Συνήθειες που βλάπτουν τους γοφούς σας

Γνωρίζετε ήδη ότι το υπερβολικό βάρος δεν είναι καλό για τη συνολική υγεία σας ή για τα οστά σας. Περισσότερο υποφέρουν οι γοφοί και τα γόνατά σας.
Συνήθειες που βλάπτουν τους γοφούς σας
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Αυγούστου, 2019

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τους γοφούς; Ο πόνος στις αρθρώσεις των γοφών είναι πολύ πιο συνηθισμένος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Ο κίνδυνος για ένα πιθανό κάταγμα στο γοφό συνήθως μεγαλώνει με την ηλικία, επομένως είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να έχετε υπόψη.

Αν αισθάνεστε ήδη σουβλιές ή πόνους χαμηλά στη μέση που φτάνουν μέχρι τους γλουτούς σας ή αν έχετε έντονους πόνους στους γοφούς σας όταν περπατάτε ή ανεβαίνετε σκάλες, δώστε προσοχή στις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο σημερινό άρθρο σχετικά με τις συνήθειες που βλάπτουν τους γοφούς σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανά προβλήματα και μη φοβηθείτε να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες προκειμένου να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τους γοφούς σας;

Πρώτα απ’όλα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τις περισσότερες φορές υπάρχει ένας ισχυρός κληρονομικός παράγοντας που συνδέεται με τον πόνο στους γοφούς. Ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, αποτελούν συνηθισμένους παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεών σας.

Αν γνωρίζετε ότι στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό πόνου στους γοφούς και φθοράς στις αρθρώσεις τους, τότε είναι κρίσιμο να μάθετε πώς να βελτιώσετε τις συνήθειές σας και την υγεία των γοφών σας. Είναι ουσιαστικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε συχνά και να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες πρόληψης, έτσι ώστε να αποφύγετε αυτό το ιδιαίτερα συνηθισμένο πρόβλημα.

Ας δούμε περισσότερα για τις συνήθειες που βλάπτουν τους γοφούς σας

1. Καθιστικός τρόπος ζωής

Αναμφίβολα το γνωρίζετε ήδη αυτό. Η ειρωνεία είναι ότι, αν και οι άνθρωποι γνωρίζουν όλους τους τρόπους με τους οποίους ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει τα οστά τους, δεν επιλέγουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε καθιστοί; Και πόσες ώρες περνάτε όρθιοι στην ίδια θέση; Να θυμάστε ότι οι γοφοί σας αποτελούν μέρος μιας πολύπλοκης άρθρωσης, η οποία επιβαρύνεται εύκολα.

Πόσο συχνά, για παράδειγμα, σηκώνεστε από το κρεβάτι και νιώθετε ένα ξαφνικό τίναγμα στο γοφό σας; Μια άλλη συνηθισμένη αίσθηση είναι μια σουβλιά στο τέλος της ημέρας, που ακτινοβολεί προς την κοιλιά ή τους γλουτούς. Να θυμάστε λοιπόν: ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των οστών και των αρθρώσεών σας.

βλάπτουν τους γοφούς

2. Κακή διατροφή

Ίσως έχετε δοκιμάσει πολλές διαφορετικές δίαιτες στη ζωή σας, φροντίζετε, όμως, να εξασφαλίζετε στο σώμα σας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται; Λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου; Οι γυναίκες συχνά τείνουν να μην λαμβάνουν επαρκή ποσότητα των παραπάνω μετάλλων. Αν δεν λαμβάνετε αρκετές θρεπτικές ουσίες, τα οστά και οι αρθρώσεις σας, τελικά, θα χάσουν πυκνότητα και θα εμφανιστούν προβλήματα στους γοφούς.

Προσοχή όταν καταναλώνετε αναψυκτικά, γλυκά, καφέ, σοκολάτα, οινόπνευμα, καπνό, ακόμα και κόκκινα κρέατα. Κάνουν το σώμα να χάνει μαγνήσιο και περιέχουν αμινοξέα που προκαλούν απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων. Να προσέχετε πάντα τη διατροφή σας. Να σκέφτεστε αν αυτό που τρώτε είναι καλό για την υγεία των οστών σας ή αν είναι πιθανώς βλαβερό.

3. Φοράτε τακτικά ψηλά τακούνια

Όταν φοράτε τακτικά ψηλά τακούνια, δημιουργείτε ένταση στον άξονα της στάσης του σώματος, προκαλώντας βλάβη στη μέση και, ως αποτέλεσμα, στους γοφούς σας. Ίσως, στο εργασιακό σας περιβάλλον απαιτείται να φοράτε ψηλά τακούνια, όμως προσπαθήστε αυτά να μην ξεπερνούν τα πέντε εκατοστά. Τα τακούνια που είναι ψηλότερα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

4. Προσοχή στις πτώσεις  γιατί βλάπτουν τους γοφούς

Γνωρίζετε ήδη ότι ο κίνδυνος για σπάσιμο του γοφού μεγαλώνει με την ηλικία, όταν έχετε ήδη χάσει κάποια οστική μάζα και η άρθρωση των γοφών είναι εύθραυστη. Πρέπει όμως να προσέχετε και άλλα πράγματα: μερικές φορές ένα λάθος βήμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη του γοφού. Δεν έχει σημασία αν είστε 20 ή 40 ετών -δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για αυτό το είδος τραυματισμού. Χωρίς σωστή φροντίδα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές αργότερα στη ζωή.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που αγαπούν το τρέξιμο ή ορισμένα αθλήματα, να φοράτε πάντα καλά παπούτσια και να προσπαθείτε να αποφεύγετε την υπερβολική καταπόνηση του σώματός σας.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τους γοφούς σας;

  • Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου και ασβεστίου. Μπορείτε να βρείτε τα συγκεκριμένα μέταλλα σε πολλές τροφές, όμως αν υπάρχει στην οικογένειά σας ιστορικό προβλημάτων στους γοφούς, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει κάποιο συμπλήρωμα. Στα φαρμακεία υπάρχουν πολλά διαφορετικά σκευάσματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων αυτών των απαραίτητων μετάλλων για την ενίσχυση και τη θρέψη των οστών.
  • Προσπαθείτε να επιδίδεστε σε πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση. Αν έχετε πρόσβαση σε κάποια πισίνα, θα πρέπει να κάνετε μερικές ασκήσεις στο νερό μία φορά την εβδομάδα. Οι ασκήσεις αυτές είναι ιδανικές για την ενίσχυση των οστών, των μυών και των αρθρώσεων, ενώ θα επιστρέφετε στο σπίτι αναζωογονημένοι και χαλαροί!
  • Παρακολουθείτε πάντοτε το βάρος σας. Η παχυσαρκία ή ακόμα και τα λίγα παραπάνω κιλά είναι μεγάλος εχθρός της υγείας των γοφών καθώς και των γονάτων. Είναι στην κυριολεξία ένα “επιπλέον” βάρος που πρέπει να μεταφέρουμε και εμποδίζει τις σωστές κινήσεις. Προσπαθείτε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ακολουθείτε μια διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών και θρεπτικών ουσιών. Αν με τα χρόνια παρατηρείτε ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το βάρος σας, συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο. Το σώμα σας το αξίζει!

Τώρα ξέρετε για τις συνήθειες που βλάπτουν τους γοφούς σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.