλέον. Επίσης, το να τα έχετε όρθια είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τα μάθετε πώς να κάνουν μπάνιο μόνα τους. Επιτρέψτε τους να κάνουν μπάνιο με το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Διακόσμηση φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου – Δύο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχει

Τέλος, τα δύο σημαντικότερα πράγματα αναφορικά με τη διακόσμηση ενός φιλικού προς τα παιδιά μπάνιου είναι το θέμα και η αποφυγή χρήσης συγκεκριμένου φύλου.

Επιλέξετε ένα θέμα που δε θα χρειαστεί να σκεφτείτε τι ταιριάζει και τι δεν ταιριάζει.

Για παράδειγμα, θάλασσα, εξοχή, ζώα, ή γράμματα είναι θέματα για όλα τα φύλα.

Να το θυμάστε το παραπάνω και προσπαθήστε να μη διακοσμήσετε με “κοριτσίστικα” ή “αγορίστικα” μοτίβα το μπάνιο. Δεν υπάρχουν κανόνες στο τι αρέσει και τι όχι στα παιδιά, έτσι σε όλα τα φύλα μπορεί ν’ αρέσουν οι πριγκίπισσες και οι υπερήρωες.

Να έχετε κατά νου τις παραπάνω ιδέες όταν σχεδιάζετε ένα ελκυστικό και παιχνιδιάρικο μπάνιο για τα παιδιά σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Juan, N. (2012). Aprender jugando: las formas geométricas y los colores primarios. La Bauhaus y la educación infantil. Creative processes and childhood-oriented cultural discourses, 126.
 • Vilaboa, D. R. (2005). Educación plástica y artística en educación infantil: una metodología para el desarrollo de la creatividad. Ideaspropias Editorial SL.
 • Asociación Española de Pediatría. Sitio web.
 • Valencia Galeano, C. A., & Escobar Gallego, V. (2016). Decoración del territorio infantil: una estrategia-creativa para lograr un aprendizaje significativo(Doctoral dissertation, Pregrado (Virtual ya Distancia)).
 • Crespo Vega, P. (2008). Diseño de piezas textiles para habitaciones infantiles inspirado en el Arte Naif(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
 • Goldschmied, E., & Jackson, S. (2010). La educación infantil de 0 a 3 años. Ediciones Morata.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.