Το "σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς": Τι είναι

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με εκείνα μιας σοβαρής καρδιακής προσβολής αλλά λιγότερο ολέθρια. Αν και δεν είναι μια τόσο σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να γνωρίζετε περισσότερα για αυτή.
Το "σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς": Τι είναι

Τελευταία ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου, 2020

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δεν είναι κάποια ποιητική έκφραση. Αναφερόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη μορφή μυοκαρδιοπάθειας για την οποία οι γιατροί ενημερώνουν ότι επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες. Είναι γνωστή και ως μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo (στρες)· προκαλείται κυρίως από το στρες και συνοδεύεται από ορισμένα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε.

Στο σημερινό άρθρο θα σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη διαταραχή τόσο για την υγεία σας όσο και για την ψυχική σας ηρεμία. Αν είστε φορτωμένοι με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις και αντιμετωπίζετε συχνά περιόδους υψηλού στρες και άγχους τότε πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο!

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Όταν υποφέρετε από μια αποτυχία ή μια απογοήτευση, έχετε χάσει κάποιον που αγαπάτε ή αν μέρα με τη μέρα συσσωρεύεται υψηλά επίπεδα στρες· όλα αυτά μπορούν να σας φέρουν στα πρόθυρα μιας καρδιακής προσβολής. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν και είναι μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο σοβαρή όσο η καρδιακή προσβολή. Σχετικά με το στρες, χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην έρευνα των Δρ. Szardien et al εδώ.

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι μια ασθένεια για την οποία δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες. Περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 90 και απέκτησε αυτή την ονομασία επειδή αυτό το είδος μυοκαρδιοπάθειας προκαλεί την παραμόρφωση των μυών της καρδιάς και αποκτά το σχήμα ενός οργάνου που χρησιμοποιούν οι ψαράδες ιάπωνες για να πιάνουν χταπόδια. Περίεργο και αρκετά περιγραφικό χωρίς αμφιβολία.

Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, τα βάσανα ή το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσουν την παραμόρφωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς με αποτέλεσμα τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Αισθάνεστε πόνο, πολύ χαρακτηριστικό αίσθημα πνιγμού αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά χαμηλό, γύρω στο 5%. Ωστόσο, είναι ένα αρκετά σοβαρό καρδιακό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να είστε ενημερωμένες.

Τι προκαλεί τη μυοκαρδιοπάθεια;

σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς
  • Σύμφωνα με ειδικούς το 90% των πασχόντων είναι γυναίκες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει έντονα επεισόδια στρες. Να θυμάστε ότι το στρες προκαλεί μεταβολικές αλλαγές στο σώμα. Απελευθερώνονται μεγάλες δόσεις κατεχολαμινών και όταν φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα γίνονται τοξικές για τους μύες της καρδιάς.
  • Το περιστασιακό στρες, το άγχος και το συναισθηματικό σοκ μπορούν να προκαλέσουν μια έκρηξη αδρεναλίνης η οποία μπορεί να προκαλέσει μια από αυτές τις επιθέσεις.
  • Αυτό που αισθάνεστε είναι έλλειψη αέρα, σαν κάποιος να προσπαθεί να σας πνίξει. Αυτή είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια η οποία μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Μοιάζει αρκετά με μια οξεία καρδιακή προσβολή αλλά δεν έχει το ίδιο σοβαρές συνέπειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς;

σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς
  • Τα συμπτώματά σας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ειδικά αν αντιμετωπίζετε κάποιο δυνατό συναισθηματικό χτύπημα. Το πρώτο πράγμα που θα αισθανθείτε είναι ένας πολύ έντονος πόνος στο στήθος, μια αίσθηση καύσου η οποία θα σας εμποδίζει να αναπνέετε ελεύθερα.
  • Κρύος ιδρώτας και πόνος στο αριστερό χέρι είναι επίσης πολύ κοινές ενδείξεις. Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής.
  • Τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά περιπτώσεων όπου εφόσον έχετε λάβει άσχημα νέα ή κάτι παρόμοιο, η καρδιά αντιδρά στα αυξημένα επίπεδα κατεχολαμινών και αδρεναλίνης, τα οποία μπορούν να την καταστρέψουν. Πρέπει να θυμάστε ότι οι καθημερινές καταστάσεις κατά τις οποίες συσσωρεύονται σταδιακά αρνητικά συναισθήματα και στρες, με την πάροδο του χρόνου μπορούν επίσης να καταστρέψουν την υγεία της καρδιάς. Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν σας συμβαίνει κάτι άσχημο; Θα πρέπει να παρακολουθήσετε τα επίπεδα της κόπωσης· όταν για παράδειγμα ανεβαίνετε μερικά σκαλιά αισθάνεστε ότι σας κόβετε η αναπνοή; Αισθάνεστε πόνο στο σαγόνι ή στην πλάτη; Αυτά είναι σημάδια που δείχνουν ότι η καρδιά σας πιέζεται περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε για να λειτουργήσει. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε αν αισθάνεστε πάντα κουρασμένες τις απογευματινές ώρες της ημέρας ή αν τα πόδια σας είναι ασυνήθιστα πρησμένα.

Μπορείτε να αποφύγετε το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Θα πρέπει να λάβετε τις παραπάνω πληροφορίες σαν προειδοποίηση. Γιατί όμως αυτό το είδος μυοκαρδιοπάθειας επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες; Οι ειδικοί μας λένε ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από το στρες. Αντιθέτως, οι άντρες βιώνουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα στρες αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούν να τα χειριστούν σωστά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν περισσότερο συχνά πραγματικές καρδιακές προσβολές οι οποίες οδηγούν σε θάνατο.

  • Το στρες εκδηλώνεται μέσω πονοκεφάλων, μυοσκελετικών προβλημάτων ή μικρών καρδιακών βλαβών τα οποία παρατηρούνται σε ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo. Ωστόσο οι γυναίκες έχουν καλύτερες στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν τις περιόδους έντονου στρες και άγχους. Θέλετε να γνωρίζετε πώς; Μάθετε περισσότερα για αυτήν την μυοκαρδιοπάθεια στην έρευνα των Δρ. Peliccia et al. εδώ.
  • Επικοινωνούμε καλύτερα. Έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τα αισθήματά μας και τα προβλήματά μας με λέξεις. Όταν μιλάμε σε κάποιον για τα προβλήματά μας ανακουφιζόμαστε από το στρες κάτι που δεν συμβαίνει στους άντρες.
  • Τυπικά είμαστε πιο ευαίσθητες και πιο διαισθητικές. Αυτό σημαίνει ότι όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα έχουμε τη δυνατότητα να το ξεπερνάμε με το πλεονέκτημα των πολλαπλών λύσεων. Αλλά προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να είμαστε αισιόδοξες, ανοιχτές και να έχουμε τα σωστά κίνητρα.
  • Προσπαθήστε να επιλύετε τα καθημερινά σας προβλήματα και μην τα αφήνετε να συσσωρεύονται. Μερικές φορές οι γυναίκες έχουν τόσες πολλές υποχρεώσεις: Δουλειά, παιδιά, ηλικιωμένους γονείς… δεν έχετε ποτέ το χρόνο που χρειάζεστε για τον εαυτό σας και αυτό μπορεί να σας κάνει να πνίγεστε και να είστε δυστυχισμένες. Προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι σας αξίζει να είστε ευτυχισμένες. Να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας!

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.