Τι ακριβώς είναι το σιρόπι βήχα Robitussin;

Το Robitussin έρχεται σε διάφορες μορφές. Οι γιατροί πρέπει να είναι αυτοί που θα συνταγογραφήσουν το σωστό για κάθε ασθενή. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τους τύπους που πωλούνται στα φαρμακεία.
Τι ακριβώς είναι το σιρόπι βήχα Robitussin;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Robitussin είναι η εμπορική ονομασία για ένα σιρόπι βήχα που περιέχει γουαϊφενεσίνη. Αυτό το δραστικό συστατικό ανήκει στην ομάδα των αποχρεμπτικών φαρμάκων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Robitussin, ανάλογα με τον συνδυασμό των ενεργών συστατικών που περιέχει. Αυτά μπορεί να περιέχουν γουαϊφενεσίνη, δεξτρομεθορφάνη και ψευδοεφεδρίνη, ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής εικόνας.

Τύποι Robitussin

Αυτό το φάρμακο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και η ταξινόμησή του εξαρτάται από τη σύνθεσή του. Ένας γιατρός αποφασίζει ποιος τύπος είναι ο καταλληλότερος με βάση τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα. Ας δούμε τις τρεις μορφές και τις χρήσεις τους.

Αποχρεμπτικό

Αυτή η μορφή του Robitussin περιέχει γκουαϊφενεσίνη ως το μόνο συστατικό. Ο μηχανισμός δράσης του είναι να μειώσει το ιξώδες και να διευκολύνει την αποβολή της βλέννας. Με άλλα λόγια, οι εκκρίσεις γίνονται πιο υγρές και έτσι είναι πιο εύκολο να τις αποβάλλετε από το σώμα καθώς χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια.

Η γκουαϊφενεσίνη μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση στο στήθος που εμφανίζεται ως συνέπεια ενός κοινού κρυολογήματος. Είναι επίσης ένα χρήσιμο μονοφάρμακο στη γρίπη και τη χρόνια βρογχίτιδα.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι το Robitussin ανακουφίζει μόνο τα συμπτώματα και δεν θεραπεύει την αιτία. Δεν είναι ούτε αντιβιοτικό ούτε αντιικό και μειώνει κυρίως τα συμπτώματα.

Αυτό το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για εκείνους που είναι υπερευαίσθητοι σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του τύπου. Όσοι έχουν χρόνιο επίμονο βήχα που προέρχεται από καπνό, άσθμα ή εμφύσημα θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό φάρμακο.

Επιπλέον, μην πάρετε το Robitussin εάν είστε διαβητικός ή έχετε γαστρίτιδα, έλκος στομάχου ή ηπατική νόσο. Επίσης, όσοι έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται σε θεραπεία με ηρεμιστικά θα πρέπει να απέχουν από τη λήψη αυτού του σιροπιού. Το ίδιο ισχύει για έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες μητέρες.

Μια γυναίκα που βήχει.
Το αποχρεμπτικό Robitussin ανακουφίζει από το βήχα αλλά δεν θεραπεύει την αιτία του προβλήματος.

Robitussin DM

Αυτή η μορφή συνδυάζει την αποχρεμπτική δράση της γουαϊφενεσίνης με την αντιβηχική δράση της δεξτρομεθορφάνης. Επιπλέον, η δεξτρομεθορφάνη είναι μια δραστική ουσία που ανήκει στην ομάδα των αντιβηχικών φαρμάκων με κεντρική δράση.

Η δεξτρομεθορφάνη καταπραΰνει τον ξηρό και ερεθιστικό βήχα. Αυτή η επίδραση οφείλεται στη μείωση του είδους της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προκαλεί βήχα.

Επομένως, ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει το Robitussin DM για τη θεραπεία του ερεθιστικού βήχα και τη διευκόλυνση της ρευστοποίησης του φλέγματος. Παράγει αποτελέσματα μέσα σε μιάμιση ώρα από τη λήψη του και διαρκεί έως και έξι ακόμη ώρες, οπότε το άτομο πρέπει να επαναλάβει τη δόση.

Ενδέχεται να εμφανιστούν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

Robitussin PE

Αυτή η μορφή συνδυάζει γουαϊφενεσίνη και ψευδοεφεδρίνη στη σύνθεσή της. Είναι για τη συμπτωματική θεραπεία του βήχα με συμφόρηση, καθώς και ρινική απόφραξη.

Η ψευδοεφεδρίνη είναι ένα δραστικό συστατικό που προέρχεται από εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρινίτιδας, της ρινικής συμφόρησης και του άσθματος. Η θεραπεία με αυτό το σιρόπι βήχα μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες όπως :

Κάθε άτομο που είναι ευαίσθητο σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του θα πρέπει να παραλείψει το Robitussin PE. Ομοίως, όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με αναστολείς ΜΑΟ ή που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μαζί τους τις προηγούμενες δύο εβδομάδες πρέπει επίσης να το παραλείψουν.

Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο με προσοχή, ειδικά εάν έχετε καρδιακή πάθηση, υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές παρενέργειες όπως επιγαστρικό άλγος και διάρροια. Επιπλέον, μην καταναλώνετε αλκοόλ ενώ λαμβάνετε αυτό το φάρμακο.

Μια γυναίκα δοκιμάζει για διαβήτη.
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικά με το Robitussin και να το λαμβάνουν μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Ο βήχας απαιτεί περισσότερα από φάρμακα

Αντιμετωπίστε το βήχα μόνο εάν σας εμποδίζει να κοιμηθείτε ή να κάνετε μια φυσιολογική ζωή. Επιπλέον, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τυχόν βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ως υγιεινά μέτρα, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει την αναπνευστική οδό, όπως σκόνη, καπνό και τσιγάρο. Επίσης, προσπαθήστε να διατηρήσετε επαρκή υγρασία στο περιβάλλον και αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Ένα άλλο μέτρο που ίσως θελήσετε να υιοθετήσετε είναι να πίνετε περίπου δύο λίτρα νερό κάθε μέρα. Αυτή η ποσότητα υγρού θα σας βοηθήσει να αραιώσετε τις εκκρίσεις και να προωθήσετε την αποβολή τους.

Τέλος, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει Robitussin εάν ο βήχας απαιτεί φαρμακολογική βοήθεια για να εξαφανιστεί καθώς έχει διαφορετικά σκευάσματα. Ακολουθήστε τις υποδείξεις του γιατρού σχετικά με την καλύτερη για εσάς, καθώς και τη σωστή δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Helfer, J., & Kim, O. M. (1990). Psychoactive abuse potential of Robitussin-DM. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.147.5.672b

  • Darboe, M. N., Keenan, G. R., & Richards, T. K. (1996). The abuse of dextromethorphan-based cough syrup: A pilot study of the community of Waynesboro, Pennsylvania. Adolescence.

  • Ward, K. E. (2005). Can Robitussin DM be used to treat cough during pregnancy? Medicine and Health, Rhode Island.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.