Προκαλούμενη άμβλωση: Τι περιλαμβάνει;

Η προκαλούμενη άμβλωση είναι ένα ζήτημα το οποίο, σε πολλές χώρες, συζητείται πλέον σε νομικό πλαίσιο. Σήμερα, θα σας πούμε τα πάντα σχετικά με την προκαλούμενη άμβλωση.
Προκαλούμενη άμβλωση: Τι περιλαμβάνει;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαΐου, 2021

Η συζήτηση για την προκαλούμενη άμβλωση μπορεί να σοκάρει αρκετό κόσμο. Είτε λόγω ιδεολογίας, είτε από θρησκευτική πεποίθηση, είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί μεγάλες διαφωνίες. Ακόμη και στην ίδια χώρα, υπάρχουν συχνά περιοχές με ανόμοια νομοθεσία πάνω στο θέμα.

Οι λόγοι γι’ αυτού του είδους την άμβλωση ποικίλλουν. Παραδείγματος χάρη, ξεκινούν από προσωπικές αποφάσεις έως κλινικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας. Υπάρχουν επίσης νομικές διατάξεις για την εκτέλεσή τους σε ελεγχόμενα μέρη με επαρκή ασφάλεια.

Τι είναι η προκαλούμενη άμβλωση;

Η προκαλούμενη άμβλωση είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης από πρόθεση. Δηλαδή, περιλαμβάνει την απόφαση της διακοπής μιας εγκυμοσύνης πριν την 20η εβδομάδα.

Το όριο της 20ης εβδομάδας είναι απλώς τεχνικό. Σχεδόν όλοι οι αποδεκτοί ορισμοί της άμβλωσης ορίζουν ένα φράγμα ανάμεσα σε ένα βιώσιμο έμβρυο και ένα μη βιώσιμο. Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση πρόωρης γέννας, πως οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μεγαλύτερες αν η εγκυμοσύνη βρίσκεται στη μέση της διαδρομής.

Αυτό ξεπερνά τη νομιμότητα του θέματος. Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν την προκαλούμενη άμβλωση μέχρι την 20η εβδομάδα, άλλες μέχρι τη 12η ή την 8η. Όπως και να ‘χει, αυτή η διαφορά δεν επηρεάζει την ουσία της διαδικασίας.

Αν ο τερματισμός της εγκυμοσύνης γίνει μετά το μισό της εγκυμοσύνης, τότε δεν υπάρχει άμβλωση. Συνήθως, αυτό συμβαίνει με μητέρες που υποφέρουν από ασθένειες οι οποίες καθιστούν μη βιώσιμη τη συνέχιση της διαδικασίας. Παραδείγματος χάρη, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πνευμονική υπέρταση στην κύηση.

Βάσει της διάρκειας της εγκυμοσύνης, η προκαλούμενη άμβλωση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές. Αυτό καθορίζεται για τη διασφάλιση των ελαχίστων επιπλοκών για τη γυναίκα και τη μείωση του κινδύνου πιθανής μόλυνσης ή αιμορραγίας.

Απεικόνιση εμβρύου
Η προκαλούμενη άμβλωση είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης από επιλογή ή λόγω κλινικής έκτακτης ανάγκης.

Διαδικασίες

Οι εγκεκριμένες τεχνικές στις χώρες όπου επιτρέπεται η προκαλούμενη άμβλωση χωρίζονται ανάλογα με τις εβδομάδες της κύησης όπου θα εφαρμοστούν. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες επιλογές για το πρώτο τρίμηνο, και κάποιες επιλογές για το δεύτερο.

Τεχνικές για το πρώτο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, έως τη 14η εβδομάδα, οι επιλογές είναι ένας συνδυασμός μισοπροστόλης και η αναρρόφηση. Όπως θα συζητήσουμε παρακάτω, οι γιατροί προτιμούν ορισμένες μεθόδους έναντι άλλων.

Η μισοπροστόλη είναι ένα φάρμακο με γνωστές αμβλωτικές ιδιότητες. Η πώλησή της είναι ελεγχόμενη σχεδόν σε όλες τις χώρες, περιορίζοντας τη χρήση της για νομικούς λόγους. Η επίδραση που έχει είναι η αύξηση των συσπάσεων της μήτρας.

Ένας τρόπος εκτέλεσης προκαλούμενης άμβλωσης είναι ο συνδυασμός του φαρμάκου με μεθοτρεξάτη. Αυτό το φάρμακο έχει την ικανότητα να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτά τα φάρμακα σε συνδυασμό σταματούν την ανάπτυξη του εμβρύου και προκαλούν την αποβολή του περιεχομένου της μήτρας.

Στις κλινικές, αντί μεθοτρεξάτης, οι ειδικοί συνδυάζουν τη μισοπροστόλη με μιφεπριστόνη για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, το μέγιστο διάστημα για τη χορήγηση του φαρμάκου είναι η 10η εβδομάδα της κύησης. Γενικά, μέσα σε 6 ώρες από τη στιγμή που λαμβάνεται το φάρμακο, ξεκινά η άμβλωση. Όμως, σε ορισμένες γυναίκες χρειάζεται περισσότερος χρόνος, έως και 48 ώρες.

Η τρίτη επιλογή είναι η αναρρόφησητην οποία δε συνιστούν οι ειδικοί μετά τη 16η εβδομάδα κύησης. Αυτή περιλαμβάνει την αναρρόφηση του εμβρύου και του πλακούντα από τον κόλπο μέσω μιας ειδικής συσκευής.

Λόγω της μορφής της διαδικασίας, υπάρχει πόνος στα οπίσθια και μια δυσφορία. Επίσης, προκαλείται αιμορραγία από το μικρό τραύμα που προκαλεί η αναρρόφηση. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μία ημέρα, και μετά από μια σύντομη περίοδο παρακολούθησης η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

Προκαλούμενη άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο

Καθώς το έμβρυο έχει αναπτυχθεί στο δεύτερο τρίμηνο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ιατρικής πλευράς. Εδώ, υπάρχουν δύο επιλογές: Διαστολή και πρόκληση τοκετού.

Στην πραγματικότητα, η διαστολή περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικών για την εκτέλεση της άμβλωσης. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν όργανα για τη διαστολή της μήτρας, έπειτα δημιουργούν ένα κενό με αναρρόφηση, και τέλος, ξύνουν την εσωτερική περιοχή του οργάνου.

Η ανάρρωση είναι άμεση, συνήθως, και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Όμως, εξαιτίας του τρόπου προσέγγισης, οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις για τον μήνα που έπεται της διαστολής.

Η πρόκληση τοκετού είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διέγερση ενός είδους τοκετού. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική μόνο σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις μεταξύ της 15ης και της 20ης εβδομάδας της κύησης.

Οι ειδικοί χορηγούν φάρμακα για να προκαλέσουν συσπάσεις και πόνους όμοιους με αυτούς της γέννας. Αν κριθεί απαραίτητο, σε περίπτωση που δεν προκληθεί αποβολή, η ιατρική ομάδα καταφεύγει στην αναρρόφηση ή τη διαστολήΜε αυτόν τον τρόπο δεν αφήνουν κανένα κατάλοιπο στη μήτρα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές αργότερα.

Γυναίκα μιλά με γυναικολόγο
Η προκαλούμενη άμβλωση δεν είναι νόμιμη σε κάποιες χώρες. Παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Η προκαλούμενη άμβλωση εκτελείται μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτές οι διαδικασίες προκαλούμενης άμβλωσης είναι νόμιμες σε κάποιες χώρες, ενώ είναι παράνομες σε άλλες. Υπάρχουν πολλές διαφορές στους νόμους μιας περιοχής του κόσμου από μια άλλη, γι’ αυτό δεν εφαρμόζονται όλα το ίδιο από νομικής πλευράς.

Η εκτέλεση οποιασδήποτε τεχνικής θα πρέπει να σέβεται τις ιατρικές προδιαγραφές ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας. Γι’ αυτό, οι εξουσιοδοτημένες κλινικές θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες και τα κατάλληλα όργανα γι’ αυτόν τον σκοπό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Espinoza, Henry, and Lizbeth López Carrillo. “Aborto inseguro en América Latina y el Caribe: definición del problema y su prevención.” Gaceta Médica de México 139.s1 (2003): 9-16.
  • Pacora-Portella, Percy. “Aborto terapéutico:¿ realmente existe?.” Acta médica peruana 31.4 (2014): 234-239.
  • Raymond, Elizabeth G., Margo S. Harrison, and Mark A. Weaver. “Efficacy of misoprostol alone for first-trimester medical abortion: a systematic review.” Obstetrics and gynecology 133.1 (2019): 137.
  • Shi, Beibei, et al. “Comparison of Outcomes Between Repeated and a Single Dose of Mifepristone in Combination with Misoprostol for Abortion: a Retrospective Cohort Study.” LATIN AMERICAN JOURNAL OF PHARMACY 37.7 (2018): 1383-1387.
  • White, Katharine O., et al. “First-trimester aspiration abortion practices: a survey of United States abortion providers.” Contraception 99.1 (2019): 10-15..
  • Allen, Rebecca H., and Alisa B. Goldberg. “Cervical dilation before first-trimester surgical abortion (< 14 weeks’ gestation).” Contraception 93.4 (2016): 277-291.
  • Costescu, Dustin, et al. “Medical abortion.” Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada 38.4 (2016): 366-389.
  • World Health Organization. Medical management of abortion. World Health Organization, 2019.
  • Kapp, Nathalie, et al. “Medical abortion in the late first trimester: a systematic review.” Contraception 99.2 (2019): 77-86.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.