Τενοντίτιδα του χήνειου πόδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει το γόνατο. Η φλεγμονή σε αυτούς τους τένοντες εμποδίζει την άσκηση των δρομέων και μπορεί να γίνει ακόμη και χρόνια.
Τενοντίτιδα του χήνειου πόδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου, 2021

Η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες που αποτελούνται από την ανατομική δομή χήνειος πόδας. Αυτή η δομή εντοπίζεται στο εσωτερικό τμήμα του γονάτου, ακριβώς από κάτω του. Οι δρομείς υποφέρουν περισσότερο από αυτή την πάθηση.

Είστε δρομέας; Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση;

Ανακαλύψτε περισσότερα για το πώς προκαλείται και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα;

Ο όρος τενοντίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των τενόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επηρεάζει την ανατομική δομή μέσα στο γόνατο, ακριβώς κάτω από την άρθρωση. Αυτή η δομή αποτελείται από την κατάφυση τριών μυών που έρχονται από κάτω αποτελώντας μέρος του ποδιού. Αυτοί είναι:

 • Ο ημιτενοντώδης είναι μέρος του πίσω τμήματος του μηρού και συμμετέχει στο λύγισμα και το τέντωμα του γονάτου.
 • Ο ισχνός προσαγωγός μυς εντοπίζεται στο εσωτερικό τμήμα του μηρού. Είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του γονάτου και για την κάμψη του άκρου.
 • Ο ραπτικός μυς είναι ο μυς που ξεκινά από τον γοφό, πηγαίνει στο γόνατο, και φτάνει στην κνήμη. Συμμετέχει στην κίνηση της άρθρωσης του γοφού.

Εν κατακλείδι, η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα αποτελείται από τον ερεθισμό και τη φλεγμονή των τενόντων αυτών των τριών μυών και της περιοχής από την οποία εκφύονται. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια πάθηση της άρθρωσης του γονάτου.

Γυναίκα πιάνει το γόνατό της
Η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει τους δρομείς ορισμένες φορές.

Ποιους επηρεάζει η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα;

Παρότι μπορεί να μας επηρεάσει όλους, υπάρχουν ορισμένες ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο. Αναφερόμαστε σε όσα άτομα έχουν συνήθειες ή χαρακτηριστικά που τους κάνουν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης.

Παραδείγματος χάρη:

 • Δρομείς: Τα άτομα που τρέχουν συχνά έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν αυτή την πάθηση. Ο λόγος είναι πως το τρέξιμο είναι ένα άθλημα με μεγάλη επίδραση στις αρθρώσεις. Αυτή η προσπάθεια ερεθίζει τους χόνδρους και τους τένοντες, καθώς επίσης και τους μυς.
 • Υπέρβαρα άτομα: Σε αυτή την περίπτωση, οι αρθρώσεις καταβάλλουν συνεχώς μεγάλη προσπάθεια, ειδικά των κάτω άκρων. Κάθε κίνηση υπερφορτώνει τις αρθρώσεις προκαλώντας βλάβη στα σκελετικά σημεία του υποστηριζόμενου μυ. Αυτό επηρεάζει τα γόνατα, τους αστραγάλους, και τους γοφούς.
 • Άτομα με ανατομικά προβλήματα. Εδώ, αναφερόμαστε σε πράγματα όπως πλατυποδία, δυσμορφίες της πυέλου, ή έπαρμα οστού. Οι συνέπειες αυτών των προβλημάτων είναι να μη μπορεί το γόνατο να εκτελέσει τη φυσιολογική του κίνηση ή να υπερφορτώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φθείρονται και να σχίζονται οι τένοντες.

Επιπλέον, ορισμένες κακές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν τους μυς από το να χαλαρώνουν όπως θα έπρεπε μετά την άσκηση. Για παράδειγμα, το να μην κάνετε διατάσεις αφότου τελειώσετε ή να μη χρησιμοποιείτε σωστά υποδήματα. Η συνεχής ένταση διευκολύνει την εμφάνιση τέτοιων τραυματισμών.

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του χήνειου πόδα

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της φλεγμονής των τενόντων. Επειδή δεν έχουν αρκετό χώρο για να τεντωθούν, το υγρό συσσωρεύεται από τον τραυματισμό και δεν έχει πού να πάει. Έτσι, δημιουργείται μια δυσάρεστη πίεση.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς επίσης η ένταση και η διάρκεια. Επιπλέον, ποικίλουν και οι στιγμές στις οποίες εμφανίζεται. Ωστόσο, είναι πολύ συχνό να βιώνουν παρατεταμένο πόνο, ο οποίος καταπραΰνεται δύσκολα, τα άτομα που υποφέρουν από αυτή την πάθηση. Για την ακρίβεια, ο πόνος μπορεί να επιμένει ακόμη και τη νύχτα.

Κάποιες φορές, ενώ κάνετε ασκήσεις ή ζέσταμα, ο πόνος ίσως μειωθεί. Όμως, μόλις τελειώσει η φυσική δραστηριότητα, ο πόνος επανέρχεται. Αυτό έχει να κάνει με τον μεταβολισμό των μυών και τον τρόπο που διανέμονται οι χημικές ουσίες στα κύτταρα.

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Άνδρας τοποθετεί πάγο στο γόνατό του
Η απευθείας εφαρμογή πάγου στο γόνατο, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας του χήνειου πόδα.

Η σωστή θεραπεία είναι πολύ σημαντική σε τέτοιους τραυματισμούς, καθώς οι επιπλοκές μπορούν να μετατρέψουν την πάθηση σε χρόνια. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να δείτε έναν ειδικό ώστε να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε τον τύπο της τενοντίτιδας.

Έπειτα, η θεραπεία βασίζεται σε έναν συνδυασμό διαφορετικών μέτρων:

 • Ξεκούραση: Η ξεκούραση της άρθρωσης και των επηρεασμένων μυών είναι σημαντική για την επίλυση της φλεγμονής και του ερεθισμού. Είναι καλύτερο να ανυψώσετε το πόδι σας με ένα μαξιλάρι από κάτω, αν είναι εφικτό, ώστε να ξεκουραστεί η περιοχή.
 • Κρύο και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα μασάζ με πάγο είναι αρκετά ωφέλιμα για τη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, σε στιγμές οξύ πόνου, μπορείτε να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Φυσιοθεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής θα πρέπει ν’ αποφασίσει για την καλύτερη θεραπεία ανά περίπτωση. Πολύ συχνά, αυτή θα αποτελείται από έναν συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων που θα περιλαμβάνει μασάζ, κρυοθεραπεία, θεραπεία με υπέρηχους, και επιδέσμους.

Μην παραμελείτε τα γόνατά σας

Η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα είναι αρκετά συχνή πάθηση και μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Όμως, οι δρομείς και τα υπέρβαρα άτομα είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή.

Να έχετε καλές συνήθειες όταν πρόκειται να γυμναστείτε, να κάνετε διατάσεις, και να χρησιμοποιείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά για την πρόληψη. Ταυτόχρονα, τα υπέρβαρα άτομα θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής ώστε να θέσουν υπό έλεγχο αυτόν τον παράγοντα κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
 • Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
 • Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
 • Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
 • Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
 • Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
 • Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
 • de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.