Λύσεις για τους πρησμένους λεμφαδένες

28 Δεκεμβρίου 2015
Ορισμένες φορές, μπορεί να αισθάνεστε το σώμα σας λίγο αδύναμο και αυτό μπορεί να προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους ιστούς σας (στους λεμφαδένες δηλαδή) με τελικό αποτέλεσμα αυτήν την αντίδραση.

Αν έχετε ήδη πρησμένους λεμφαδένες θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα κοινό πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε. Το 80% αυτών των περιπτώσεων οφείλεται σε κάποια απλή λοίμωξη. Ορισμένες φορές, μπορεί να αισθάνεστε το σώμα σας λίγο αδύναμο και αυτό μπορεί να προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους ιστούς σας (στους λεμφαδένες δηλαδή) με τελικό αποτέλεσμα αυτήν την αντίδραση.

Δύο από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ανακαλύψετε ότι έχετε πρησμένους λεμφαδένες είναι να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε μερικές από τις αιτίες, τα συμπτώματα και μερικές λύσεις για τους πρησμένους λεμφαδένες και σας υπενθυμίζουμε ότι είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα.

1. Ποιες λειτουργίες εκτελούν οι λεμφαδένες;

Γιατρός εξετάζει τους πρησμένους λεμφαδένες ασθενούς

Φανταστείτε το λεμφικό σύστημα σαν ένα πολύπλοκο δίκτυο που διατρέχει ολόκληρο το σώμα σας, όπως οι φλέβες σας. Αποτελείται από λεμφοκύτταρα και στόχος του είναι να προστατεύει το σώμα σας και να φροντίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αποβάλλει τοξίνες, παθογόνους παράγοντες, μικρόβια ή κάθε άλλη ξένη ουσία που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Οι λεμφαδένες έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού, στην κλείδα, στη μασχάλη, στα εσωτερικά όργανα και στη βουβωνική χώρα. Συνήθως, το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει το ενάμιση εκατοστό και αν πρηστούν συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Το λέμφωμα: ο καρκίνος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ανιχνευτεί εγκαίρως

2. Γιατί έχουμε πρησμένους λεμφαδένες;

Λύσεις για πρησμένους λεμφαδένες - Ασθενής συνομιλεί με γιατρό

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μετά από μια εξαντλητική γρίπη, οι λεμφαδένες στα πλάγια του λαιμού σας έχουν πρηστεί. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία για τους πρησμένους λεμφαδένες ή όταν είστε στο ντους μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό όγκο κάτω από τη μασχάλη σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ηρεμήσετε και να επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Τώρα, θα μιλήσουμε για ορισμένους από τους λόγους που οι λεμφαδένες σας μπορεί να πρηστούν:

 • Λόγω κάποιου κρυολογήματος ή μιας γρίπης που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνουν την άμυνα του οργανισμού σας.
 • Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά μια λοίμωξη των δοντιών μπορεί να προκαλέσει το πρήξιμο οποιουδήποτε λεμφαδένα στο λαιμό σας. Επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή.
 • Να προσέχετε τις λοιμώξεις των αυτιών. Αν αντιμετωπίζετε κάποια σοβαρή λοίμωξη του αυτιού, αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των λεμφαδένων σας.
 • Τα έλκη στο στόμα αποτελούν ακόμη ένα είδος λοίμωξης που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
 • Νοσήματα, όπως είναι η φυματίωση και η αμυγδαλίτιδα, είναι ακόμη μερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το πρήξιμο των λεμφαδένων.
 • Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος.
 • Να είστε προσεκτικοί με τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων καθώς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση πρησμένων λεμφαδένων στο σώμα σας.
 • Η λευχαιμία είναι επίσης μια από τις αιτίες και θα πρέπει να την έχετε υπόψη σας.
 • Μπορεί να έχουμε πρησμένους λεμφαδένες εξαιτίας της νόσου του Hodgkin ή του μη-Hodgkin λεμφώματος. Υπάρχουν πολύ κοινά είδη καρκίνου και είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι το ποσοστό ανάρρωσης από αυτές τις ασθένειες είναι αρκετά υψηλό.

3. Τα συμπτώματα από τους πρησμένους λεμφαδένες

Λύσεις για πρησμένους λεμφαδένες - Λεμφαδένας γυναικείας μασχάλης

Γενικά, είναι εύκολο να εντοπίσουμε αυτούς τους λεμφαδένες αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε όλα τα συμπτώματα έτσι ώστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και σε περίπτωση που εμφανίσετε κάτι στο σώμα σας να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 • Αν παρατηρήσετε κάποιον όγκο στο λαιμό, στην κλείδα, στη μασχάλη ή στη βουβωνική σας χώρα τότε μάλλον είναι κάποιος πρησμένος λεμφαδένας. Θα θέλαμε να σημειώσουμε επίσης ότι αν βρείτε αυτόν τον όγκο στην κλείδα σας μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό κι έτσι θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα από τη νόσο του Hodgkin, η οποία αν αντιμετωπιστεί κατάλληλα συνήθως μπορεί να θεραπευτεί.
 • Οι πρησμένοι λεμφαδένες ορισμένες φορές συνοδεύονται από χαμηλό πυρετό. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Ορισμένες φορές, οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι φράσεις όπως: «αν δεν πονάει, τότε είναι κακό» και «αν πονάει, τότε είναι μια απλή λοίμωξη» είναι τελείως λανθασμένες. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς κι επομένως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Συνταγή για σφηνάκια τζίντζερ

4. Μπορείτε να αποτρέψετε τη διόγκωση των λεμφαδένων;

Δύο ποτήρια λεμονάδα

Όπως συνηθίζουμε να λέμε σε αυτό το ιστολόγιο, δεν υπάρχει κανένας βέβαιος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ορισμένες ασθένειες. Στην περίπτωση του λεμφικού συστήματος, το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές όπως αναφέρει και ο Dr.Weil για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

 • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C: αυτό μπορείτε να το καταφέρετε πίνοντας φρέσκους χυμούς φρούτων όπως πορτοκαλάδες, λεμονάδες και χυμούς γκρέιπφρουτ ή καταναλώνοντας φρουτοσαλάτες με φράουλες, ακτινίδια και παπάγια. Τέλειο! Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου, η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε λοιμώξεις.
 • Πείτε ΝΑΙ στη βιταμίνη Ε: θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και στις τροφές ολικής άλεσης όπως είναι η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι και η μαγιά μπύρας. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε ξηρούς καρπούς.
 • Αυξήστε τα επίπεδα σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου στο σώμα σας: άπαχα κρέατα, όσπρια, κολοκύθες, σολομός, ελαιόλαδο… Όλες αυτές οι τροφές είναι βασικές για να έχει το σώμα σας τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται για να παραμένει δυνατό.
 • Προσπαθήστε να διατηρείτε το στρες σε χαμηλά επίπεδα: Όταν το σώμα σας είναι γεμάτο από ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, αυτές οι τοξίνες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος το οποίο έχει αρνητική επίδραση στη συνολική σας υγεία. Η διατήρηση του στρες σε χαμηλά επίπεδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις ασθένειες και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Η υγεία σας το αξίζει!