Σίτες για τα κουνούπια και τα χαρακτηριστικά τους

Η χρήση απωθητικών είναι μια καλή επιλογή για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι σίτες για τα κουνούπια είναι πιο καλές σε εσωτερικούς χώρους. Μάθετε για τους τύπους, τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη σε αυτό το άρθρο!
Σίτες για τα κουνούπια και τα χαρακτηριστικά τους

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι πιο ασφαλές να ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφού εγκαταστήσετε σίτες για τα κουνούπια στο σπίτι.

Άλλωστε, όταν ανοίγετε τα παράθυρά σας, δεν μπαίνει μόνο αέρας: κουνούπια, μύγες και άλλοι ιπτάμενοι εισβολείς σας επιτίθενται. Μια σίτα μπορεί να σας προστατεύσει, εμποδίζοντάς τα να μπουν μέσα ενώ αερίζετε τα δωμάτια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι από σίτες και η επιλογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα στο χώρο σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτή τη χρήσιμη προστασία!

Τα χαρακτηριστικά από τις σίτες για τα κουνούπια

Πρόκειται για βασικά πλαισιωμένα δίχτυα με μικροσκοπικές τρύπες. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για να αερίζουν τα σπίτια χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο παρασίτων. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα καλυμμένα με PVC, αν και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πολλά άλλα υλικά για το σκοπό αυτό.

Οι κουνουπιέρες βοηθούν στην αποφυγή της χρήσης χημικών απωθητικών και εκμεταλλεύονται τον φυσικό αέρα και το φως. Επίσης, ορισμένα μοντέλα είναι ιδανικά αν έχετε κατοικίδια.

Τύποι για τις σίτες για τα κουνούπια

Οι κωνικές κουνουπιέρες που κρεμούσαν από το ταβάνι πάνω από το κρεβάτι δεν είναι πλέον στη μόδα. Οι παππούδες μας τις χρησιμοποιούσαν για την πρόληψη των τσιμπημάτων από τα κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες.

Σήμερα, τα μοντέλα εξαρτώνται από την περιοχή του σπιτιού όπου θέλετε να τα εγκαταστήσετε, τις προτιμήσεις διακόσμησης και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψετε. Εδώ είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές.

κουνούπια σε παράθυρο
Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες, οπότε είναι βασικό να τα εμποδίσουμε να εισέλθουν στο σπίτι.
 1. Συρόμενες σίτες για τα κουνούπια

Τις βρίσκουμε πολύ συχνά σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα. Το πλαίσιο αλουμινίου προσαρμόζεται στο πλαίσιο στο οποίο θα εγκατασταθούν.

Δύο χαμηλότερα ρουλεμάν απλοποιούν την ολίσθηση αυτών των σιτών και κινούνται κατά μήκος οριζόντιων σιδηροτροχιών. Είναι εύκολες στην εγκατάσταση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις μετρήσετε και να τις χωρέσετε στο πλαίσιο.

Υπάρχουν φορές που το πλαίσιο τείνει να παραμορφώνεται λόγω της έκθεσης σε θερμότητα ή της συνεχής χρήση. Προληπτικά, οι ρυθμιζόμενοι τροχοί μπορούν να διορθώσουν αυτό το είδος ατέλειας.

 1. Σταθερές σίτες

Αυτά τα πλαίσια΄είναι συνήθως τα λιγότερο ακριβά. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σε παράθυρα, αλλά ορισμένες εξαιρέσεις επιτρέπουν την τοποθέτησή τους σε εξωτερικές πόρτες πρόσβασης. Επιπλέον, διαφέρουν από τα υπόλοιπα επειδή είναι μόνιμα.

Οι σίτες διαθέτουν προφίλ πλαισίου, γωνιακούς συνδέσμους, συνδετήρες από καουτσούκ και υαλοβάμβακα. Είναι χρήσιμες κατά της ρύπανσης με την προσθήκη φίλτρων. Επιπλέον, η εμφάνισή τους είναι παρόμοια με τις συρόμενες, αλλά χωρίς ρουλεμάν.

Καθώς είναι σταθερά, προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε περιοχές όπου δεν θα χρειαστεί να τα μετακινήσετε. Σε αποθήκες, υπόγεια ή γκαράζ, για παράδειγμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να τα εγκαταστήσετε είναι να τα πιέσετε και να τα κολλήσετε με βίδες.

 1. Κυλινδρικές σίτες για τα κουνούπια

Αυτές είναι ίσως οι πιο περιζήτητες σίτες στην αγορά, καθώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο όταν τις χρειάζεστε. Έτσι, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτές οι κουνουπιέρες ανοίγουν, μοιάζουν με περσίδες από αυτή την άποψη και είτε ανεβαίνουν είτε χαμηλώνουν από τα πλαϊνά πλαίσια στα παράθυρα. Οι οδηγοί σε κάθε άκρο τις διευκολύνουν επειδή έχουν σχεδιαστεί για να τεντώνουν το πλέγμα.

 1. Επεκτάσιμες σίτες

Αυτοί οι τύποι προστατευτικών σιτών απλώνονται από κάτω προς τα πάνω κατά μήκος των ίδιων σιδηροτροχιών.

 1. Κουρτίνες

Αυτές είναι κυρίως για πόρτες και κατασκευάζονται με το κλασικό πλέγμα, στήριγμα και αυλάκι προσαρτημένο σε δύο λωρίδες υφάσματος. Το πλέγμα κλείνει με velcro έτσι ώστε τα παράσιτα να μην μπορούν να περάσουν.

 1. Μαγνητικές ή αυτοκόλλητες σίτες

Αυτοί οι τύποι κολλάνε είτε με κόλλα είτε με μαγνήτη. Είναι για εσωτερική χρήση και εύκολοι στην εγκατάσταση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ξετυλίξετε ή να μετακινήσετε τις σίτες για να περάσετε από μια πόρτα.

 1. Πτυχωτά δίχτυα

Το σχήμα ακορντεόν αυτού του τύπου κουνουπιέρας διευκολύνει την απόσυρση και συγκρατούνται σφιχτά στο ένα άκρο του πλαισίου. Είναι το νεότερο μοντέλο για παράθυρα και πόρτες.

Η σχεδίαση τους είναι τόσο απλή που το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αποσύρετε ή να τα επεκτείνετε, πάντα προς την κατεύθυνση των οδηγών. Είναι ελαφριά και μπορείτε να τα διπλώσετε σε ένα μικρό χώρο, ώστε να μην σας απογοητεύει η ογκώδης εμφάνισή τους.

Είναι τέλεια για σπίτια ατόμων που πρέπει να χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια ή σε εκείνα όπου υπάρχουν καροτσάκια μωρών επειδή δεν υπάρχει εμπόδιο στο κατώφλι.

 1. Σίτες για κουνούπια με velcro

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το velcro για να καλύψετε κάθε είδους κενά και η εγκατάσταση είναι αρκετά απλή. Απλά κόψτε το στο μέγεθος που θέλετε και κολλήστε το στο πλαίσιο και στο πλέγμα και στη συνέχεια ενώστε τα.

 1. Μεντεσέδες για τις πόρτες

Αυτή είναι μια δεύτερη πόρτα αλουμινίου με μεντεσέδες που ανοίγουν προς τα έξω. Η εγκατάσταση βασίζεται στη σύνδεση με το καλούπι.

 1. Σίτες για τα κουνούπια κατά παραγγελία

Αυτά τα πλαίσια είναι φτιαγμένα για να ταιριάζουν στο παράθυρο και είναι χρήσιμα όταν τα πλαίσια δεν είναι σταθερά. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να τα συναρμολογήσουν, αλλά τα καταστήματα προσφέρουν κιτ με τα οποία μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Τα πλεονεκτήματα για τις σίτες για τα κουνούπια

Οι σίτες κουνουπιών προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Προστασία. Μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα ενός διαμερίσματος χωρίς να εκθέσετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σίτες περιορίζουν την πρόσβασή τους στο εξωτερικό.
 • Απομόνωση από τον έξω κόσμο καθώς δεν μπορείτε να δείτε μέσα από τις σίτες.
 • Εξοικονόμησης ενέργειας. Κρατώντας τα παράθυρα και τις πόρτες σας ανοιχτά το καλοκαίρι θα σας βοηθήσει να παραλείψετε το AC.
 • Υγεία. Αυτές οι σίτες είναι εξαιρετικές όσον αφορά τις αλλεργίες καθώς συγκρατούν τη σκόνη, οπότε θα υπάρχει λιγότερη βρωμιά.
 • Αντίσταση. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν υλικά υψηλής αντοχής που είναι ανθεκτικά στο ηλιακό φως. Έτσι, είναι μια εφάπαξ επένδυση και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αντικατάσταση.
παράθυρο με σίτα
Η τοποθέτηση των κουνουπιών μπορεί να είναι απλή ή δύσκολη ανάλογα με τον τύπο και τις συνθήκες του ανοίγματος που προσπαθείτε να καλύψετε.

Τα μειονεκτήματα για τις σίτες για τα κουνούπια

Γενικά, τα πλεονεκτήματα των σιτών υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά από αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ανοίξτε τα ή κλείστε τα, απλά μην τα αφήνετε εν μέρει ανοιχτά καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα περάσουν έντομα. Επίσης, είναι αδύνατο να τα εγκαταστήσετε σε διπλά παράθυρα με μικρούς χώρους.

Πιστοποίηση και συντήρηση

Είναι πιο εύκολο να κάνετε μια επιλογή όταν γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τους τύπους των σιτών που υπάρχουν στην αγορά. Έτσι, μην αγοράζετε την πρώτη που θα βρείτε και επιλέξτε την ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Επαληθεύστε ότι αγοράζετε ένα προϊόν κατασκευασμένο με υφάσματα κατά της γύρης, κατά των ακάρεων και κατά της ρύπανσης, ρωτώντας τον πωλητή. Επίσης, αναζητήστε την πιστοποίηση ECARF.

Τέλος, οι σίτες απαιτούν καθαρισμό. Για να το κάνετε αυτό, βρέξτε ένα πανί με σαπούνι και νερό, σκουπίστε τη σίτα και στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε την. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν μπλοκαρίσματα βρωμιάς.

Να είστε προνοητικοί και να προσαρμόζετε τις σίτες πριν το καλοκαίρι. Μην αφήσετε το καλοκαίρι και τα ενοχλητικά κουνούπια που έρχονται να σας επιτεθούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Oficina Regional para las Américas de la Organización Panamericana de la Salud. Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas. OPS. Estados Unidos. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=135&lang=es#:~:text=mediateam%40paho.org-,Diez%20enfermedades%20transmitidas%20por%20vectores%20que%20ponen%20en%20riesgo%20a,el%20virus%20del%20Nilo%20Occidental.
 • González L. Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de la Salud (Udes). Vol 1. Colombia; 2014. https://journalhealthsciences.com/index.php/UDES/article/view/7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.