10 αρώματα για να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας δείξουμε ορισμένα αρώματα που θα σας βοηθήσουν να σκοτώσετε τα κουνούπια για να προστατευθείτε από τα τσιμπήματά τους.
10 αρώματα για να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια; Όλοι μας έχουμε υποφέρει από τσιμπήματα κουνουπιών και ξέρουμε ότι πρόκειται για το πιο ενοχλητικό κομμάτι του καλοκαιριού. Ο λόγος είναι πως αυτό το έντομο εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι, το περιβάλλον γίνεται ιδανικό για την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό του.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι πολύ ενοχλητικά. Γι’ αυτό, θέλουμε όλοι μας να απαλλαγούμε από τα κουνούπια. Στο σημερινό άρθρο, θα μάθουμε τον τρόπο!

Αρώματα για να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια

1. Βανίλια

Αρώματα για να σκοτώσετε τα κουνούπια - Βανίλια σε μπουκαλάκι

Ένα από τα αρώματα που καταπολεμούν τα κουνούπια και τα σκοτώνουν είναι η βανίλια. Για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει ν’ αναμείξετε τη βανίλια με μια κρέμα μωρού χωρίς άρωμα, σε αναλογία 1 προς 10.

Όταν φτιάξετε το μείγμα με βανίλια και κρέμα μωρού, θα πρέπει να το εφαρμόσετε σε ολόκληρο το σώμα σας, ώστε να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια.

Ένα άλλο μείγμα που θα πρέπει να κάνετε (με βάση τη βανίλια) είναι να διαλύσετε τη βανίλια σε νερό και να το ψεκάσετε στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας.

2. Αιθέρια έλαια γλυκάνισου, γαρύφαλλου και βασιλικού

Ένα ακόμη άρωμα που θα σας βοηθήσει να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια είναι τα αιθέρια έλαια γλυκάνισου, γαρύφαλλου και βασιλικούόπως και άλλων βοτάνων.

Αυτά τα έλαια μπορούν ν’ αναμειχθούν σε αναλογία 5 ή 10 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και να ψεκάσετε το δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε μια φωτιά ή στο γκριλ στο σημείο όπου θα δειπνήσετε.

Η λύση αυτή λειτουργεί στο σπίτι καθώς μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πανί, εμποτισμένο με το μείγμα, στο παράθυρο. Αυτό θα εμποδίσει τα κουνούπια να μπουν στο σπίτι και μπορούν ακόμη και να τα σκοτώσουν αν πλησιάσουν.

3. Κλωνάρια σαμπούκου

Αρώματα για να σκοτώσετε τα κουνούπια - Έγχυμα σαμπούκου

Στη συνέχεια έχουμε τα φρέσκα κλωνάρια σαμπούκου, τα οποία είναι ιδανικά για να σκοτώσετε τα κουνούπια.

Αυτά τα κλωνάρια θα πρέπει να τοποθετηθούν στο υπνοδωμάτιο. Όμως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς έχουν πολύ δυνατή μυρωδιά που μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας και να επηρεάσει τον ύπνο σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα βγάζετε έξω τη νύχτα.

4. Γαρύφαλλο

Άλλο ένα από τα αρώματα που καταπολεμούν τα κουνούπια είναι αυτό του γαρύφαλλου.

 • Μπορείτε ν’ αναμείξετε 5 γραμμάρια γαρύφαλλου σε μια κούπα νερό και έπειτα να το βράσετε για 15 λεπτά.
 • Όταν βράσει το νερό, προσθέστε 10 σταγόνες από το έγχυμα με ένα κουτάλι και ψεκάστε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας.
 • Η λύση αυτή θα διαρκέσει δύο ώρες.

5. Κλαδιά αρκεύθου

Αρώματα για να σκοτώσετε τα κουνούπια - Άρκευθος

Αυτή η λύση είναι ιδανική για το κάμπινγκ καθώς, με λίγα μόνο κλαδιά αρκεύθου στη φωτιά, μπορείτε να ξεχάσετε τα κουνούπια για μια ολόκληρη ημέρα.

6. Έλαιο κέδρου

Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις καθώς το έλαιο κέδρου σας βοηθά να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια, όπως και άλλα έντομα, παραδείγματος χάρη μύγες και κατσαρίδες.

8. Χαμομήλι

Αρώματα για να σκοτώσετε τα κουνούπια - Άνθη χαμομηλιού

Μια από τις παλιότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια είναι η χρήση χαμομηλιού. Ο λόγος είναι πως τα αποξηραμένα άνθη, τα στελέχη και τα φύλλα του, επηρεάζουν άμεσα αυτά τα έντομα.

Πώς;

Μέσω του νευρικού τους συστήματος, το οποίο μουδιάζει και έτσι τα κρατά μακριά σας.

8. Φύλλα βασιλικού

Τα φύλλα βασιλικού είναι πολύ χρήσιμα στη μαγειρική. Επιπλέον, είναι πολύ αποτελεσματικά όταν θέλετε να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα τρίψετε στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν και αν τα κρεμάσετε στο υπνοδωμάτιό σας. Θα διώξουν τα κουνούπια και έτσι θα μπορέσετε να κοιμηθείτε ήσυχα όλη νύχτα.

9. Λάδι, σαμπουάν και ξύδι

Αρώματα για να σκοτώσετε τα κουνούπια - Λάδι, σαμπουάν και ξύδι σε δοχείο

Μια ακόμη αποτελεσματική θεραπεία για να διώξετε και να σκοτώσετε τα κουνούπια, όπως επίσης και τις μύγες, είναι το μείγμα λαδιού, σαμπουάν και ξυδιού.

 • Θα πρέπει ν’ αναμείξετε τα υλικά σε ίσες μερίδες μέχρι να σχηματιστεί ένας λευκός αφρός.
 • Έπειτα, θα πρέπει να εφαρμόσετε το μείγμα στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας.
 • Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μείγμα σ’ ένα δοχείο στο σπίτι σας για να διώχνετε τα κουνούπια.

Όπως αναφέρει και η Δρ. Marta Ferreira Maia τα εντομοαπωθητικά από φυτά και βότανα αρχίζουν να γίνονται πολύ δημοφιλή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Comparative study of larvicidal activity of commercial essential oils from aromatic rosemary, vanilla, and spearmint against the mosquito Aedes aegypti.
  Biodiversitas Journal of Biological Diversity. Volume 21, Number 6, June 2020. Pages: 2383-2389.
 • Kröber T, Kessler S, Frei J, Bourquin M, Guerin PM. An in vitro assay for testing mosquito repellents employing a warm body and carbon dioxide as a behavioral activator. J Am Mosq Control Assoc. 2010 Dec;26(4):381-6.
 • Lee MY. Essential Oils as Repellents against Arthropods. Biomed Res Int. 2018 Oct 2;2018:6860271.
 • Makarem, HA, Kholy, SE, Abdel-Latif, A. y Seif, A. (2015). EFECTOS FISIOLÓGICOS Y BIOQUÍMICOS DE ALGUNOS ACEITES ESENCIALES EN EL WEEVIL GRANARIO, SITOPHILUS GRANARIUS (L.) (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE) RESUMEN: Los efectos de dosis sub letales de tres plantas.
 • Ortuño Torres, Maritza Elizabeth (2012). Determinación de la Actividad Biológica del Extracto Acuoso de Saúco Sambucus nigra L. como Repelente y/o Insecticida en Lasius niger L. Universidad de Chimborazo (Ecuador).
 • Carroll, JF, Tabanca, N., Kramer, M., Elejalde, NM, Wedge, DE, Bernier, UR, … Zhang, S. (2011). Aceites esenciales de Cupressus funebris, Juniperus communis y J. chinensis (Cupressaceae) como repelentes contra las garrapatas (Acari: Ixodidae) y mosquitos (Diptera: Culicidae) y como tóxicos contra los mosquitos. Journal of Vector Ecology, 36 (2), 258–268. https://doi.org/10.1111/j.1948-7134.2011.00166.x
 • Dua, Virendra & Pandey, Ac & Dash, Aditya. (2010). Adulticidal activity of essential oil of Lantana camara leaves against mosquitoes. The Indian journal of medical research. 131. 434-9.
 • Bagavan, A., Kamaraj, C., Elango, G., Abduz Zahir, A., y Abdul Rahuman, A. (2009). Eficacia adulticida y larvicida de algunos extractos de plantas medicinales contra garrapatas, trematodos y mosquitos. Parasitología veterinaria, 166 (3–4), 286–292. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2009.09.007
 • Pirali-Kheirabadi y Razzaghi-Abyaneh, 2007
  K. Pirali-Kheirabadi , M. Razzaghi-Abyaneh. Actividades biológicas del extracto de manzanilla Matricaria de manzanilla contra la supervivencia y la puesta de huevos de la garrapata del ganado Acari Ixodidae. J. Zhejiang Univ. Sci. B , 89 ( 2007 ) , págs. 693 – 696
 • KIARIE-MAKARA, MW, YOON, H.-S. y LEE, D.-K. (2010) Eficacia repelente del vinagre de madera contra Culex pipiens pallensa y Aedes togoi (Diptera: Culicidae) en condiciones de laboratorio y semi-campo. Investigación entomológica, 40 (2), 97-103. https://doi.org/10.1111/j.1748-5967.2010.00265.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.