Πολυκυστικές ωοθήκες: επιτέλους μια πιθανή θεραπεία του συνδρόμου

Μετά από πρόσφατες έρευνες, ανακαλύφθηκε μια πιθανή θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτή η επιστημονική πρόοδος χαροποιεί ιδιαίτερα πολλές γυναίκες που υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Πολυκυστικές ωοθήκες: επιτέλους μια πιθανή θεραπεία του συνδρόμου
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Paula Heidemeyer

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Γνωρίζατε ότι μία στις πέντε γυναίκες έχει πολυκυστικές ωοθήκες; Η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας του συνδρόμου αποτελεί εξαιρετική είδηση.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζεται όταν οι ωοθήκες ή οι γυναικείοι επινεφρίδιοι αδένες παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από το φυσιολογικό.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαβήτη, προβλήματα με τον μεταβολισμό τους, καρδιαγγειακή νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη ενόχληση και τα συμπτώματα που προκύπτουν προέρχονται από την ανάπτυξη κυστών, κοιλοτήτων γεμάτων υγρό που σχηματίζονται στις ωοθήκες.

πολυκυστικές ωοθήκες

Συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πολυκυστικές ωοθήκες:

  • ακανόνιστη εμμηνορρυσία
  • στειρότητα
  • πόνος στην πύελο
  • αύξηση βάρους
  • ακμή ή λιπαρότητα δέρματος
  • υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος και σε τμήματα των μηρών ή της κοιλιάς
  • σημεία πάχυνσης του δέρματος με καφετί ή μελανό χρώμα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οφείλεται σε αύξηση των ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Επιπλέον, οφείλεται σε αντίσταση στην ορμόνη της ινσουλίνης.

Το υψηλό επίπεδο ανδρογόνων, και κυρίως της τεστοστερόνης, αποτελούν τις αιτίες για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε όλες τις περιοχές του σώματος. Επίσης, εξαιτίας αυτού, το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό ή εμφανίζονται σπυράκια.

Παράλληλα, η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου ή της γλυκόζης στο αίμα, ενώ προκαλείται μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό όταν τα επίπεδα αυτά είναι υψηλά. Επομένως, οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τείνουν να υποφέρουν από παχυσαρκία και να παίρνουν εύκολα βάρος.

Οι γυναίκες με μητέρες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να το παρουσιάσουν οι ίδιες το σύνδρομο στο μέλλον. Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος, πυελική εξέταση ή υπέρηχο.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 7 συμπτώματα.

 

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Δυστυχώς, πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει θεραπεία. Οι γιατροί απλώς σας λένε να προσέξετε τη διατροφή σας και να ασκείστε. Μπορεί επίσης να υποδείξουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων. Η πιο συνηθισμένη σύσταση είναι η λήψη αντισυλληπτικών για τη ρύθμιση της εμμηνορρυσίας και των επιπέδων των ανδρογόνων και για την αντιμετώπιση της ακμής.

Ωστόσο, έχει έρθει τώρα στο φως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία αναφέρεται στην πιθανότητα ύπαρξης θεραπείας για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών.

 

Τι λένε οι μελέτες

Έχει βρεθεί μια σύνδεση ανάμεσα στην ορμονική ανισορροπία στη μήτρα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτή η καινούργια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) επιδρά διαφορετικά στις γυναίκες που είναι έγκυες και πάσχουν από το σύνδρομο και στις γυναίκες που δεν πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η συγκέντρωση αυτής της ορμόνης είναι κατά 30% υψηλότερη στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο συγκριτικά με εκείνες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν τεστ σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική ποσότητα ΑΜΗ που τους χορηγήθηκε ενέσιμα έκανε τους απογόνους τους να εμφανίσουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην ενήλικη ζωή τους.

Το εύρημα αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εστιάσουν σε αυτή τη συγκεκριμένη ορμόνη προκειμένου να βρουν μια θεραπεία για την πάθηση.

Η σημαντική είδηση είναι η εξής:

Ανακαλύφθηκε μια θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στα ποντίκια, έτσι τώρα οι επιστήμονες θέλουν να ξεκινήσουν φαρμακολογικές δοκιμές σε γυναίκες αργότερα μέσα στο έτος.

πολυκυστικές ωοθήκες

Η εργασία προς μια θεραπεία

Η μελέτη αυτή διευθύνεται από τον Paolo Giacobini στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία.

Στα πλαίσια της μελέτης, χορηγήθηκε ενέσιμα σε ποντίκια με πολυκυστικές ωοθήκες ένα φάρμακο της εξωσωματικής γονιμοποίησης που ονομάζεται cetrorelix. Αυτό έκανε τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί εξαιρετική είδηση για εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν καθημερινά από αυτή την πάθηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες αυτές πρέπει να λαμβάνουν αντισυλληπτικά φάρμακα ακόμα και αν δεν θέλουν. Επιπλέον, αν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεραπευτεί, οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας αν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι σημαντικό να φροντίζετε την υγεία σας. Αν έχετε κάποια απορία ή ανησυχία, πηγαίνετε στον γιατρό.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.