Μάθετε τι είναι ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης

Ένας ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλύσεις στομάχου ή χορήγηση φαρμάκων.
Μάθετε τι είναι ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης τοποθετείται μέσω της μύτης του/ης ασθενή και πηγαίνει προς τον οισοφάγο όπου από εκεί φτάνει στο στομάχι. Αυτές οι συσκευές είναι συνήθως κατασκευασμένες από πλαστικό ή σιλικόνη και είναι αρκετά χρήσιμες για τη σίτιση ατόμων που δε μπορούν να μασήσουν ή να καταπιούν.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε ορισμένες από τις κύριες χρήσεις του σωλήνα. Επίσης, θα σας μιλήσουμε για τη συντήρηση που απαιτεί και για τις πιθανές επιπλοκές.

Σε τι χρησιμεύει ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο σωλήνας είναι ο τρόπος σίτισης ενός ατόμου το οποίο δε μπορεί να φάει μόνο του. Αυτός ο σωλήνας τροφοδοτεί απευθείας το στομάχι με το φαγητό. Όμως, δε βοηθά στην πέψη του, αλλά διευκολύνει κυρίως την άφιξή του σε αυτό το όργανο.

Οι σωλήνες σίτισης χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές και διαταραχές του μεταβολισμού. Ομοίως, οι γιατροί τους χρησιμοποιούν σε ανθρώπους με συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές. Επίσης, βοηθούν σε σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού ή προωρότητας.

Ακόμη, ένας ρινογαστρικός σωλήνας μπορεί να αποστραγγίσει τα περιεχόμενα του στομάχου. Οι επαγγελματίες υγείας εκτελούν το παραπάνω όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης ή για το άδειασμα του στομάχου πριν από μία αναισθησία. Τέλος, οι νοσοκόμοι/ες μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα μέσω αυτού.

Για το μεγαλύτερο κομμάτι, μόνο ένας/μία εκπαιδευμένος/η γιατρός ή νοσοκόμος/α μπορεί να εκτελέσει αυτές τις διεργασίες. Παρόλα αυτά, όσοι άνθρωποι θα πρέπει να τις κάνουν μόνοι τους θα πρέπει να έχουν τη σωστή εκπαίδευση και να μπορούν να συντηρούν τη συσκευή.

Γιατρός ρυθμίζει τον ρινογαστρικό σωλήνα σίτισης σε γυναίκα

Πώς χρησιμοποιείται ένας ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης;

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται έναν ρινογαστρικό σωλήνα σίτισης στο σπίτι, έτσι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τον φροντίζουν.

Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να διατηρούν καθαρό το εξωτερικό τμήμα. Για να γίνει αυτό, απαιτείται μία γάζα ποτισμένη σε ζεστό νερό με σαπούνι. Έπειτα, θα πρέπει να σκουπίσουν και να στεγνώσουν τον σωλήνα ώστε να είναι καθαρός.

Μετά από κάθε γεύμα ή φάρμακο ορισμένοι άνθρωποι προσθέτουν λίγο νερό, 5 με 10 ml. Ομοίως, θα πρέπει να ελέγχουν ότι ο καθετήρας βρίσκεται στη σωστή θέση. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί απλώς να κοιτούν τα σημάδια που έχει πάνω του.

Σωλήνες που έχουν φράξει θα πρέπει να αντικαθίστανται. Παρότι υπάρχει συνήθως ένα μέλος της οικογενείας με τη σωστή εκπαίδευση, είναι καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν/μία γιατρό ή έναν/μία νοσοκόμο/α. Ακόμη, το βύσμα θα πρέπει να είναι εκτός όταν δεν μπαίνει τίποτα στον/ην ασθενή.

Άλλες συμβουλές

Όσα άτομα χρησιμοποιούν έναν ρινογαστρικό σωλήνα σίτισης θα πρέπει να προσέχουν πολύ τη μύτη και το στόμα τους. Θα ήταν καλό να κουνάτε τον σωλήνα λίγο πού και πού και να αλλάζετε το σημείο επαφής του με το σώμα ώστε να αποφευχθεί κάποιος ερεθισμός. Αν δε μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό κάθε μέρα, θα πρέπει να το κάνει τουλάχιστον όταν είναι βρόμικος ή δεν κολλά πλέον η χειρουργική ταινία.

Επίσης, το υπεύθυνο για τη συντήρηση του σωλήνα άτομο, θα πρέπει να καθαρίζει καθημερινά τα ρουθούνια του/ης ασθενή με υγρή μπατονέταΟμοίως, θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή στοματική υγιεινή. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως ακόμη και αν το άτομο δε μασά, θα πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια και η γλώσσα του, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Τέλος, θα πρέπει να αλείφουν με ενυδατική κρέμα τη μύτη και τα χείλη, καθώς το δέρμα του προσώπου είναι αρκετά ευαίσθητο. Ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης προκαλεί, αρκετά συχνά, ερεθισμό και η λοσιόν μπορεί να τον μειώσει.

Γυναίκα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ενυδατική κρέμα

Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές;

Παρόλο που είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς της μύτης. Έτσι, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να του αλλάζετε θέση όσο πιο συχνά μπορείτε. Επίσης, θα πρέπει να απολυμαίνετε και να πλένετε την περιοχή.

Όταν υπάρχει απόφραξη, μπορείτε να δοκιμάσετε να την απομακρύνετε βάζοντας ζεστό νερό στον σωλήνα. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον/η γιατρό σας αν δε μπορείτε να απομακρύνετε το εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αποτρέψετε τα περισσότερα εμπόδια βάζοντας ζεστό νερό μετά από κάθε γεύμα.

Ακόμη μία επιπλοκή που εμφανίζεται συχνά είναι να βγαίνει ο σωλήνας. Αυτό μπορεί να οφείλεται, ή όχι, σε ατύχημα, εξάλλου κάποιοι/ες ασθενείς τον βρίσκουν αρκετά ενοχλητικό. Όμως, ανεξαρτήτως του λόγου, θα πρέπει να τον αντικαταστήσει κάποιος ειδικός.

Η ναυτία και ο εμετός είναι συχνές παρενέργειες, ειδικά όταν ο/η ασθενής δεν έχει σε καλή θέση το σώμα του/ης. Αυτό μπορεί να αποτραπεί αν τον/ην τοποθετήσετε σε μια στάση  με κλίση 45 μοιρών. Αυτό το κάνουμε κατά κύριο λόγο για να μην εισέρχεται πολύ γρήγορα το φαγητό.

Συμπέρασμα

Τέλος, ο ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης είναι ένα όργανο αρκετά διαδεδομένο αλλά θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του/ης γιατρού. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς γίνεται η σωστή συντήρησή του. Γι’ αυτό, συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό αν έχετε ερωτήσεις ή υπάρχουν επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.