Σαλικυλικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτό

Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην ομάδα αναλγητικών, αντιπυρετικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων. Περιγράφηκε για πρώτη φορά τον δέκατο όγδοο αιώνα από τον Richard Stone.
Σαλικυλικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτό

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το σαλικυλικό οξύ είναι μια ουσία που έχει κερατολυτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συνήθως, οι ειδικοί το χρησιμοποιούν σε τομείς όπως η δερματολογία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ικανό να προάγει την απολέπιση του δέρματος και να αποτρέψει τη μόλυνση από ευκαιριακά βακτήρια και μύκητες. Επίσης, μπορεί να ρυθμίσει τη λιπαρότητα του δέρματος και δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Έτσι, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι θεμελιώδες για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Από πού προέρχεται το σαλικυλικό οξύ;

Ο φλοιός της λευκής ιτιάς, Salix alba, περιέχει μια ουσία γνωστή ως σαλικίνη. Από εκεί προέρχεται το σαλικυλικό οξύ. Ωστόσο, αυτό το υδροξύ μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα φυτά όπως η σημύδα.

Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην ομάδα αναλγητικών, αντιπυρετικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων. Περιγράφηκε για πρώτη φορά τον δέκατο όγδοο αιώνα από τον Richard Stone. Ο αιδεσιμότατος σημείωσε ότι οι εγχύσεις λευκού φλοιού ιτιάς θεραπεύουν πυρετούς.

Οι ιατροί συνέθεσαν αυτήν την ουσία για πρώτη φορά το 1899. Στη συνέχεια, το χρησιμοποίησαν για να αντικαταστήσουν την κινίνη για τον έλεγχο του πυρετού και του πόνου από το στόμα. Ένας από τους μεταβολίτες του ήταν το σαλικυλικό οξύ. Αυτό το οξύ έχει επίσης τοπικές χρήσεις.

Δράσεις και επιδράσεις από το σαλικυλικό οξύ

farmako se filo

Συνολικά, η επίδραση του σαλικυλικού οξέος στο δέρμα μπορεί να σχετίζεται με την επίδρασή του στη δομή του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ επηρεάζει τη συνοχή μεταξύ των κερατινοκυττάρων, ενός τύπου κυττάρου και της απολέπισης του δέρματος. Έτσι, αυτό το οξύ δρα ως κερατολυτικό (απολεπιστικό) και αντιμικροβιακό σε συγκεντρώσεις 5 έως 10%.

Επίσης, του αποδίδεται άμεσο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, μεταξύ 1 και 3%, δρα ως κερατοπλαστικό. Οι κερατοπλαστικές ουσίες είναι εκείνες που ευνοούν την αναγέννηση της κεράτινης στοιβάδας και ομαλοποιούν την ελαττωματική κερατινοποίηση. Τα κερατολυτικά είναι ουσίες ικανές να προκαλέσουν την κατάρρευση του κερατοειδούς ή να μειώσουν το πάχος του.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναμειχθεί και να διαλυθεί σε υπάρχοντα λίπη στην επιδερμίδα και στο σμηγματογόνο υλικό που έχει κολλήσει στα θυλάκια. Όταν εισάγεται στις περιοχές των λιπιδίων του δέρματος, τα ξεκολλάει από τη θέση τους.

Ενδείξεις

Συνολικά, υπάρχουν εννέα κύριες ενδείξεις για αυτήν την ουσία:

 • Κερατολυτικές. Στις συγκεντρώσεις που αναφέραμε παραπάνω, οι γιατροί το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία κοινών, επίπεδων και πελματιαίων κονδυλωμάτων.
 • Κερατοπλαστικές. Στο 0,5%, οι γιατροί το χρησιμοποιούν στην άκρη των ατονικών ελκών.
 • Φωτοκατασκευή. Μερικές φορές, οι ειδικοί το υποδεικνύουν για την επιδιόρθωση της ακτινικής κερατίωσης και των ηλιακών κηλίδων στο πίσω μέρος των χεριών και των αντιβράχιων.
 • Φωτοπροστατευτικό. Σε αυτήν την περίπτωση, λειτουργεί ως χημικό φίλτρο.
 • Αντιμυκητιακό. Επίσης, ευνοεί τη διείσδυση τοπικών αντιμυκητιακών φαρμάκων.
 • Αναισθητικό. Έχει ένα συγκεκριμένο αναισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή παρεμβαίνει στη σύνθεση των προσταγλανδινών, ουσιών που σχετίζονται με τον πόνο. Για παράδειγμα, οι γιατροί το προτείνουν για να ανακουφίσουν τον πόνο του έλκους του δέρματος.
 • Αναλγητικό. Μερικά παράγωγα σαλικυλικού οξέος χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της θυλακίτιδας και των μυϊκών πόνων.
 • Αντιπυριτικό. Ανακουφίζει από τον κνησμό.
 • Αντιφλεγμονώδες. Όπως και το αναλγητικό και αναισθητικό του αποτέλεσμα, το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα πηγάζει από την ικανότητά του να αναστέλλει τη σύνθεση προσταγλανδίνης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες του σαλικυλικού οξέος

Όπως με όλες τις άλλες χημικές ουσίες και φάρμακα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Τοξικότητα λόγω συστηματικής απορρόφησης. Όταν η ουσία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα όπως ναυτία και έμετο.
 • Μιτωτικός αναστολέας και τερατογόνος. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει την κυτταρική διαίρεση και τα έμβρυα. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες.
 • Αλλεργικές αντιδράσεις. Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτήν την ουσία δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
 • Ψυχικές διαταραχές. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι λιγότερο συχνές.

Συμπέρασμα

Οι ειδικοί προτείνουν το σαλικυλικό οξύ για πολλά διαφορετικά πράγματα, καθώς το θεωρούν σχετικά ασφαλές και αποτελεσματικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
 • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
 • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.