Πώς θα αναγνωρίσετε την ύπαρξη χολολίθων στη χοληδόχο κύστη σας

Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των κακών διατροφικών συνηθειών, της υψηλής χοληστερόλης ή άλλων παθήσεων και τείνουν να είναι ασυμπτωματικές.
Πώς θα αναγνωρίσετε την ύπαρξη χολολίθων στη χοληδόχο κύστη σας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η ύπαρξη χολολίθων στον οργανισμό σας δεν συνοδεύεται συχνά από συμπτώματα και εμείς απλά συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας χωρίς να γνωρίζουμε ότι κάτι πάει στραβά. Η κακή διατροφή μπορεί να είναι η αιτία αυτής της κατάστασης, οπότε ας μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα και πώς να το αποφύγουμε εγκαίρως.

Πως θα εντοπίσετε την ύπαρξη χολολίθων στο σώμα σας;
Ποια είναι τα συμπτώματα;


πόνος, ήπαρ, ύπαρξη χολολίθων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι οι χολόλιθοι; Είναι σκληροί και μικροί κρύσταλλοι που εμποδίζουν την χοληδόχο κύστη σας να διεξάγει τις πιο βασικές λειτουργίες της. Εμφανίζονται στο σώμα σας λόγω των αλλαγών στη χολή, κάποιας λοίμωξης, αν έχετε μικρά προβλήματα στην ικανότητα της χοληδόχου κύστης να στραγγίζει, λόγω της υψηλής χοληστερόλης ή αν έχετε κακές διατροφικές συνήθειες.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν αυτές τις πέτρες. Δεδομένου ότι το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά κοινό, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε, ει δυνατόν. Γι’αυτό θα σας ενημερώσουμε για μερικά από τα κύρια συμπτώματα της χολολιθίασης.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι γιατροί λένε ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα. Αλλά στην περίπτωση που ανήκετε στο άλλο 60%, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα συμπτώματα.


1. Τύπος του πόνου

Η ύπαρξη χολολίθων συνοδεύεται από πολύ πόνο. Ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Εντοπίζεται στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλιάς ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα και ενδείξεις ότι η πέτρα κινείται στη χολή και αρχίζει να μπλοκάρει τους κυστικούς ή τους χοληφόρους αγωγούς. 

 

Δείτε επίσης: 7 συστατικά για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά


2. Φούσκωμα στο στομάχι

Μην ανησυχείτε. Προφανώς, είναι αρκετά κοινό για το στομάχι να πρήζεται ή να φουσκώνει χωρίς να έχει τίποτα να κάνει με τις πέτρες της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, αν  υποφέρετε από φούσκωμα, σκεφτείτε τις παρακάτω ερωτήσεις: Νιώθετε φούσκωμα κάθε μέρα; Είναι σχεδόν πάντα αμέσως μετά το φαγητό; Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράψετε τα συμπτώματά σας. Μήπως είστε συνεχώς φουσκωμένοι και αναγνωρίζετε και κάποιο άλλο από τα συμπτώματα που εξηγούνται σε αυτό το άρθρο; Τότε η ύπαρξη χολολίθων είναι μια πιθανότητα που οφείλετε να εξετάσετε.


3. Προβλήματα στην πέψη

Όταν οι άνθρωποι πάσχουν από πέτρες της χοληδόχου κύστης, τείνουν να έχουν μικρά ή ακόμη και αισθητά προβλήματα στην πέψη. Αυτά είναι: δυσπεψία, αέρια, ρέψιμο, φλεγμονή των εντέρων, κοιλιακές κράμπες, ναυτία μετά το φαγητό και, πάνω απ’ όλα, δυσανεξία ή μικρή ανοχή στα λιπαρά φαγητά. Σας φουσκώνουν και ταράζουν το στομάχι σας… αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό ύπαρξης χολολίθων.


4. Σωματικά συμπτώματα από την ύπαρξη χολολίθων

Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς. Αλλά αν εμφανιστούν σε εσάς, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Το δέρμα σας μπορεί να γίνει ελαφρώς κίτρινο λόγω της χολής. Μπορεί επίσης να δείτε ότι το λευκό μέρος των ματιών σας αρχίζει να γίνεται και αυτό λίγο κίτρινο.


5. Αλλαγές στα κόπρανα και τα ούρα για την ύπαρξη χολολίθων

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η χοληδόχος κύστη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της χολής, την κατεργασία των λιπαρών και τη βοήθεια στην πέψη. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη σας, για παράδειγμα, αν έχετε πέτρες που παρεμποδίζουν τη χοληδόχο κύστη σας, αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα καθώς και το απεκκριτικό. Όσον αφορά στα περιττώματα, είναι αρκετά κοινό για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την κατάσταση να παρατηρούν πιο ανοιχτόχρωμες και σχετικά ζελατινώδεις εκκρίσεις. Τα ούρα σας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα από το κανονικό. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε όλους αυτούς τους παράγοντες στο μυαλό σας.

 

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 8 λόγοι για τους οποίους έχετε δύσοσμα ούρα


Συμβουλές για την προστασία της χοληδόχου κύστης σας και την ύπαρξη χολολίθων

λεμόνι, λάδι, ύπαρξη χολολίθων

Εάν η ύπαρξη χολολίθων είναι επιβεβαιωμένη, το να υιοθετήσετε ξαφνικά μια υγιεινή διατροφή δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το κατά πόσο θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση αυτών των λίθων. Ωστόσο, αν δεν πάσχετε από οποιαδήποτε συμπτώματα ακόμη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψει αυτή την κατάσταση ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που λειτουργούν για περίπου το 60% των περιπτώσεων.

  • Πριν πάτε στο κρεβάτι και αμέσως όταν ξυπνάτε το πρωί, καταναλώστε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τρεις σταγόνες χυμό λεμονιού. Αυτή η λύση είναι ιδανική για την προστασία και τον καθαρισμό της χοληδόχου κύστης σας.
  • Φυσικός χυμός από μήλο και παντζάρι. Αυτός ο σούπερ υγιεινός χυμός είναι ιδανικός για την ώρα του δείπνου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα πράσινο μήλο και ένα μεσαίου μεγέθους παντζάρι, τα κόβετε σε κομμάτια και χτυπάτε στο μούλτι μαζί με ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετε αυτό το χυμό τρεις φορές την εβδομάδα και σίγουρα θα βοηθήσει εσάς και τη χοληδόχο κύστη σας.
  • Μαγιά μπύρας: μπορείτε να συμπεριλάβετε την ουσία αυτή σε smoothies ή σε χυμούς για παράδειγμα. Έχει μεγάλα οφέλη, διότι είναι μια καλή πηγή ινοσιτόλης, η οποία είναι ιδανική για την προστασία της χοληδόχου κύστης και του ήπατός σας.


Αν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα, να θυμάστε ότι πρέπει να πάτε να δείτε το γιατρό σας. Θα είναι σε θέση να κάνει κάποια τεστ και εξετάσεις και να καθορίσει το κατά πόσον ή όχι υποφέρετε από πέτρες της χοληδόχου κύστης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Stinton, L. M., Myers, R. P., & Shaffer, E. A. (2010). Epidemiology of gallstones. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2010.02.003
  • Bellows, C. F., Berger, D. H., & Crass, R. A. (2005). Management of gallstones. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/B978-1-4377-0881-3.00061-9
  • Nakeeb, A., Comuzzie, A. G., Martin, L., Sonnenberg, G. E., Swartz-Basile, D., Kissebah, A. H., & Pitt, H. A. (2002). Gallstones: Genetics versus environment. In Annals of Surgery. https://doi.org/10.1097/00000658-200206000-00012
  • Bouchier, I. A. (1992). The Formation of Gallstones. The Keio Journal of Medicine. https://doi.org/10.2302/kjm.41.1
  • Li Y, Li M, Wu S, Tian Y. Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: Whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process? Lipids Health Dis. 2015;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.