21 Αποσπάσματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ: Μια φεμινίστρια φιλόσοφος

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μια Γαλλίδα φιλόσοφος και συγγραφέας που αμφισβήτησε τις επιταγές της εποχής της και αγωνίστηκε για την ισότητα των φύλων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο διάσημα αποφθέγματά της.
21 Αποσπάσματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ: Μια φεμινίστρια φιλόσοφος

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρτίου, 2023

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, καθηγήτρια και φιλόσοφος που αγωνίστηκε για την ισότητα των φύλων και τη δικαίωση των δικαιωμάτων των γυναικών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Έγραψε πολλά κείμενα για πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Θεωρείται η μητέρα του φεμινισμού και του ελεύθερου έρωτα.

Η σκέψη της εντάσσεται στο φιλοσοφικό ρεύμα του υπαρξισμού και το πιο διάσημο έργο της, με τίτλο Το δεύτερο φύλο, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις ρίζες του σύγχρονου φεμινισμού. Σε αυτό το κείμενο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα “Γιατί οι γυναίκες δεν είναι τόσο ελεύθερες όσο θα έπρεπε;”

Την εποχή εκείνη ήταν τόσο αμφιλεγόμενο έργο που βρισκόταν ακόμη και στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων του Βατικανού. Ας δούμε ποια ήταν αυτή η μεγάλη στοχαστής και ας γνωρίσουμε τις πιο διάσημες φράσεις της.

Σύντομο βιογραφικό της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1908 στην πόλη του Παρισιού, στην καρδιά μιας αστικής οικογένειας με πολύ αυστηρή χριστιανική ηθική. Ως εκ τούτου, κατά την παιδική της ηλικία και κατά ένα μέρος της εφηβείας της, έλαβε καθολική παιδεία σε ένα σχολείο μοναχών, γεγονός που την οδήγησε στο να σκεφτεί να γίνει μία από αυτές.

Ωστόσο, στην ηλικία των 14 ετών, η πνευματική της περιέργεια την οδήγησε να επαναστατήσει ενάντια στη θρησκευτική πίστη, δηλώνοντας άθεη και υπερασπιζόμενη ότι η θρησκεία ήταν ένας τρόπος υποταγής των ανθρώπων.

Μελέτες

Στα 15 της χρόνια, η Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε ήδη αποφασίσει ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Αφού πήρα απολυτήριο το 1925, άρχισε τις ανώτερες σπουδές της στο Institut Catholique de Paris, όπου ολοκλήρωσε την κατάρτισή της, ενώ συνέχισε τη λογοτεχνική της εκπαίδευση στο Institut Sainte-Marie de Neuilly.

Το 1926 ξεκίνησε τις σπουδές της στη φιλοσοφία στη Σορβόννη. Εκεί θα γνωρίσει τον φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ, με τον οποίο δημιούργησε μια ρομαντική σχέση που, για την εποχή της, ήταν εξαιρετικά αμφισβητήσιμη.

Αρνήθηκε την πρόταση γάμου του Σαρτρ, ζήτησε να μη ζήσει ποτέ κάτω από την ίδια στέγη και να είναι ελεύθερη να έχει άλλους εραστές. Έτσι, με αυτές τις συμφωνίες, παρέμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1980.

21 Αποσπάσματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ: Μια φεμινίστρια φιλόσοφος
Με τον Σαρτρ έζησαν μια διαλυτική ερωτική σχέση σε σχέση με τους κανόνες της εποχής.

Έργα

Εργάστηκε ως καθηγήτρια λογοτεχνίας και φιλοσοφίας, αλλά, όταν ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν μπόρεσε να συνεχίσει να διδάσκει. Έτσι επικεντρώθηκε στη λογοτεχνική της καριέρα και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα: Ήρθε για να μείνει (1943), όπου θέτει την πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων σε ένα υπαρξιστικό πλαίσιο.

Τη δεκαετία του 1940 ίδρυσε μαζί με τον Σαρτρ το περιοδικό Les temps modernes, το οποίο χρησίμευσε για τη διάδοση της ιδεολογίας της. Στο περιοδικό αυτό παρουσίασε το Δεύτερο φύλο (1949), το σημαντικότερο έργο της Μποβουάρ, που θεωρείται ένα από τα βασικά θεμέλια του σύγχρονου φεμινισμού.

Τη δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε με τον Σαρτρ και υποστήριξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας και της Ουγγαρίας. Στη δεκαετία του 1970 συμμετείχε σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και την ισότητα των γυναικών.

Εκτός από τη συμβολή της στον φεμινισμό, αξίζει να αναφερθούν οι προβληματισμοί της για τη λογοτεχνική δημιουργία, την ανάπτυξη της αριστεράς πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόνο και την αντίληψη του εαυτού, τα όρια της ψυχανάλυσης και τις βαθιές προϋποθέσεις του υπαρξισμού.

Στο τέλος της καριέρας της, αφιερώθηκε στη μελέτη της γήρανσης, του γήρατος και του θανάτου. Πέθανε στο Παρίσι στις 14 Απριλίου 1986, σε ηλικία 78 ετών. Μοιράζεται τον ίδιο τάφο με τον Σαρτρ στο νεκροταφείο του Μονπαρνάς.

Τα καλύτερα αποφθέγματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Ακολουθούν τα πιο διάσημα αποφθέγματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ, τα οποία αντικατοπτρίζουν πολύ καλά την υπαρξιστική και φεμινιστική σκέψη της.

Φράσεις για την ελεύθερη αγάπη

Σε αυτά τα αποφθέγματα βλέπουμε πώς η Σιμόν ντε Μποβουάρ υπερασπίζεται την ελεύθερη, ανεξάρτητη και αδέσμευτη αγάπη. Αλλά πάνω απ’ όλα, την αγάπη για τον εαυτό της. Επιπλέον, βλέπουμε ότι η μεγάλη αυτή στοχαστής δεν ήταν υπέρ της αγάπης μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αλλά και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

1. “Είμαι πολύ έξυπνη, πολύ απαιτητική και πολύ ευφυής για να μπορέσει κάποιος να με αναλάβει πλήρως. Κανείς δεν με γνωρίζει ούτε με αγαπάει ολοκληρωτικά. Έχω μόνο τον εαυτό μου.”

2. ” Την ημέρα που μια γυναίκα θα μπορέσει να αγαπήσει όχι με την αδυναμία της, αλλά με τη δύναμή της, όχι να ξεφύγει από τον εαυτό της, αλλά να βρει τον εαυτό της, όχι να ταπεινωθεί, αλλά να διεκδικήσει τον εαυτό της, εκείνη την ημέρα ο έρωτας θα είναι γι’ αυτήν, όπως και για τον άνδρα, πηγή ζωής και όχι θανάσιμος κίνδυνος.”

3. ” Υπάρχει ένα μυστικό για να ζεις ευτυχισμένος με τον αγαπημένο σου: να μην προσποιείσαι ότι τον αλλάζεις.”

4. “Από μόνη της, η ομοφυλοφιλία είναι εξίσου περιοριστική με την ετεροφυλοφιλία: το ιδανικό θα πρέπει να είναι να μπορείς να αγαπάς μια γυναίκα ή έναν άντρα- οποιονδήποτε από αυτούς, ένα ανθρώπινο ον, χωρίς να νιώθεις φόβο, περιορισμό ή υποχρέωση.”

5. “Γιατί μόνο ένας άνδρας και όχι κάποιος άλλος; Ήταν παράξενο. Βρίσκεις τον εαυτό σου δεσμευμένο με έναν άνθρωπο για μια ζωή, μόνο και μόνο επειδή ήταν αυτός που γνώρισες όταν ήσουν δεκαεννιά χρονών”.

Φράσεις για τις γυναίκες

Για τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο πολιτισμός είναι αυτός που καθόρισε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Ωστόσο, είναι η ίδια, ως άτομο, που πρέπει να διαμορφώσει τη δική της έννοια και ταυτότητα, αφήνοντας πίσω της την έννοια που επιβάλλεται και μοιράζονται όλοι.

6. “Δεν γεννιέσαι γυναίκα: γίνεσαι.”

7. ” Μια ελεύθερη γυναίκα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας εύκολης γυναίκας.”

8. “Ο άνδρας ορίζει τον εαυτό του ως ανθρώπινο ον και η γυναίκα ως θηλυκό. Όταν συμπεριφέρεται ως ανθρώπινο ον, λέγεται ότι μιμείται τον άνδρα.”

9. ” Κανένα βιολογικό, φυσικό ή οικονομικό πεπρωμένο δεν καθορίζει τη μορφή που έχει το ανθρώπινο θηλυκό μέσα στην κοινωνία- είναι ο πολιτισμός στο σύνολό του που επεξεργάζεται αυτό το ενδιάμεσο προϊόν μεταξύ του αρσενικού και του ευνουχισμένου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως θηλυκό.”

10. “Οι γυναίκες δεν είναι θύματα ενός μυστηριώδους πεπρωμένου: οι ωοθήκες μας δεν μας καταδικάζουν σε μια ζωή υποταγής.”

Φράσεις σχετικά με την ελευθερία

Η υπαρξιστική σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ είναι εμφανής στην έμφαση που δίνει στην ατομική ελευθερία. Μια ζωή ανεξάρτητη από κατηγορίες που μας ορίζουν a priori και μας δεσμεύουν σε προκαθορισμένα πρότυπα.

11. “Ας μην αφήσουμε τίποτα να μας καθορίσει. Ας μην μας υποτάσσει τίποτα. Η ελευθερία ας είναι η ίδια μας η ουσία.

12. ” Ζήστε με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα από όσα κάνετε να μην αξίζει την μομφή ή την καταδίκη των γύρω σας.”

13. ” Καμία ύπαρξη δεν μπορεί να πραγματωθεί έγκυρα αν περιορίζεται στον εαυτό της.”

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Φράσεις σχετικά με τον ανδροκεντρισμό

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ασχολήθηκε επίσης με τον ανδροκεντρισμό, ο οποίος συνίσταται στην ανδροκεντρική θεώρηση του κόσμου εις βάρος των γυναικών.

14. ” Η αναπαράσταση του κόσμου, όπως και ο ίδιος ο κόσμος, είναι έργο των ανδρών- τον περιγράφουν από τη δική τους οπτική γωνία, την οποία μπερδεύουν με την απόλυτη αλήθεια.”

15. ” Έτσι, η ανθρωπότητα είναι ανδρική και ο άνδρας ορίζει τη γυναίκα όχι μέσα της, αλλά ως σχετική με αυτόν.”

16. ” Κανείς δεν είναι πιο αλαζονικός απέναντι στις γυναίκες, πιο επιθετικός ή περιφρονητικός από τον άνδρα που νοιάζεται για τον ανδρισμό του.”

17. “Το πρόβλημα της γυναίκας ήταν πάντα πρόβλημα του άνδρα.”

21 Αποσπάσματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ: Μια φεμινίστρια φιλόσοφος
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ υπήρξε πρόδρομος του σύγχρονου φεμινισμού.

Αποσπάσματα για τον φεμινισμό και την ισότητα

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ υπερασπίστηκε την ισότητα των φύλων και αγωνίστηκε για τη δικαίωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Οι παρακάτω σκέψεις δείχνουν ένα μέρος της θέσης της σε αυτό το θέμα.

18. “Το ζήτημα δεν είναι να πάρουν οι γυναίκες απλώς την εξουσία από τους άνδρες, αφού αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα στον κόσμο.Το ζήτημα είναι ακριβώς να καταστραφεί αυτή η έννοια της εξουσίας.”

19. “Είναι μέσω της εργασίας που οι γυναίκες κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση που τις χωρίζει από τους άνδρες. Η εργασία είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να της εγγυηθεί την πλήρη ελευθερία της”.

20. ” Ο φεμινισμός είναι ένας τρόπος να ζούμε ατομικά και να αγωνιζόμαστε συλλογικά”.

21. “Ποτέ μην ξεχνάτε ότι μια πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική κρίση θα είναι αρκετή για να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των γυναικών”.

Τελικές σκέψεις

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μια σπουδαία στοχαστής που αμφισβήτησε τις επιταγές της εποχής της και μίλησε ενάντια στις αδικίες απέναντι στις γυναίκες. Σήμερα, ορισμένα από τα έργα της αποτελούν το θεμέλιο των αιτημάτων για ελευθερία και ισότητα των φύλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Delgado Y, Maldonado L. Simone de Beauvoir y las ideas de anclaje en la construcción de mujeres. Observatorio Laboral Revista Venezolana. 2015; 8(13): 30-37.
  • Bergoffen D, Burke M. Simone de Beauvoir [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2020 [consultado el 2 de sep de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/beauvoir/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.