Ρήξη επιχείλιου χόνδρου: Αίτια, συμπτώματα, και θεραπείες

Μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου προκαλεί συχνά πόνο, δυσκαμψία, και απώλεια ενός εύρους κινήσεων. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν' ανακαλύψετε γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Ρήξη επιχείλιου χόνδρου: Αίτια, συμπτώματα, και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε αθλητές, αλλά και σε χορευτές μπαλέτου, ποδοσφαιριστές, και παίκτες χόκεϊ επί πάγου.

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας δακτύλιος ινοχόνδρινου ιστού και βρίσκεται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και το ισχίο. Περιβάλλει το εξωτερικό άκρο της θήκης της άρθρωσης. Έτσι, βοηθά στη συγκράτηση του μακρύτερου οστού του σώματος στη σωστή θέση.

Αυτός ο τραυματισμός είναι σοβαρός και πολύ συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Το σημερινό μας άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες που πιθανόν θέλετε να γνωρίζετε σχετικά με τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου και πώς να την αποτρέψετε.

Τι είναι μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου;

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια μπάλα και μια θήκη. Η κοιλότητα στο πυελικό οστό στην οποία εισέρχεται το άνω μέρος του μηριαίου οστού ονομάζεται κοτύλη.

Αυτό το τμήμα, σε σχήμα μπάλας, είναι η κεφαλή του μηριαίου οστού. Εκεί υπάρχει ένας δακτύλιος ινοχόνδρινου ιστού στο άκρο της θήκης, στο επιχείλιο. Σε ένα άρθρο στην Αθλητική Ιατρική Όρεγκον αναφέρεται πως αυτή η δομή αυξάνει τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι η βλάβη στον χόνδρο η οποία τον εμποδίζει να εκτελεί τη λειτουργία του. Η κεφαλή του μηριαίου οστού χάνει μέρος της υποστήριξής της κατά συνέπεια.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, τόσο οξείες όσο και χρόνιες. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ή της οστεοαρθρίτιδας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ συχνή στους αθλητές.

Παίκτης πιάνει μπάλα του ράγκμπι
Ορισμένα αθλήματα, όπως το ράγκμπι, αποτελούν παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό το είδος τραυματισμού.

Σχετικά συμπτώματα

Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι ασυμπτωματική ορισμένες φορές. Όμως, οι ειδικοί της Κλινικής Mayo αναφέρουν πως είναι πιο συχνά τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ίσως υπάρξει πόνος στο ισχίο που εκτείνεται προς τη βουβωνική χώρα.

Ο πόνος χειροτερεύει όταν περπατάτε ή κάθεστε ή στέκεστε συνεχώς. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου καθώς έχουν φτωχό εύρος κινήσεων.

Η άρθρωση μπορεί να τρίζει επίσης με συγκεκριμένες κινήσεις του ποδιού, ή να μοιάζει κλειδωμένη. Το πρόβλημα είναι πως μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί. Για την ακρίβεια, αυξάνει τις πιθανότητες οστεοαρθρίτιδας με τον καιρό.

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου – Αίτια

Όπως ήδη αναφέραμε, η ρήξη επιχείλιου χόνδρου εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά άλλα αίτια.

Προκαλείται συχνά από φυσικές δραστηριότητες με επαναληπτικές κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου. Ο λόγος είναι πως αυτό το είδος κινήσεων μπορεί να φθείρει την άρθρωση.

Αθλήματα όπως γκολφ, χόκεϊ επί πάγου, και άλλα αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο, οδηγούν συχνά σε ρήξη επιχείλιου χόνδρου και έτσι θεωρούνται παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Νοσοκομείου για Ειδικές Χειρουργικές Επεμβάσεις, αυτή η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε δομικές ανωμαλίες. Ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή είναι η οστεοαρθρίτιδα και η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Η τελευταία είναι μια αφύσικη επαφή μεταξύ της κεφαλής του μηριαίου οστού και της θήκης του ισχίου. Έτσι, μπορεί να οφείλεται είτε σε μια δυσμορφία του μηριαίου οστού, είτε σε μια δυσμορφία της κοτύλης. Το πρόβλημα είναι πως αυτό το είδος σωματικής επαφής φθείρει γρήγορα την κοτύλη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης μπορεί να είναι πολύπλοκη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή εξέταση της άρθρωσης από έναν γιατρό. Το πιο πιθανό είναι να κουνήσει το πόδι σε διάφορες θέσεις.

Πολύ συχνά απαιτούνται και συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες για ν’ αποκλειστούν άλλοι τραυματισμοί. Ο λόγος είναι πως με την εικόνα μπορεί να εντοπιστεί μια ρήξη ή κάποια άλλη ανωμαλία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν το άτομο έχει υποστεί χτύπημα.

Ωστόσο, η ακτινογραφία δεν αποκαλύπτει τους μαλακούς ιστούς, έτσι ο γιατρός θα πρέπει να καταφύγει σε μαγνητική τομογραφία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου – Θεραπείες

Μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, παρότι η φαρμακευτική ή φυσικοθεραπευτική προσέγγιση είναι χρήσιμες σε μικρές ρήξεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που προτείνονται συνήθως σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αν θα υποβληθεί ή όχι σε χειρουργείο το άτομο. Ένα από αυτά είναι η απώλεια βάρους, αν κριθεί απαραίτητη. Στόχος είναι η μείωση της υπερφόρτωσης του ισχίου.

Στην περίπτωση των αθλητών, οι συνήθειες γυμναστικής θα πρέπει να τροποποιηθούν. Ο επιβλέπων γιατρός θα συμβουλέψει τη μείωση της έντασης ή τη χρήση εναλλακτικών μορφών προπόνησης.

Μη χειρουργικές προσεγγίσεις

Η φαρμακευτική αγωγή προσπαθεί ν’ ανακουφίσει από τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή. Αυτός είναι ο λόγος που συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Συνήθως συνταγογραφούνται ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητα τα κορτικοστεροειδή.

Η φυσικοθεραπεία είναι ένας από τους πυλώνες για τη θεραπεία, αλλά θα πρέπει να γίνει από ειδικό. Η ιδέα εδώ είναι να βοηθηθεί το άτομο στην ανάκτηση ενός εύρους κινήσεων της άρθρωσης μέσω μιας σειράς ειδικών ασκήσεων.

Επίσης, ζητούμενα είναι η αύξηση της δύναμης και οι διατάσεις ώστε να μπορέσει να γίνει πιο σταθερό το ισχίο κατά τη φυσική δραστηριότητα.

Γιατρός κοιτάζει ακτινογραφία
Η ακτινογραφία δεν είναι αρκετή, έτσι οι γιατροί θα πρέπει να εκτελέσουν πιο συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια μαγνητική τομογραφία.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Το χειρουργείο είναι συνήθως μία από τις καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση των σοβαρών ρήξεων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουν αποτύχει οι μη χειρουργικές προσεγγίσεις, δηλαδή όταν δεν έχει ανακτήσει την κινητικότητά του το άτομο και πονά ακόμη και με τη χρήση φαρμάκων και τη φυσικοθεραπεία.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση της Κλινικής Κλίβελαντ, το χειρουργείο για τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου εκτελείται με αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εκτελείται μέσω μικρών τομών στις οποίες εισάγονται τα απαραίτητα όργανα για την επιδιόρθωση του τραυματισμού.

Η αρθροσκόπηση εκτελείται εξωνοσοκομειακά και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα. Στόχος είναι η συρραφή της ρήξης ή η αναδόμηση ολόκληρης της κοτύλης. Για την αναδόμηση είναι απαραίτητο ένα υγιές μόσχευμα χόνδρου.

Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι όπως αιμορραγία, λοίμωξη, ή τραυματισμός νεύρου.

Αποτροπή μιας ρήξης επιχείλιου χόνδρου

Η ανάρρωση μετά από μια ρήξη επιχείλιου χόνδρου δεν είναι εύκολη. Ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Το άτομο θα χρειαστεί πιθανόν πατερίτσες για λίγες εβδομάδες, ακόμη και μετά το χειρουργείο.

Τέλος, ορισμένοι ασθενείς δεν αναρρώνουν πλήρως για αρκετούς μήνες, έτσι θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε ν’ αποτρέψουμε αυτό το είδος τραυματισμού. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας με τα πόδια και το ισχίο είναι η καλύτερη πρακτική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.