Fenistil: Θεραπεία για τσιμπήματα, εγκαύματα, και εξανθήματα

Το ζελέ Fenistil είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στα τσιμπήματα εντόμων, και άλλες δερματολογικές παθήσεις. Ανακουφίζει άμεσα από τον κνησμό και το πρήξιμο χάρη στις αντιισταμινικές του ιδιότητες.
Fenistil: Θεραπεία για τσιμπήματα, εγκαύματα, και εξανθήματα
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

To Fenistil είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο τοπικής χρήσης για πολλές δερματολογικές παθήσεις. Η φροντίδα του σώματος είναι απαραίτητη όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όμως, γίνεται ακόμη πιο σημαντική τις καυτές μέρες ώστε να προστατευτείτε από τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, και αλλεργικές αντιδράσεις.

Το Fenistil είναι η μάρκα ενός ζελέ τοπικής χρήσης. Το ενεργό συστατικό αυτού του ζελέ είναι η μηλεϊνική διμεθινδένη. Αυτή η ουσία ανήκει στην αντιισταμινική ομάδα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φαγούρας που σχετίζεται με τις αλλεργικές αντιδράσεις, τα επιφανειακά εγκαύματα, και τα τσιμπήματα των εντόμων.

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε τι είναι και πώς λειτουργεί αυτό το φάρμακο.

Πώς λειτουργεί το Fenistil;

Πρόκειται για ένα τοπικό ζελέ προκειμένου να καταπραϋνθεί ο κνησμός που προκαλείται από το ερεθισμένο δέρμα. Έχει τοπική αναισθητική δράση η οποία ηρεμεί τη φαγούρα που προκαλείται από αλλεργίες, τσιμπήματα, ή εγκαύματα.

Το Fenistil μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους, . Γι’ αυτό, αποτελεί το τέλειο φάρμακο για να έχετε μαζί στις εξωτερικές σας δραστηριότητες ή τις διακοπές.

Αντενδείξεις

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην μηλεϊνική διμεθινδένη, ή σε άλλα συστατικά αυτού του ζελέ. Γι’ αυτό, φροντίστε να ελέγξετε τη λίστα με τα συστατικά και να μη χρησιμοποιήσετε το ζελέ αν είστε αλλεργικοί/ες σε κάποιο από αυτά.

Όσα άτομα έχουν αλλεργία ίσως πάθουν αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση, της περιοχής όπου εφαρμόσατε το ζελέ, στον ήλιο και να μη το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτές πληγές.

Οι έγκυες γυναίκες ή όσες θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν τον/ην φαρμακοποιό ή τον/η γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το Fenistil.

Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσουμε τα παρακάτω στοιχεία για το Fenistil:

Τώρα που είπαμε και αυτό, πριν αναπτύξουμε περαιτέρω κάθε σημείο από τα παραπάνω, πρέπει να σας ενημερώσουμε πλήρως για την ισταμίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο σώμα μας και σχετίζεται άμεσα με αυτό το φάρμακο.

Ανακαλύψτε: Απομακρύνετε τους ψύλλους και τα τσιμπούρια εύκολα

Κουνούπι τσιμπά άνθρωπο

Τι είναι η ισταμίνη;

Τα κύτταρα του σώματός μας συνθέτουν το μόριο της ισταμίνης. Αυτό ανήκει στην ομάδα των βιογενετικών αμίνων. Πρόκειται για μόρια που δημιουργούνται από βιολογικούς παράγοντες.

Την παραγωγή τους προκαλεί μια βιοχημική αντίδραση που ονομάζεται αποκαρβοξυλίωση. Αυτή η αντίδραση λαμβάνει χώρα σε ένα μόριο που ονομάζεται ιστιδίνη από το ένζυμο L-ιστιδίνη αποκαρβοξυλάση.

Επιπλέον, αυτό το ένζυμο παράγεται από τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας και των τροφών που τρώμε. Έτσι, μπορούμε να συνθέσουμε την ιστιδίνη.

Γενικά, η ισταμίνη εμπλέκεται στις τοπικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και των νευροδιαβιβαστικών συστημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ειδικότερα, στις λειτουργίες της ισταμίνης περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Αλλεργίες: Η ισταμίνη παρεμβαίνει στις άμεσες υπερευαίσθητες αντιδράσεις και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό, επηρεάζει άμεσα τόσο τις χυμικές, όσο και τις ανοσοκυτταρικές αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, δρα ως ο κύριος μεσολαβητής για τις άμεσες υπερευαίσθητες αντιδράσεις.
  • Νευροδιαβιβαστής: Η ισταμίνη μπορεί να δράσει ως νευροπροσαρμογέας, ρυθμίζοντας τις αντιδράσεις άλλων νευροδιαβιβαστών.
  • Ρύθμιση καρδιαγγειακής λειτουργίας: Αυτή η ουσία είναι αγγειοδιασταλτική καθώς αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς Η1 και Η2 που βρίσκονται σε όλες τις αρτηρίες αντίστασης και σχεδόν σε όλα τα στρώματα των αγγείων. Πρόκειται για πολύ σημαντική λειτουργία προκειμένου να κατανοήσετε την αποτελεσματικότητα του Fenistil.
  • Αγγειακός λείος μυς: Προκαλεί συσπάσεις στους λείους μυς.
  • Γαστρικά υγρά: Αυτό το μόριο, προάγει την έκκριση γαστρικών υγρών και ενεργοποιεί την άφθονη έκκριση οξέων από τα βρεγματικά κύτταρα.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: Αντιμετώπιση των αλλεργιών με φυσικά εγχύματα

Πώς λειτουργεί το Fenistil;

Η μηλεϊνική διμεθινδένη, το ενεργό συστατικό του Fenistil, δρα αλληλεπιδρώντας  αντίστροφα με τους υποδοχείς ισταμίνης Η1. Εμποδίζοντας τη σύνδεση της ισταμίνης στους υποδοχείς Η1, μειώνεται η αγγειακή υπερ-διαπερατότητα που σχετίζεται με τις άμεσες υπερευαίσθητες αντιδράσεις.

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, διεγείρει τη μεθυλοτρανσφεράση ισταμίνης η οποία απενεργοποιεί την ισταμίνη. Επιπλέον, η μηλεϊνική διμεθινδένη έχει αναισθητικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Γυναίκα βάζει κρέμα

Φαρμακοκινητική και παρενέργειες

Το ζελέ Fenistil διαπερνά γρήγορα το δέρμα και απελευθερώνει την αντιισταμινική του δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Έπειτα, η δράση του φτάνει στο μέγιστο βαθμό της έπειτα από 1 με 4 ώρες. Μετά την τοπική εφαρμογή, η απορρόφηση της μηλεϊνικής διμεθινδένης φτάνει στο 10% περίπου της εφαρμοζόμενης δόσης.

Μπορούν όμως να προκληθούν και παρενέργειες από το φάρμακο. Ωστόσο, είναι συνήθως ήπιες και προκαλούνται μόνο στο σημείο εφαρμογής του.

Ορισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Ξηροδερμία.
  • Αίσθηση καψίματος στο δέρμα.
  • Αλλεργική δερματίτιδα.

Αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, θα πρέπει να ρωτήσετε τον/ην φαρμακοποιό σας ή τον/ην γιατρό σας.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με προσοχή ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.