Σπιτικό κομπόστ: 3 λάθη που κάνετε όταν το φτιάχνετε

Φτιάχνετε το δικό σας κομπόστ και δεν έχετε αποτελέσματα; Μην ανησυχείτε, όλα έχουν μια λύση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν κάνετε σπιτικό κομπόστ.
Σπιτικό κομπόστ: 3 λάθη που κάνετε όταν το φτιάχνετε

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικοί από εμάς κάνουμε λάθη όταν θέλουμε να φτιάξουμε σπιτικό κομπόστ. Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το φυσικό λίπασμα στη βιολογική γεωργία για τη λίπανση διαφόρων τύπων φυτών. Είναι επίσης μια αποτελεσματική επιλογή για την ελαχιστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Στο βιβλίο με τίτλο: “Βιολογική Γεωργία: Κομπόστ“, η Adriana Van Konijnenburg, μια γεωπόνος από την Αργεντινή, εξηγεί ότι τα υπολείμματα ζώων και λαχανικών που φτάνουν στο έδαφος είναι τροφή για πολλά πλάσματα που ζουν εκεί.

Αυτά τα πλάσματα είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή τέτοιων αποβλήτων σε οργανική ύλη καθώς έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την απορροφητικότητα του χώματος, την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής  και κατά συνέπεια τη δομή του εδάφους. Τι πρέπει να θυμάστε; Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξετε σπιτικό κομπόστ

Όπως μόλις αναφέραμε, η διαδικασία της κομποστοποίησης στο σπίτι δεν είναι περίπλοκη. Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή- καθώς είναι μια αργή διαδικασία – πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι τα υλικά, καθώς δεν είναι όλα τα υπολείμματα κατάλληλα για αυτήν τη διαδικασία. Ποια είναι, λοιπόν, τα καλύτερα; Τα παρακάτω είναι αυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

 • Το γρασίδι που έχει κοπεί και έχει στεγνώσει στον ήλιο
 • Φλούδες και μικρά κομμάτια φρούτων και λαχανικών
 • Ξεραμένα φύλλα
 • Καφές και υπολείμματα τσαγιού
 • Ό,τι σας έχει περισσέψει μετά το κλάδεμα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
 • Εσπεριδοειδή
 • Κοπριά ζώων
Λαχανικά και φρούτα σε κάδο για κομπόστ
Η κατασκευή σπιτικού κομπόστ δεν είναι περίπλοκη. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε κάποια λάθη που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του.

3 κοινά λάθη στο σπιτικό κομπόστ

Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι το κομπόστ σας δεν είναι καλό και δεν οφείλεται πάντα στους ίδιους παράγοντες. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί εάν υπάρχουν προβλήματα με τη θερμοκρασία, την παρουσία εντόμων ή τη μυρωδιά σήψης. Ποια λάθη μπορεί να κάνετε;

1. Το κομπόστ έχει γαλαζοπράσινο χρώμα και το εσωτερικό του είναι υγρό και συμπαγές

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει υπερβολικό νερό και ανεπαρκή αερισμό. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να το ανακατέψετε και να το θρυμματίσετε με τα χέρια σας. Θα πρέπει να φέρετε τα υγρά στρώματα προς τα στεγνότερα εξωτερικά στρώματα, λέει η Van Konijnenburg στο βιβλίο της.

2. Το μείγμα δεν θερμαίνεται

Όταν αρχίζει η αποσύνθεση, η θερμοκρασία πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να κάνετε λάθη στην κομποστοποίηση. Υπάρχουν πολλές αιτίες και μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

 • Το μείγμα είναι πολύ μικρό για να ζεσταθεί: Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, είναι καλύτερο να κάνετε το κομπόστ σε κάδους.
 • Κατασκευάστηκε με υλικά που είναι πολύ στεγνά: Πρόκειται για ένα λάθος που διορθώνεται πάρα πολύ εύκολα. Απλώς, θα πρέπει να ποτίζετε το μείγμα σε τακτά διαστήματα 12 ωρών.
 • Το φτιάξατε το χειμώνα: Το κομπόστ δεν πρέπει να φτιαχτεί σε περιόδους υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να το αναποδογυρίσετε και να προσθέσετε νέα στρώματα φρέσκων υλικών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.
 • Είναι πολύ υγρό: Σε αυτήν την περίπτωση, η ανάμειξή του με ξηρά υλικά και το ανακάτεμά του θα ενεργοποιήσει την αποσύνθεση του μείγματος.

3. Το μείγμα προσελκύει μύγες και μυρίζει σαν σάπιο

Η Van Konijnenburg προειδοποιεί στο βιβλίο της ότι, αν κάνετε αυτό το λάθος κατά την κομποστοποίηση, η καλύτερη λύση είναι να ανακατέψετε το μείγμα και να συνδυάσετε τα πιο συμπυκνωμένα στρώματα με πορώδη και πλούσια σε άνθρακα υλικά. Παραδείγματα τέτοιων συστατικών είναι το ξηρό γρασίδι, το πριονίδι ή το άχυρο.

Συμβουλές για να φτιάξετε ένα καλό σπιτικό κομπόστ

Η κατασκευή σπιτικού λιπάσματος όχι μόνο μειώνει την ανάγκη χρήσης χημικών λιπασμάτων, αλλά συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στο Εγχειρίδιο Λιπασματοποίησης Αγροτών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, έχει και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την κομποστοποίηση μεγάλης κλίμακας.

Από τη μία πλευρά, επιτρέπει τον ακριβέστερο έλεγχο των περιττωμάτων των πτηνών και των τρωκτικών. Ευνοεί επίσης την περιστροφή του μείγματος και το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή. Για να δημιουργήσετε καλό κομπόστ και να αποφύγετε τα προαναφερθέντα λάθη, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές.

Επιλέξτε τον τύπο του κομποστοποιητή και την περιοχή εργασίας

Η επιλογή ενός οριζόντιου ή κατακόρυφου κάδου για κοσμπόστ θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσετε και την διαθέσιμη περιοχή. Όσον αφορά αυτό το τελευταίο σημείο, οι ειδικοί προτείνουν να αερίζεται καλά η περιοχή, να καλύπτεται και να είναι εύκολα προσβάσιμη.

Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα υλικά και γεμίστε το δοχείο

Για βέλτιστη ανάπτυξη της αποσύνθεσης, θα πρέπει να κόβετε τα συστατικά σε μέγεθος μεταξύ 5 και 20 cm. Το γέμισμα του κάδου κομποστοποίησης μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το αφήσετε να ξεκουραστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αφαιρεθεί το κομπόστ.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας και λήψη του τελικού κομπόστ

Εάν δεν έχετε κάνει λάθη κατά την παραγωγή του κομπόστ, θα πρέπει να προχωρήσετε στο ανακάτεμα, τον αερισμό, το κοσκίνισμα και τον ποιοτικό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να εξάγετε το τελικό κομπόστ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το μόνο που μένει είναι να το χρησιμοποιήσετε.

κάδος κοσμόστ που έχει πέσει
Για βέλτιστη αποσύνθεση, οι ειδικοί προτείνουν να κόβετε τα υλικά σε μέγεθος 5 έως 20 cm.

Κομποστοποίηση στην κοινότητα, ένας τρόπος αποφυγής λαθών

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ανδαλουσίας αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα των κοινοτικών τεχνικών κομποστοποίησης ως μέρος της λύσης στο πρόβλημα των αστικών στερεών αποβλήτων.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τον αστικό κήπο “L’Hortet del Forat”, στη Βαρκελώνη, μπορούσαν να ελέγχουν τα οργανικά τους απόβλητα 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, προσέφεραν ένα θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο κομποστοποίησης.

Το συμπέρασμα της εργασίας που πραγματοποίησαν ήταν θετικό. Κατέληξαν στο ότι αυτή η τεχνική μπόρεσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την ικανότητα των πολιτών σε σχέση με το διαχωρισμό και την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων.

Για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς της μελέτης εισηγήθηκαν ότι τα κράτη θα πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους για να δημιουργήσουν σχέδια πρόληψης αποβλήτων σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης. Υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν ακόμη και να ανταμείβουν τους πολίτες, για παράδειγμα με τη μείωση του φόρου, για όσους χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κομποστοποίησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Van Konijnenburg, Adriana. Agricultura Orgánica: el Compost. Argentina 2007.
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Manual de Compostaje del Agricultor: experiencias en América Latina. Chile 2013.
 • Universidad Internacional de Andalucía. Análisis de las características técnicas y sociales asociadas a procesos de compostaje comunitario. España 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.