Πώς να ξεφορτωθείτε το στρες αμέσως μόλις φτάσετε σπίτι

12 Σεπτεμβρίου 2015
Το στρες είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας μας. Προκαλεί καρδιακά προβλήματα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα... Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το στρες; 

Για να ξεφορτωθείτε το στρες, πρέπει να αλλάξετε αρκετές από τις συνήθειές σας. Όταν επιστρέφετε σπίτι το βράδυ, πάντα έχετε κάτι να κάνετε. Χρειάζεται όμως να σταματήσετε για λίγο. Για αυτόν τον λόγο θα σας πούμε μερικά απλά κολπάκια για να ξεφορτωθείτε το στρες αμέσως μόλις φτάσετε σπίτι.

Παιδιά, δουλειές του σπιτιού, μαγείρεμα… όταν φτάνετε σπίτι το βράδυ, πάντα υπάρχουν ατέλειωτες δουλειές να κάνετε και η επιστροφή σας μετατρέπεται σε συνέχεια της δουλειάς. Εάν έχετε επίσης προβλήματα και ανησυχίες στο μυαλό, σίγουρα έχετε επιπλέον στρες και η κατάσταση θα μετατραπεί σε φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορείτε να αποδράσετε. Καλύτερα δεν είναι να αρχίσετε να αλλάζετε μερικά από αυτά τα προβλήματα; Προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτές τις μικρές συμβουλές ανακούφισης του στρες στη ζωή σας.

Ξεφορτωθείτε το στρες μόλις φτάσετε σπίτι: Απλές συμβουλές

1. Βγάλτε τα παπούτσια σας

ξεφορτωθείτε το στρες, παπούτσια

Μερικοί λένε ότι δεν είναι υγιεινή συνήθεια. Αλλά υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο άνετα όσο το να βγάζετε τα παπούτσια σας μόλις μπείτε σπίτι, για να νιώσετε ηρεμία και γαλήνη στον χώρο σας. Το ξυπόλυτο περπάτημα ενεργοποιεί πολλές από τις ζωτικές σας λειτουργίες: ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, χαρίζει δύναμη στις φλέβες, ενισχύει το νευρικό σύστημα, μειώνει το στρες… και ακόμα περισσότερο εάν περπατάτε σε επιφάνειες όπως γυαλί και άμμος. Είναι μια χαλαρωτική εμπειρία που μπορείτε να έχετε καθημερινά, περπατώντας ξυπόλυτοι όταν φτάνετε σπίτι.

 

Δείτε επίσης: Απαλλαγείτε από τους κάλους στα πόδια με ένα φυσικό διάλυμα

 

2. Αλλάξτε την οπτική σας γωνία

ξεφορτωθείτε το στρες

Όταν φτάσετε σπίτι, να θυμάστε πως οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις έχουν τελειώσει για σήμερα. Πρέπει πάση θυσία να κρατάτε χώρια την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή. Μόνο έτσι θα ξεφορτωθείτε το στρες.

Όταν είστε σπίτι σας, ο χρόνος και η ζωή σας είναι δικά σας. Εδώ είναι η πραγματική σας ζωή, εδώ είναι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι και εδώ είναι τα σημαντικότερα πράγματα για εσάς. Το οφείλετε στον εαυτό σας να τα ευχαριστηθείτε κάνοντας έναν συνειδητό διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτά τα δύο κεφάλαια της ζωής σας.

3. Κάντε έναν μικρό περίπατο

ξεφορτωθείτε το στρες

Δεν χρειάζεστε περισσότερο από μισή ώρα. Απλά πάτε κάπου, για παράδειγμα στο πάρκο, περπατήστε στη γειτονιά σας για να διώξετε την ένταση, να γυμνάσετε το σώμα και να του προσφέρετε μια μικρή δόση ενδορφινών που θα διώξουν τις τοξίνες, θα ενεργοποιήσουν τον οργανισμό και θα ηρεμήσουν το μυαλό. Δεν σας κοστίζει τίποτα και είναι εξαιρετικός τρόπος για να ξεφορτωθείτε το στρες. Εάν περπατάτε με κάποιον φίλο ή τον σύντροφό σας θα είναι ακόμα πιο ευχάριστο.

4. Πάρτε έναν υπνάκο

ξεφορτωθείτε το στρες

Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε για μία ή παραπάνω ώρες. Πάρτε έναν υπνάκο για 15 ή 20 λεπτά – είναι αρκετός για να ανακτήσετε την ενέργειά σας και να ξεφορτωθείτε το στρες. Δεν χρειάζεται καν να πέσετε σε βαθύ ύπνο. Απλώς ξαπλώστε στον καναπέ, ξεκουράστε τα πόδια σας ψηλά και κλείστε τα μάτια για λίγα λεπτά, αναπνέοντας πιο αργά. Αυτό αρκεί για να αφήσει στην άκρη την ένταση και να ηρεμήσετε σχεδόν στη στιγμή.

5. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

ξεφορτωθείτε το στρες

Ελάχιστα πράγματα στη ζωή είναι πιο χαλαρωτικά από ένα καλό μπάνιο. Αφιερώστε τουλάχιστον μισή ώρα σε ένα ζεστό μπάνιο (ή ντους) και αφεθείτε στη ζεστή θαλπωρή του. Το μπάνιο καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, διώχνει τους πόνους και τους ερεθισμούς και απομακρύνει τις τοξίνες.

 

Σχετικό άρθρο: 5 συμβουλές για πνευματική χαλάρωση και αισιοδοξία

 

6. Μην κάνετε πολλά πράγματα συγχρόνως

ξεφορτωθείτε το στρες

Με το που μπαίνετε σπίτι, αρχίζετε το μαγείρεμα, προσέχετε τα παιδιά, σιδερώνετε, ελέγχετε την ατζέντα σας, σκέφτεστε όσα έχετε να κάνετε αύριο. Πόσα πράγματα κάνετε συγχρόνως στο σπίτι; Σταματήστε! Προσπαθήστε να έχετε πλήρη συναίσθηση του πόσα πράγματα κάνετε ώστε να αποκτήσετε την απαραίτητη ισορροπία και να διατηρείτε την ηρεμία σας, αποφεύγοντας περαιτέρω αγχωτικές καταστάσεις.

7. Πνευματική κόπωση

ξεφορτωθείτε το στρες και την πνευματική κόπωση

Είναι σημαντικό να διώξετε την διανοητική και πνευματική κούραση. Ξεκουραστείτε για δέκα λεπτά – κατά τη διάρκειά τους να σκέφτεστε μόνο δικά σας θέματα. Επενδύστε χρόνο στον εαυτό σας, σκεφτόμενοι το παρόν και όλα όσα θέλετε να συμβούν στο μέλλον σας. Αντιληφθείτε την αξία και τη σημασία όσων ήδη έχετε και το πόσο τυχεροί είστε για αυτά. Μερικές φορές, το άγχος μας κάνει να χάνουμε την σωστή οπτική για τα πράγματα, τόσο που όλα όσα είναι σημαντικά θολώνουν και δεν ξέρουμε πια ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Η υγεία σας είναι πάνω από όλα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε, χαμογελάστε, οραματιστείτε ευχάριστες καταστάσεις. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.