Συμπτώματα και πρόληψη της αρθρίτιδας

Μην ξεχνάτε ότι, για να απολαύσετε μια ζωή που χαρακτηρίζεται από μακροβιότητα και υγεία, πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά, προκειμένου να αποτρέψετε την παχυσαρκία και άλλες διαταραχές.
Συμπτώματα και πρόληψη της αρθρίτιδας

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2019

Συμπτώματα και πρόληψη της αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα, που μερικές φορές αναφέρεται και ως οστεοαρθρίτιδα, είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φθορά του χόνδρου στις άκρες των οστών. Παρουσιάζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε σχετικά με τα συμπτώματα και την πρόληψη της αρθρίτιδας.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου, πέρα από την ηλικία του ατόμου. Οποιοδήποτε άτομο άνω των 45 ετών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Ένας άλλος παράγοντας είναι το φύλο επειδή, αν και η αρθρίτιδα παρουσιάζεται και σε άνδρες και σε γυναίκες, συχνά εμφανίζεται νωρίτερα στις γυναίκες. Όμως, ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την εμφάνιση αρθρίτιδας είναι το υπερβολικό βάρος, που μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο λόγω της επιπλέον φθοράς στις αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα προκαλεί πρήξιμο, πόνο και απώλεια της κινητικότητας στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στη συνεχή φθορά του χόνδρου που καλύπτει τις άκρες των οστών στις αρθρώσεις σας. Ο χόνδρος τις προστατεύει από την τριβή, όμως σε ακραίες περιπτώσεις αρθρίτιδας ο χόνδρος εξαφανίζεται και τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις. Με τον καιρό, η αρθρίτιδα τελικά προκαλεί παραμορφώσεις στις πάσχουσες περιοχές.

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, όμως τα συνηθέστερα σημεία είναι η πλάτη -ειδικά ο αυχένας και η μέση- καθώς και τα γόνατα, τα δάχτυλα και τα χέρια.

Συμπτώματα

πρόληψη της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια νόσος που εξελίσσεται αργά. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ένας πόνος στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Η αρθρίτιδα στα χέρια μπορεί να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 50 ετών και θεωρείται ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, έτσι μπορεί να κληρονομηθεί από κάποια μέλη της οικογένειας και όχι από άλλα.

Κατά την πρώτη φάση της αρθρίτιδας, αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις μετά από κάθε κίνηση της πάσχουσας περιοχής, ο οποίος ανακουφίζεται όταν ξεκουράζεστε. Στη δεύτερη φάση, διαπιστώνετε ότι αισθάνεστε πόνο τόσο κατά τη σωματική δραστηριότητα όσο και κατά την ανάπαυση. Τα διαστήματα του πόνου γίνονται μεγαλύτερα και η ενόχληση γίνεται σχεδόν συνεχής.

Ένα άλλο σύμπτωμα της αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, η οποία σας εμποδίζει να κινήσετε κανονικά την πάσχουσα περιοχή, ενώ με τον καιρό αισθάνεστε όλο και μεγαλύτερο πόνο.

Πρόληψη της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να αποφευχθεί, αν αρχίσετε να ακολουθείτε πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και σταματήσετε τον καθιστικό τρόπο ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε ή να μειώσετε τις δραστηριότητες που απαιτούν υπερβολική φυσική καταπόνηση των αρθρώσεών σας -για παράδειγμα το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Για περισσότερες πληροφορίες για την οστεοαρθρίτιδα, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Kidd et. al. εδώ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν ήδη από αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν τις κινήσεις που προκαλούν πόνο και να προσπαθούν να μεταφέρουν την πίεση σε αρθρώσεις που δεν πάσχουν. Ακόμα όμως κι αν έχετε αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να κάνετε μερικές ήπιες και σύντομες ασκήσεις, χωρίς να ασκείτε καμία πίεση (που μπορεί να είναι καταστροφική). Για τις συγκεκριμένες αρθρώσεις, μπορεί τελικά να χρειαστεί να χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή μπαστούνι, προκειμένου να μειώσετε την πίεση. Τέλος, συνιστούμε τη χρήση ζεστών και κρύων επιθεμάτων στις πάσχουσες περιοχές, που θα ανακουφίσουν από τον πόνο και θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση πιο ελεύθερων κινήσεων.

πρόληψη της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που συνήθως παρουσιάζεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αν και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται νωρίτερα. Δεν επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, προκαλώντας υπερβολικό πόνο και εξάντληση, λόγω της φθοράς του χόνδρου ανάμεσα στα οστά. Η αρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση ή απλώς σε μια ζωή γεμάτη κακές συνήθειες.

Η καλή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση θα σας εξασφαλίσουν μια ζωή γεμάτη υγεία μέχρι τα προχωρημένα γηρατειά. Αυτοί οι δύο σημαντικοί παράγοντες δεν είναι ουσιαστικοί μόνο για την πρόληψη της αρθρίτιδας, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που προσβάλλουν διάφορα μέρη του σώματος. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι κάνει στο σώμα σας η τροφή που καταναλώνετε και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας το σωματικό βάρος σας σε αναλογία με το ύψος σας, για να ελέγχετε την ημερήσια πρόσληψη τροφής. Να τρώτε αρκετά ώστε να επιτρέπετε στο σώμα σας να λειτουργεί σωστά, όμως μην το παρακάνετε -αν καταλήξετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, θα αντιμετωπίσετε πολύ περισσότερα προβλήματα αργότερα στη ζωή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.