Μύκητες στα πόδια: Θεραπεία και πρόληψη

Όπως κάθε άλλο σημείο του σώματός μας, τα πόδια μας χρειάζονται ειδική φροντίδα για να είναι υγιή.
Μύκητες στα πόδια: Θεραπεία και πρόληψη

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι μύκητες στα πόδια είναι αρκετά συχνοί, αλλά μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε σημείο του σώματος. Όπως κάθε άλλο σημείο του σώματός μας, τα πόδια μας χρειάζονται ειδική φροντίδα για να είναι υγιή. Παρόλα αυτά, πολλοί ξεχνούν τη σημασία των ποδιών τους και αρχίζουν να τα προσέχουν μόνο όταν έχουν ήδη εμφανίσει προβλήματα. Τι μπορείτε να κάνετε για τους μύκητες στα πόδια;

Οι μυκητιάσεις, δηλαδή οι λοιμώξεις που προκαλούν οι μύκητες, προκαλούν πολύ δυσάρεστη φαγούρα που ενοχλεί πολύ όσους πάσχουν από αυτήν την πάθηση. Εκτός από τα πόδια, οι μύκητες μπορούν να επιδράσουν στα νύχια των ποδιών και μπορούν να καταφέρουν μέχρι και να τα καταστρέψουν ολοσχερώς.

Για να αποφύγετε την εμφάνιση μυκήτων στα πόδια και τα νύχια των ποδιών, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε καλά τα πόδια σας και το σημαντικότερο, να τους κάνετε προληπτική φροντίδα κάθε μέρα. Να έχετε στο νου σας ότι οι πισίνες, τα γυμναστήρια και ακόμα και τα παπούτσια σας είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης του φαινομένου.

Πώς να προλάβετε την εμφάνιση μυκητιάσεων

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση μυκητιάσεων στα πόδια και τα νύχια τους, φροντίστε τα σωστά κάθε μέρα, ειδικά προτού φορέσετε τα παπούτσια σας.

  • Προσοχή στα κοινά ντους: Τα γυμναστήρια, τα κέντρα άθλησης, οι πισίνες, τα κάμπινγκ και πολλά άλλα μέρη έχουν συχνά κοινά ντους στα οποία πηγαίνουν πάρα πολλά άτομα. Σε αυτά τα σημεία η υψηλή υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από μύκητες στα πόδια και τα νύχια τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοράμε παπούτσια θαλάσσης και όταν επιστρέφουμε σπίτι μας, να πλένουμε πάρα πολύ καλά τα πόδια μας. 
  • Πάντοτε να στεγνώνετε πολύ καλά τα πόδια σας: Η ζέστη και η υγρασία είναι οι συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων στα πόδια και τα νύχια. Κάθε φορά που πλένετε τα πόδια σας είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε να τα στεγνώνετε πολύ καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν ιδρώνετε πολύ συχνά, πρέπει επίσης να τα στεγνώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ενυδάτωση: Τις καλοκαιρινές μέρες, το δέρμα των ποδιών υποφέρει πολύ περισσότερο από ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Για να μην χαράξει η επιδερμίδα των ποδιών σας, είναι σημαντικό να τα ενυδατώνετε πολύ καλά με ειδική ενυδατική κρέμα ποδιών κάθε μέρα.
  • Ταλκ: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταλκ στα πόδια και τα παπούτσια σας για να προλάβετε τις μυκητιάσεις της περιοχής. Όσοι ιδρώνουν πολύ στα πόδια μπορούν να αγοράσουν ειδικό αποσμητικό ταλκ.
  • Παπούτσια: Για να αποφύγετε τους μύκητες, διαλέξτε παπούτσια που αερίζονται καλά, γιατί αφήνουν τα πόδια σας να αναπνέουν.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα μία συγκεκριμένη πετσέτα μόνο για τα πόδια σας: Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια προσωπική πετσέτα που χρησιμοποιείτε μόνο εσείς και μόνο για τα πόδια σας. Είναι απαραίτητη για την φροντίδα και την καθαριότητα των ποδιών σας. Κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, απλώστε την για να στεγνώσει καλά, ούτως ώστε να μην απλωθούν οι μύκητες στην επιφάνειά της.

Θεραπείες για τους μύκητες στα πόδια και τα νύχια τους

Οι μύκητες γενικά κάνουν την εμφάνισή τους στα πόδια και τα νύχια συγχρόνως. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατάσταση ή και να ξεφορτωθείτε εντελώς το πρόβλημα, καταλήγοντας επιτέλους με υγιή πόδια.

Λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία προβλημάτων όπως το γνωστό “πόδι του αθλητή”, τις μυκητιάσεις των νυχιών των ποδιών, τις φουσκάλες και άλλα προβλήματα των ποδιών. Απλώς ανακατέψτε σε ένα μπολ ίση ποσότητα νερού και λευκού ξιδιού και βάλτε μέσα τα πόδια σας για 15 λεπτά.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Μύκητες στα πόδια - Έλαιο τεϊόδεντρου

To έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να μειώσει αισθητά την έκταση των μυκητιάσεων των ποδιών. Απλώς εφαρμόστε λίγες σταγόνες στα πόδια κάθε μέρα ή βάλτε το σε νερό και βυθίστε τα πόδια μέσα στο μείγμα επί 10 λεπτά.

Σκόρδο για τους μύκητες στα πόδια

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιβιοτικές και τις απολυμαντικές του ιδιότητες και μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη της Δρ. Leyla Bayan σχετικά με αυτές εδώ. Αυτές το κάνουν εξαιρετικό όπλο κατά των μυκητιάσεων στα πόδια και τα νύχια τους. Και στις δύο περιπτώσεις, πολτοποιήστε λίγο σκόρδο και τοποθετήστε το στα σημεία που υπάρχουν μύκητες. Τυλίξτε τα πόδια με έναν επίδεσμο και αφήστε το σκόρδο να δράσει όλη νύχτα. Μια άλλη επιλογή είναι να εφαρμόσετε έλαιο σκόρδου στην προβληματική περιοχή μερικές φορές την ημέρα.

Λεμόνι για τους μύκητες στα πόδια

Μύκητες στα πόδια - Λεμόνι κομμένο σε φέτες

Το λεμόνι είναι άλλη μια τροφή με αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες που μπορεί να καταπολεμήσει τους μύκητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε την προβληματική περιοχή με λίγο λεμόνι. Αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά και ξεπλύνετε με λίγο νερό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.