Η εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου σε 2 ώρες!

Είναι σημαντικό να ανιχνεύει κανείς τον καρκίνο στομάχου όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να το κάνει σε μονάχα δύο ώρες. Απλώς με ένα δείγμα αίματος.
Η εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου σε 2 ώρες!

Τελευταία ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου, 2019

Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί την πέμπτη πιο συχνή κακοήθεια παγκοσμίως. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί αυτόν τον τύπο καρκίνου. Τονίζουν, ωστόσο, πως το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση στον καρκίνο του στομάχου είναι η διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο.

Το πιο πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με τη συγκεκριμένη πάθηση είναι πως στην αρχή της οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται ως αποτελέσμα του καθημερινού τρόπου ζωής. Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν: αίσθημα πληρότητας, βαρύ στομάχι και δυσπεψία.

Ο καρκίνος αυτού του τύπου, ωστόσο, συνήθως γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένα στάδια όταν ο ασθενής έχει αρχίσει πια να συναντά ανεξήγητη απώλεια βάρους και αίμα στα κόπρανα. Σε αυτό το στάδιο, είναι αναγκαίες περισσότερο επιθετικές μέθοδοι για να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα. 

Στο ερώτημα “Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;” απαντάει άρθρο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Φέτος τον Μάιο, μια ομάδα νέων γιατρών από το Μεξικό, την Ελλάδα και τη Χιλή δημιούργησε έναν βιοδείκτη που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στομάχου στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του.

Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί μονάχα μια εξέταση αίματος και μέσα σε δύο ώρες μπορεί να θετικοποιήσει τον ασθενή που βρίσκεται στα πρώτα στάδια του καρκίνου του στομάχου. Αυτό, προφανώς, είναι κάτι που θα αυξήσει τον προσδόκιμο όρο ζωής των πασχόντων ασθενών.

Και αυτά είναι τα θετικά νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Διαβάστε επίσης: Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Τι πρέπει να ξέρετε!

Η ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου δεν είναι τόσο συνηθισμένος ή επιθετικός όσο ο καρκίνος των πνευμόνων. Κάθε χρόνο, ωστόσο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι νοσούν από την ασθένεια.

Αν η νόσος διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, τότε η καταπολέμησή της καθίσταται πιο δύσκολη.

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ιδιαίτερα συχνός στις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού. Επιπλέον, το κάπνισμα συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να συνυπολογιστεί ένας ακόμα παράγοντας ως αιτία πρόκλησης της νόσου. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

  • Παρόλο που ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του στομαχιού πολλών ανθρώπων, αυτό το βακτηρίδιο μπορεί να συνδεθεί με άλλους παράγοντες οδηγώντας σε καρκινογενέσεις.
  • Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πάντοτε προάγγελος για τον καρκίνο του στομάχου όταν ο ασθενής έχει τον συγκεκριμένο παράγοντα-πρωτεΐνη cagA, που συνδέεται με την κυτοτοξίνη.

Γι΄αυτόν το λόγο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του στομάχου είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα του τρόπου που ζει, του φαγητού που καταναλώνει, της γενετικής του προδιάθεσης και της παρουσίας διαφορετικών περιβαλλοντικών τοξινών.

Είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει κάποιος τον καρκίνο στομάχου. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το ποσοστό ίασής του, αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, φτάνει το 90%!
Αυτός είναι ο λόγος που οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην έγκαιρη διάγνωσή του σε αρχικό στάδιο αποτελούν μια εξαίσια εξέλιξη.
Η εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου σε 2 ώρες!

Οι δημιουργοί του βιοδείκτη

Ο Χιλιανός μηχανικός Alejandro Tocigl, η Ελληνίδα μοριακή βιολόγος Φωτεινή Χριστοδούλου και ο Μεξικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός Jorge Soto είναι οι δημιουργοί του βιοδείκτη.

  • Αυτοί οι νέοι επιστήμονες σχεδίασαν τον βιοδείκτη για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου σε ασθενείς με πιθανά συμπτώματα. Η διαδικασία απαιτεί μονάχα μια απλή εξέταση αίματος.
  • Η έρευνά τους παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο SIngularity ως μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Google και τη ΝΑΣΑ. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανταπόκριση σε διαφορετικές ιατρικές και κοινωνικές ανάγκες.
  • Η μελέτη και η δημιουργία του βιοδείκτη είναι το αποτέλεσμα έρευνας τριών χρόνων που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Δείτε το άρθρο: Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Μερικές σταγόνες αίματος μπορεί να σώσουν ζωές

Ο νέος τρόπος διάγνωσης καρκίνου του στομάχου αναμενόταν εδώ και καιρό.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι γιατροί μέχρι αυτή τη στιγμή αξιολογούν ασθενείς που εμφανίζουν πιθανά συμπτώματα της νόσου κατόπιν ραντεβού, ενώ οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού οι γιατροί πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις όπως ενδοσκοπήσεις ή άλλες εξετάσεις εξίσου πολύπλοκες, επεμβατικές και δαπανηρές.

  • Κάτι τόσο απλό όπως η προσθήκη της εξέτασης αυτού του βιοδείκτη στον συνηθισμένο αιματολογικό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στομάχου. Η εξέταση μπορεί να βγει θετική ακόμα και πριν ο ασθενής αισθανθεί οποιοδήποτε αρνητικό σύμπτωμα.
  • Ένα μηχάνημα ονόματι Miroculus αναλύει το δείγμα αίματος του ασθενή. Το εν λόγω μηχάνημα έχει την ικανότητα να αποκρυπτογραφεί τα μόρια που συνδέονται με τον καρκίνο στο αίμα των ασθενών.
  • Επιπλέον, το μηχάνημα μπορεί να δώσει διάγνωση σε δύο ώρες μονάχα. Το μηχάνημα είναι απλό, ασφαλές και αποτελεσματικό. Μέχρι το 2018 αναμένεται να είναι διαθέσιμο και σε άλλες χώρες.

Διάγνωση άλλων τύπου καρκίνων και άλλων παθήσεων

  • Υπό το πρίσμα των καλών νέων που κομίζει αυτό το μηχάνημα, πολλοί επιστήμονες ελπίζουν στην προσθήκη κάποιων βελτιώσεων. Επόμενος στόχος του Miroculus  είναι να μπορεί να διαγνώσει και άλλους τύπους καρκίνου ή και άλλες παθήσεις.
  • Καταλήγοντας, ο συγκεκριμένος βιοδείκτης ερμηνευόμενος από ένα τέτοιο μηχάνημα αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο διάγνωσης του καρκίνου. Μπορεί, επίσης, να μειώσει το κόστος των υπόλοιπων εξετάσεων. Επιπλέον, προσφέρει μια πιο έγκαιρη και περισσότερο αποτελεσματική διάγνωση. Όπως έχει ήδη επισημανθεί, ωστόσο, η εξέταση θα είναι διαθέσιμη από το 2018 και έπειτα.
νέα τεχνική ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου
Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επισκέπτεστε το γιατρό σας όταν νιώθετε κάποια αρνητική αλλαγή στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων.

Να θυμάστε πάντα πως η πρόληψη μιας ασθένειας μπορεί να σώσει ζωές.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.