Ασκορβικό οξύ: Όλες οι χρήσεις και τα οφέλη του

Η φαρμακευτική βιομηχανία χρησιμοποιεί ασκορβικό οξύ για να κάνει τα δισκία βιταμίνης C. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Ασκορβικό οξύ: Όλες οι χρήσεις και τα οφέλη του

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το ασκορβικό οξύ, κοινώς γνωστό ως βιταμίνη C, είναι μια ένωση με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Η αντιοξειδωτική δράση μιας ουσίας αναφέρεται στην ικανότητά της να καθυστερεί ή να αποτρέπει την οξείδωση άλλων κυττάρων.

Μερικοί πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι σαφές εάν τα οξειδωτικά προκαλούν την ασθένεια ή εάν αυτές είναι απλώς μια συνέπεια. Σε κάθε περίπτωση, τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σας. Αυτό δεν γίνεται μόνο για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματός σας, αλλά και για την πρόληψη πιθανών διαταραχών.

Η κατανάλωση ασκορβικού οξέος σχετίζεται επίσης με το σχηματισμό προστατευτικής ασπίδας έναντι λοιμώξεων και ιών. Επίσης, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό ανοσοενισχυτικό στην απορρόφηση σιδήρου και στην ενίσχυση του οστικού ιστού σας.

Φυσικές πτυχές για το ασκορβικό οξύ

Το ασκορβικό οξύ είναι ένα φυσικό στοιχείο που υπάρχει συνήθως στη ζάχαρη των φρούτων, στα λαχανικά και, σε μικρότερο βαθμό, στις πρωτεΐνες. Όταν απομονώνεται, έχει την εμφάνιση σκόνης ή κιτρινωπών κρυστάλλων. Είναι άχρωμο, άοσμο, συμπαγές και διαλυτό.

Είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό και το pH του είναι από 2,1 έως 2,6. Επομένως, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι μια όξινη ουσία. Αυτός ο όξινος χαρακτήρας προέρχεται από την περιεκτικότητά του σε όξινο υδρογόνο. Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι υδατοδιαλυτό και αντίστοιχα έτσι είναι και η εμπορική μορφή του ως βιταμίνη C.

Σε τι χρησιμεύει το ασκορβικό οξύ;

Αυτή η ουσία έχει εφαρμογές σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Επομένως, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους των εταιριών. Από αυτήν την άποψη μπορούμε να παραθέσουμε τις εξής χρήσεις:

Βιομηχανία καλλυντικών

Όπως είπαμε παραπάνω, το ασκορβικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα κατά την κατασκευή καλλυντικών προϊόντων. Χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση της δραστηριότητας των αναγεννητικών ενζύμων των ιστών και του κολλαγόνου στο δέρμα. Μαζί με τη βιταμίνη Ε, είναι ένα βασικό συστατικό των προϊόντων ομορφιάς κατά της γήρανσης.

Βιομηχανία τροφίμων

Το ασκορβικό οξύ υπάρχει φυσικά σε πολλά είδη διατροφής και αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό για τη βέλτιστη υγεία και φυσική κατάσταση. Ακόμα κι έτσι, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν τις ποσότητες που πρέπει ώστε να πληρούν τις ελάχιστες διατροφικές τους απαιτήσεις.

Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές τροφίμων και οι εταιρίες συσκευασίας ποτών συχνά εισάγουν αυτήν την ένωση και τα μεταλλικά άλατά της. Το κάνουν αυτό για να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων.

Φαρμακευτική βιομηχανία

Το ασκορβικό οξύ χρησιμοποιείται για την παρασκευή δισκίων βιταμίνης C. Από την ανακάλυψη αυτής της βιταμίνης το 1932, έγινε συμπλήρωμα διατροφής. Ενισχύει επίσης ορισμένες βιοχημικές διεργασίες του σώματος. Αυτά τα συμπληρώματα είναι συνήθως απαραίτητα για εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να το συνθέσει.

Τα οφέλη από το ασκορβικό οξύ

Τα οφέλη αυτής της θρεπτικής ουσίας σχετίζονται στενά με τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε.

Από αυτήν την άποψη, είναι απαραίτητο για την περιποίηση του δέρματος. Μπορείτε να παρατηρήσετε τα αποτελέσματά του σχεδόν αμέσως λόγω της αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας. Έτσι, καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Επίσης, διεγείρει την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου, το οποίο βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και των ιστών. Το κολλαγόνο είναι μια ασταθής πρωτεϊνική ουσία που απαιτεί υδροξυλίωση για την αναγέννηση τυχόν βλάβης στο σώμα σας.

Τα όργανα και οι ιστοί του σώματος αρχίζουν να εκφυλίζονται όταν δεν υπάρχει αρκετό κολλαγόνο. Έτσι, εάν δεν έχετε αρκετό ασκορβικό οξύ, τότε είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από σκορβούτο, μια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα, τα ούλα και τα μαλλιά σας.

Επιπλέον, το ασκορβικό οξύ είναι απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς βοηθά στο μεταβολισμό των ακόλουθων ουσιών:

Επίσης, λειτουργεί για την πέψη μιας άλλης σειράς ουσιών καθώς και για τη διατήρηση της δομής των οστών σε άριστη κατάσταση. Για παράδειγμα, ενισχύει ακόμη και τα δόντια διατηρώντας τα υγιή.

Άλλα οφέλη του ασκορβικού οξέος είναι η ικανότητά του να βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, των τενόντων και των συνδέσμων και παρέχει βοήθεια  στην αγγειοδιαστολή και την πρόληψη της πήξης.

Όπως μπορείτε να δείτε, βοηθά τα άτομα με υπέρταση και αθηροσκλήρωση, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν τα ισχαιμικά προβλήματα.

Συμπέρασμα

Τέλος, το ασκορβικό οξύ ή η βιταμίνη C είναι μια βασική ένωση στο σώμα σας. Πρέπει να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες μέσω μιας σωστής διατροφής. Ωστόσο, εάν δεν είναι δυνατό, τότε υπάρχουν πάντα συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.