Τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

Για να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών, όπως φυσικούς χυμούς και smoothies λαχανικών τα οποία μας προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου, 2019

Τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος! Η φλεγμονή του ήπατος ή η ηπατομεγαλία είναι μια πάθηση που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Παρουσιάζεται όταν σε αυτό το σημαντικό όργανο αναπτύσσεται κάποια φλεγμονή και αυξάνεται σε μέγεθος προκαλώντας συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε. Σήμερα, σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για αυτή την πάθηση για το καλό το δικό σας και της οικογένειάς σας. Μάθετε περισσότερα παρακάτω σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος!

Γιατί το συκώτι μας αναπτύσσει φλεγμονές;

Όπως γνωρίζετε, το συκώτι εκτελεί βασικές και απαραίτητες λειτουργίες στο σώμα. Συνθέτει βιταμίνες, εξαλείφει τοξίνες, φιλτράρει, καθαρίζει επιβλαβή στοιχεία, ρυθμίζει τα επίπεδα των αμινοξέων και των λιπών του σώματος∙ λειτουργίες που είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του οργανισμού μας ώστε να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής. Αλλά, ορισμένες φορές, κατά την απλή εκτέλεση όλων αυτών των διαδικασιών μπορεί κάτι να πάει στραβά, προκαλώντας βλάβη σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, αλλοιώνοντας το σκοπό του.

Μερικές φορές υπάρχουν ιοί ή βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές στο συκώτι. Άλλες φορές μπορεί να οφείλεται στην κακή διατροφή, στα υπερβολικά λιπαρά, στο αλκοόλ, στην υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ή στη λήψη πολλών φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ηπατομεγαλίας. Έτσι, αξίζει να είστε προσεκτικοί και να γνωρίζετε ποια συμπτώματα συνδέονται με την ηπατομεγαλία.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

λοίμωξης του ήπατος

1. Συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης

Ακριβώς, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάπτυξης της φλεγμονής στο συκώτι είναι κοινό να αντιμετωπίζετε τα ίδια συμπτώματα με αυτά της γρίπης. Ένα πολύ έντονο αίσθημα κόπωσης, χαμηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, τάση εμετού… Αλλά όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά αντιθέτως αισθάνεστε χειρότερα.

2. Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, από τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

Όταν έχετε φλεγμονή, είναι κοινό να παρατηρήσετε ότι η κοιλιά σας είναι περισσότερο πρησμένη και σκληρή. Η κοιλιά σας θα πονάει και κάθε φορά που τελειώνετε το φαγητό σας θα έχετε ένα αίσθημα δυσφορίας, κορεσμού, βαρύ στομάχι και γενικά θα αισθάνεστε δυσάρεστα. Επιπλέον, μπορεί να αισθάνεστε ναυτία και η πέψη σας να είναι αρκετά αργή.

3. Εντερικά προβλήματα

Μια ακόμη αρκετά συνηθισμένη ένδειξη του ήπατος με φλεγμονή είναι όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα και παρατηρείτε ότι το χρώμα στα κόπρανά σας έχει αλλάξει. Είναι πιο λευκά. Αυτό οφείλεται σε μια φλεγμονή που προκαλείται από κάποιον ιό. Όσον αφορά στα ούρα, οι γιατροί μας ενημερώνουν ότι είναι αρκετά κοινό να έχουν πιο σκούρο χρώμα.

4. Άσχημη γεύση στο στόμα, από τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

Παρατηρείτε στο στόμα σας μια μεταλλική ή πικρή γεύση. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την κανονική γεύση της τροφής και ξαφνικά τα πάντα προκαλούν μια αηδιαστική γεύση στον ουρανίσκο σας με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται και η διάθεσή σας για φαγητό. Επιπλέον, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε δυσάρεστη αναπνοή, έχετε χάσει την όρεξή σας και το στόμα σας είναι στεγνό. Υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα.

5. Πόνο και δυσφορία

Εκτός από την κόπωση στην οποία αναφερθήκαμε ήδη, είναι ιδιαίτερα σύνηθες να αισθάνεστε έναν πολύ δυσάρεστο πόνο κάτω από τα πλευρά σας. Αισθάνεστε σαν να έχετε ένα καυτό πιάτο γύρω από την κοιλιά σας. Με αποτέλεσμα να χάνετε τη διάθεσή σας να κάνετε πράγματα ενώ παράλληλα αισθάνεστε κουρασμένοι και θέλετε να κοιμάστε περισσότερο.

6. Το χρώμα του δέρματος, από τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος

Ένα από τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να σας ανησυχήσουν απευθείας είναι αν το δέρμα ή τα μάτια σας ξαφνικά αποκτούν μια κιτρινωπή απόχρωση. Αυτό είναι ίκτερος και ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το συκώτι σας είναι άρρωστο και θα πρέπει να πάτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω αν γνωρίζω ότι το συκώτι μου έχει φλεγμονή;

λοίμωξης του ήπατος

Μην ανησυχείτε, τα περισσότερα προβλήματα του ήπατος είναι θεραπεύσιμα και θα μπορέσετε να επανέλθετε. Κανονικά, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός είναι να εξετάσει την κοιλιά σας για να προσδιορίσει το πόσο πρησμένη είναι. Έπειτα, θα σας ζητήσει να κάνετε μια ακτινογραφία στην κοιλιά σας για να δει αν το συκώτι έχει διογκωθεί ή όχι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε ένα υπερηχογράφημα στην κοιλιακή χώρα, μια εξέταση που δεν είναι ενοχλητική αλλά ούτε και επώδυνη. Η τελευταία φάση για να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη διάγνωση είναι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού στην κοιλιακή χώρα. Για αυτή την εξέταση θα χρειαστεί να κάνετε μια ένεση με μια χρωστική ουσία. Αλλά μην ανησυχείτε, οι γιατροί στις μέρες μας έχουν πολλές καλές θεραπείες για τη θεραπεία της λοίμωξης του ήπατος.

Συμβουλές για τη θεραπεία της λοίμωξης του ήπατος

λοίμωξης του ήπατος - ραδικι

Εκτός από την αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές οδηγίες στο σπίτι που θα βοηθήσουν εξαιρετικά στη θεραπεία του ήπατος. Σημειώστε τα ακόλουθα:

  • Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, να πίνετε περισσότερα υγρά, φυσικούς χυμούς και smoothies λαχανικών. Να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, το γάλα, τα λιπαρά και τροφές με πολλά καρυκεύματα ή χημικές ουσίες.
  • Έγχυμα από γάλα γαϊδουράγκαθου: Ορισμένα φαρμακευτικά φυτά είναι εξαιρετικά για την υγεία του ήπατος και ένα από αυτά είναι το γάλα γαϊδουράγκαθου. Θεραπεύει, αποτοξινώνει, αναγεννά τα κύτταρα και μειώνει τις φλεγμονές. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα προϊόντων υγιεινής διατροφής σε ταμπλέτες και σε φακελάκια τσαγιού έτοιμα για παρασκευή εγχυμάτων. Μπορείτε να το πίνετε καθημερινά και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
  • Πράσινο τσάι: Ήδη γνωρίζετε ότι το πράσινο τσάι είναι ένα έγχυμα γεμάτο με εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Βοηθά την πέψη, είναι διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορείτε να το πίνετε κάθε απόγευμα. Μην χάσετε την ευκαιρία, δοκιμάστε το.
  • Ραδίκι. Μήπως το έχετε ήδη στο σπίτι σας; Είναι ένα από τα πιο βασικά φυτά για την αποτοξίνωση του ήπατος και για τη φροντίδα του. Είναι σαν ένα βάλσαμο που αυτό το όργανο δέχεται ευχάριστα και μπορείτε να το λαμβάνετε καθημερινά μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Μην διστάζετε, αυτή είναι μια απλή θεραπεία που θα σας κάνει πολύ καλό.

Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της λοίμωξης του ήπατος σήμερα με φυσικό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
  • Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
  • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.