Δυσπεψία και συναισθηματικά προβλήματα

24 Δεκεμβρίου 2015
Αν προσέξουμε ότι τα συναισθηματικά μας προβλήματα έχουν μετατραπεί σε πεπτικά προβλήματα, πρέπει να αναζητήσουμε στρατηγικές και λύσεις για να μην επιδεινωθούν.

Δυσπεψία και συναισθηματικά προβλήματα. Εσείς γνωρίζατε ότι σχετίζονται; Όταν πάσχουμε από δυσπεψία ή όταν έχουμε οξέα, καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αέρια, φούσκωμα,  δυσκοιλιότητα, το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζουμε είναι στη διατροφή μας. Η διατροφή μας συνδέεται με την πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας και ειδικά με τα πεπτικά προβλήματα. Όμως, θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας τη σημασία των συναισθημάτων μας, τα οποία συχνά πυροδοτούν μερικές από αυτές τις ανισορροπίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο πεπτικό σύστημα και τα συναισθηματικά ζητήματα. Επίσης, θα παρουσιάσουμε μερικές φυσικές θεραπείες και απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και την ποιότητα ζωής σας.

Δυσπεψία και συναισθηματικά προβλήματα – Ένας φαύλος κύκλος

Ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος με το πεπτικό μας σύστημα. Επικοινωνούν μεταξύ τους και η ευημερία του ενός εξαρτάται από την ευημερία του άλλου. Έτσι, αν το πεπτικό σύστημα δέχεται μια αρνητική νευρική διέγερση, η πέψη επίσης επηρεάζεται δυσμενώς. Και ταυτόχρονα, αν δεν έχουμε χωνέψει σωστά την τροφή μας, βλέπουμε ότι επηρεάζεται και η διάθεσή μας.

Παρά το ότι μοιάζει πολύπλοκο, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό: μια θετική ψυχική κατάσταση βοηθάει την πέψη και η καλή πέψη συμβάλλει σε μια ισορροπημένη ψυχική κατάσταση.

Δυσπεψία και συναισθηματικά προβλήματα - Γυναίκα διαλογίζεται

Άγχος και πέψη

Ποιος δεν έχει νιώσει κάποια στιγμή ενόχληση στο στομάχι μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία; Το σώμα μας διατηρεί τα πολύ βασικά του ένστικτα επιβίωσης και είναι προφανές ότι το πεπτικό σύστημα δεν αποτελεί προτεραιότητα όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Από αυτή την άποψη, είμαστε όπως τα ζώα και μπορούμε να πούμε ότι, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το σώμα ετοιμάζεται για φυγή και οι άλλες σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Για το λόγο αυτό συνειδητοποιούμε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης (που στην πραγματικότητα συνδέεται με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), αν δεν μπορούμε να αποβάλουμε το άγχος, είναι πιθανό ότι θα υποφέρουμε από πεπτικά προβλήματα, επειδή το σώμα θα δώσει προτεραιότητα στη συγκεκριμένη κατάσταση αντί σε άλλες ζωτικές λειτουργίες. Αυτή η σχέση του άγχους με την πέψη ερευνάται πολύ από την επιστήμη όπως ενημερώνει ο Δρ. Bhatia V εδώ.

Διαβάστε επίσης: 9 τροφές που μειώνουν το άγχος. Μάθετε ποιες είναι!

Ποια είναι τα συναισθήματα που μας επηρεάζουν;

Πέρα από το άγχος, τα συναισθήματα που επηρεάζουν εύκολα το πεπτικό μας σύστημα είναι τα εξής:

 • Ανησυχία
 • Θλίψη
 • Ενθουσιασμός
 • Θυμός ή οργή

Δεν υποφέρουν από δυσπεψία όλοι οι άνθρωποι που νιώθουν τα παραπάνω δυνατά συναισθήματα, όμως εκείνοι που υποφέρουν, θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη ανισορροπία, ειδικά αν έχουν ήδη κάνει αλλαγές σε επίπεδο διατροφής αλλά τα πεπτικά προβλήματα επιμένουν.

Γυναίκα καλύπτει το πρόσωπό της με το χέρι της

Δυσπεψία και συναισθηματικά προβλήματα – Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές

Τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα που έχουν ψυχοσωματική προέλευση είναι τα εξής:

 • Δυσπεψία
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα
 • Γαστρίτιδα
 • Διαφραγματοκήλη
 • Γαστρικά έλκη

Ίσως σας ενδιαφέρει: Θεραπεύστε τη γαστρίτιδα στο σπίτι γρήγορα

Φυσικές θεραπείες

Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πεπτικό πρόβλημα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, θα πρέπει να φροντίσουμε και για το συναισθηματικό μέρος. Είναι καλύτερα να συμβουλευτούμε κάποιον ολιστικό θεραπευτή, που θα λάβει υπόψη του τις διαφορετικές πτυχές κάθε πάθησης (διατροφή, τρόπο ζωής, ψυχολογία κ.λπ.), όμως θα πρέπει να δοκιμάσουμε και μερικές φυσικές θεραπείες:

 • Φαρμακευτικά φυτά με χαλαρωτικές ιδιότητες, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα. Τα πιο γνωστά είναι το λεμονοβάλσαμο, η πασιφλόρα, το τίλιο ή η βαλεριάνα.
 • Φυσικά συμπληρώματα διατροφής και τροφές που εξισορροπούν το νευρικό σύστημα: ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης, μαγιά μπύρας, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, χουρμάδες, ρεβίθια και μπανάνες.
 • Αποφύγετε τις τροφές που διεγείρουν, ερεθίζουν ή επηρεάζουν το νευρικό ή το πεπτικό σας σύστημα: καβουρδισμένο καφέ, αναψυκτικά, γκουαράνα, οινόπνευμα, λευκή ζάχαρη και πρόσθετα τροφίμων (συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και τεχνητά αρώματα).
 • Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να επιδοθείτε σε κάποιο έντονο άθλημα ή, ακόμα καλύτερα, σε κάτι λιγότερο στρεσογόνο, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε.
 • Περπατήστε στη φύση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Άνδρας περπατάει σε βουνό

Τρώτε με ηρεμία

Αν έχετε ήδη προσέξει ότι είστε επιρρεπείς στην εκδήλωση των συναισθηματικών προβλημάτων σας μέσω του πεπτικού συστήματος, θα πρέπει να αναζητήσετε κάποια κόλπα, πέρα από τις θεραπείες, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα πεπτικά προβλήματα.

Είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις όταν τρώτε:

 • Να τρώτε μόνοι ή με κάποιον καλό φίλο.
 • Μη μιλάτε για δυσάρεστα ή για πολύ σημαντικά θέματα.
 • Αποφύγετε να τρώτε σε μέρη όπως ο χώρος εργασίας σας ή άλλα μέρη όπου δεν αισθάνεστε ήρεμοι.
 • Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να φάει αν δεν αισθάνεστε ήρεμοι. Είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο.
 • Μην τρώτε βιαστικά, όρθιοι ή ενώ κάνετε άλλα πράγματα.

 • Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity16(1), 53.
 • González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology10(6), e1001347.
 • Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research15(1), 123-135.
 • Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine101(4), 263-278.