Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας

Κάθε σχολείο είναι ένας διαφορετικός κόσμος και θα πρέπει να αποφασίσετε σε τι κόσμο θέλετε να εκπαιδευτεί το παιδί σας.
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας
Marcela Caffulli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ο παιδίατρος Marcela Caffulli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα μωρά μας μεγαλώνουν και θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις. Μία από τις πρώτες είναι να επιλέξουμε το καλύτερο σχολείο για εκείνα. Το παιδί σας θα περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του εκεί, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του θα διαμορφώσουν την εκπαίδευσή του και οι συμμαθητές και συμμαθήτριες θα επηρεάσουν το κοινωνικό περιβάλλον του.

Δεν είναι μια μικρή απόφαση. Κατά μία έννοια, η σχολική εκπαίδευση θα καθορίσει το μέλλον του. Υπάρχουν πολλές επιλογές και πολλοί παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να ζυγίσετε, όπως η τιμή, οι οικογενειακές αξίες, και τι ελπίζετε πως θα μάθει το παιδί σας.

Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να πάρετε τον χρόνο σας ώστε να κάνετε μια έρευνα και να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας. Παρακάτω, έχουμε ορισμένες προτάσεις για όσα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάνοντας αυτή την επιλογή.

Δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση;

Δασκάλα διαβάζει σε παιδιά

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό παράγοντα. Αν και είναι απαραίτητο να υπολογίζετε αν μπορείτε ή όχι να επιλέξετε ένα ιδιωτικό σχολείο, ή αν θα πρέπει να περιοριστείτε σε ένα δημόσιο, και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην απόφασή σας.

Πιθανότητες εισαγωγής

Πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων. Έτσι, η εισαγωγή του παιδιού σε αυτό γίνεται πιο δύσκολη. Αν έχετε ήδη προγραμματίσει να στείλετε σε ιδιωτικό σχολείο το παιδί σας, τότε φροντίστε να ετοιμάσετε τα χαρτιά στην ώρα τους.

Τα δημόσια σχολεία οφείλουν να δεχθούν όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες και πόλεις, υπάρχουν περιορισμοί και έτσι τα σχολεία δέχονται μόνο παιδιά που μένουν κοντά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δείτε αν τα σχολεία γύρω σας καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Αν όχι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση της μετακόμισης, αλλά να έχετε στο νου σας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο – Σχολικό πρόγραμμα

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας

Τα μαθήματα που διδάσκονται, τα βιβλία που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος διδασκαλίας είναι συνήθως όμοια στα δημόσια σχολεία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας.

Όμως, αυτό δε συμβαίνει πάντα και με τα ιδιωτικά σχολεία. Παρότι πρέπει να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες, έχουν την ελευθερία να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Δείτε καλά πώς γίνεται η διδασκαλία μέσα στο σχολείο πριν αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας.

Πιστοποίηση δασκάλων

Σε γενικές γραμμές, τα δημόσια σχολεία έχουν κατάλληλη εκπαίδευση και οι δάσκαλοι/ες θα πρέπει να περάσουν εξετάσεις για να μπορέσουν να διδάξουν.

Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία χρησιμοποιούν ένα είδος φιλτραρίσματος για να δεχθούν τους δασκάλους και τις δασκάλες. Παρόλα αυτά, όλα ψάχνουν για επαγγελματίες ή ειδικούς σε αυτό το πεδίο. Όπως και να έχει, αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλύτερα ή χειρότερα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε, ακόμη και να συναντήσετε τους δασκάλους και τις δασκάλες, αν είναι εφικτό.

Κοινωνικό περιβάλλον

Τα δημόσια σχολεία είναι πιο ποικιλόμορφα καθώς δέχονται τους μαθητές χωρίς κριτήρια. Τα ιδιωτικά σχολεία είναι πιο επιλεκτικά και λιγότερο δεκτικά επειδή, πέραν του οικονομικού κριτηρίου, κάποια έχουν και άλλους περιορισμούς.

Να θυμάστε ότι το παιδί σας θα περνά περισσότερες ώρες με τους συμμαθητές του παρά με εσάς, και εκείνοι θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του.

Εκκλησιαστική ή κοσμική εκπαίδευση;

Παιδί πάνω από ανοιχτό βιβλίο

Αν έχετε αποφασίσει να στείλετε το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο, θα πρέπει να επιλέξετε το καλύτερο βάσει των αξιών σας και του τύπου των δραστηριοτήτων που είναι διαθέσιμες για το παιδί.

Εφόσον η θρησκεία είναι σημαντική για εσάς, τα εκκλησιαστικά σχολεία διδάσκουν τα ιερά κείμενα, τις τελετουργίες, και άλλες αρχές της θρησκείας σας.

Τα κοσμικά σχολεία, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, βασίζονται γύρω από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση μόνο. Όμως, ίσως προσφέρουν και εξωσχολικές δραστηριότητες όπου μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και κάποιες θρησκευτικές.

Εξειδικευμένα σχολεία

Συχνά, τα σχολεία προσφέρουν και εξειδικευμένα προγράμματα. Αυτό δε σημαίνει ότι επικεντρώνονται εκεί μονάχα, σημαίνει όμως ότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Κάποια σχολεία διδάσκουν την ύλη σε άλλες γλώσσες, όπως Αγγλικά, Γαλλικά, ή Γερμανικά, υπάρχουν σχολεία που εξειδικεύονται στις τέχνες, την επιστήμη, και άλλα με προχωρημένα αθλητικά προγράμματα και πολλά άλλα είδη διδασκαλίας.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει κλίση σε ένα από αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα, θα πρέπει να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα σχολείο που θα δίνει βάρος σε αυτή του τη δεξιότητα από μικρή ηλικία.

Τι να κάνετε πριν επιλέξετε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας

Κοριτσάκι πάει στο σχολείο με τη μαμά του

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, σας συμβουλεύουμε να κοιτάξετε διαφορετικά σχολεία όσο περισσότερο μπορείτε. Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ν’ αποκτήσετε μεγαλύτερη γνώση ώστε να κάνετε μια καλύτερη επιλογή:

  • Ελέγξτε την κατηγορία και την αξιολόγηση του σχολείου. Όλες οι χώρες διατηρούν λίστες αξιολόγησης των σχολείων. Ψάξτε στο διαδίκτυο για να μάθετε πώς αξιολογούνται τα σχολεία.
  • Ψάξτε σε φόρουμ και ιστολόγια. Σχόλια από άλλους γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο για το οποίο ενδιαφέρεστε, μπορούν να σας βοηθήσουν. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν γνωρίζατε προσωπικά τους γονείς. Μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις, αλλά μην στηριχθείτε πολύ στις απαντήσεις τους, να θυμάστε ότι ο καθένας έχει διαφορετικές εμπειρίες.
  • Επισκεφθείτε τα σχολεία. Ζητήστε ένα ραντεβού με τον διευθυντή ή τη διευθύντρια και τους σχολικούς συμβούλους. Κάντε ερωτήσεις αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία και ζητήστε μια ξενάγηση. Κάποια σχολεία αφήνουν τους γονείς να παρακολουθήσουν και μαθήματα ώστε να δουν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Ρωτήστε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Δώστε προσοχή στις οδηγίες. Τα περισσότερα σχολεία διοργανώνουν εκδηλώσεις για να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, τα χαρακτηριστικά τους, και τις απαιτήσεις από τους πιθανούς μαθητές. Παρακολουθήστε τις, κρατήστε σημειώσεις, και κάντε ερωτήσεις.
  • Επισκεφθείτε το σχολείο με το παιδί σας. Η γνώμη του παιδιού σας μετράει. Πάρτε το παιδί μαζί σας στο σχολείο για να δείτε πώς αισθάνεται. Μπορεί να φοβάται λίγο, είναι μια καινούργια εμπειρία εξάλλου, αλλά οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις του παιδιού σας θα σας βοηθήσουν. Το παιδί μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο – Συμπέρασμα

Το σημαντικότερο πράγμα είναι να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιλογής λίγους μήνες πριν την έναρξη αποδοχής των αιτήσεων.

Χρειάζεται χρόνος και καλή ανάλυση για να επιλέξετε το καλύτερο σχολείο. Αν το αφήσετε για τελευταία στιγμή, τότε θα έχετε λιγότερες επιλογές και ίσως πρέπει να συμβιβαστείτε με όσα απέμειναν.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.