Συμβουλές για τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

13 Φεβρουαρίου 2019
Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές βασικές και εύκολες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αναπνοή

Θέλετε να έχετε τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής; Γνωρίζατε ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από μια πάθηση που ονομάζεται δυσοσμία του στόματος; Ε, λοιπόν, ναι! Η δυσοσμία του στόματος ή απλώς η «δυσάρεστη αναπνοή», όπως είναι γνωστή συνήθως, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες και ενοχλητικές καταστάσεις, όμως στην πραγματικότητα αντιμετωπίζεται εύκολα.

Η στοματική υγιεινή είναι κρίσιμη όταν μιλάμε για δυσάρεστη αναπνοή. Για κάποιους, η κατάσταση αυτή οφείλεται σε κακές συνήθειες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που καπνίζει τακτικά θα έχει άμεση προδιάθεση για δυσάρεστη αναπνοή λόγω της μυρωδιάς του καπνού. Υπάρχουν επίσης τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, για παράδειγμα εκείνες με δυνατή μυρωδιά ή γεύση, όπως μεταξύ άλλων τα κρεμμύδια, το σκόρδο ή το ξύδι.

Μια άλλη αιτία της δυσάρεστης αναπνοής είναι η μικρή παραγωγή σάλιου, που κάνει το στόμα να στεγνώνει κι έτσι δημιουργείται δυσάρεστη οσμή. Και τέλος, η αιτία μπορεί να είναι μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές βασικές και εύκολες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αναπνοή. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, αν έχετε κακές συνήθειες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, τίποτα δεν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αναπνοή. Καλύτερα λοιπόν να αρχίσετε να αντικαθιστάτε τις κακές συνήθειες με καλές.

Έλεγχος της δυσάρεστης αναπνοής

Καθαρίστε σωστά το στόμα σας

τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

Καταρχάς, πρέπει να καταλάβετε ότι γενικά η δύσοσμη αναπνοή θα εξαφανιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις όταν τηρείται μια σωστή στοματική υγιεινή. Δηλαδή: καλό βούρτσισμα των δοντιών, των μάγουλων, των ούλων και της γλώσσας μετά τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν είναι δυνατόν, μετά το βούρτσισμα χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας για περισσότερο χρόνο και μια ευχάριστη αναπνοή που διαρκεί.

Διαβάστε ακόμα: 3 γευστικοί τρόποι να απολαύσετε τα λεμόνια το πρωί

Αποφύγετε τις τροφές με έντονη μυρωδιά

Αποφύγετε όσο μπορείτε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν δυσάρεστη οσμή στο στόμα σας. Οι πιο γνωστές είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο, όμως μερικοί άνθρωποι έχουν δυσάρεστη αναπνοή και μετά την κατανάλωση τροφών όπως τα τουρσιά, το λάχανο και ο καφές. Έτσι, αν είναι δυνατόν, καλύτερα να αποφεύγετε τις τροφές αυτές, προκειμένου να έχετε δροσερότερη αναπνοή και να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του στόματος.

Τρώτε εσπεριδοειδή για τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

Προσπαθείτε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που προκαλούν παραγωγή σάλιου. Αυτό θα υγράνει το στόμα σας και θα είναι πολύ δυσκολότερο να παρουσιάσετε δυσοσμία του στόματος. Για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το μανταρίνι είναι πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση της παραγωγής σάλιου. Επίσης, προσπαθείτε να αποφεύγετε όσο μπορείτε την κατανάλωση ξηρών τροφών, όπως είναι τα κράκερ, οι φρυγανιές ή οι ξηροί καρποί, καθώς κολλούν εύκολα στον ουρανίσκο και αρχίζουν να δημιουργούν δυσάρεστη μυρωδιά μετά από λίγο. Αν πρόκειται να τα καταναλώνετε ούτως ή άλλως, τότε προσπαθείτε να βουρτσίζετε σωστά ολόκληρο το στόμα, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διαβάστε ακόμα: Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματος με χυμούς

Πίνετε πολύ νερό για τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

Αν πίνετε νερό συνεχώς θα διατηρείτε την αναπνοή σας δροσερή, επειδή χάρη στο νερό η παραγωγή σάλιου θα αυξηθεί και θα σας επιτρέψει να αποβάλλετε μεγάλες ποσότητες βακτηρίων ή μολυσματικών παραγόντων από το στόμα σας, που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες.

Τέλος, ελπίζουμε ότι όσα σας παρουσιάσαμε σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν πολύ και θα σας επιτρέψουν να εξαλείψετε εντελώς το πρόβλημα της δύσοσμης αναπνοής, αν το αντιμετωπίζετε, ή ότι θα προτείνετε αυτό το άρθρο σε κάποιον που το  χρειάζεται. Να θυμάστε τη σημασία της τήρησης μιας επαρκούς υγιεινής, όχι μόνο για το στόμα σας, αλλά και για όλα τα μέρη του σώματός σας, κάτι που πάντα αντικατοπτρίζει αυτό που είστε.