Ανακαλύψτε 6 φανταστικές συμβουλές για έναν βιώσιμο κήπο

Για να δημιουργήσετε έναν βιώσιμο κήπο, απλά κάντε την έρευνά σας και λάβετε υπόψη μερικές από αυτές τις συμβουλές. Ξεκινήστε το νέο σπίτι σας σήμερα!
Ανακαλύψτε 6 φανταστικές συμβουλές για έναν βιώσιμο κήπο

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ένας βιώσιμος κήπος χαρακτηρίζεται από την υπεύθυνη και αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων. Αυτοί οι κήποι σέβονται την ποικιλομορφία κάθε είδους φυτού και τους φυσικούς κύκλους του σε κάθε περιοχή. Με άλλα λόγια, είναι οικολογικοί και φιλικοί χώροι επειδή είναι προϊόν υγιών καλλιεργητικών πρακτικών. Τι να κάνετε για να αποκτήσετε ένα βιώσιμο κήπο;

Η παραδοσιακή κηπουρική έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι λόγοι είναι σαφείς: υπερβολική χρήση νερού, χρήση φυτοφαρμάκων και εισαγωγή φυτικών ειδών που μπορούν να βλάψουν άλλους. Επομένως, ένας βιώσιμος κήπος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από έναν βιώσιμο κήπο;

Οι βιώσιμοι κήποι μειώνουν και βελτιστοποιούν την κατανάλωση νερού, καθώς μπορούν να συλλέγουν βρόχινο νερό για να ποτίζουν τα φυτά.

Μειώνουν επίσης την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απαιτούν αυξημένη χρήση χημικού λιπάσματος. Κάνετε τη λιπασματοποίηση με οικιακά απορρίμματα, κάτι που σας επιτρέπει να ανακυκλώνετε και να εκμεταλλεύεστε τα απορρίμματά σας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε τα τρόφιμα και τις φυσικές θεραπείες στην αυλή σας. Η βιώσιμη κηπουρική σημαίνει φύτευση των δικών σας λαχανικών, φρούτων και καρυκευμάτων. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε φαρμακευτικά φυτά, όπως αλόη βέρα, λεβάντα ή ρίγανη.

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε έναν βιώσιμο κήπο;

φυσικό κομποστ
Η κομποστοποίηση σάς επιτρέπει να μειώσετε τα οικιακά απορρίμματα και να εκμεταλλευτείτε τα βιολογικά προϊόντα ως κομπόστ.

Είναι απλούστερο από ό, τι ακούγεται. Απλά πρέπει να σηκώσετε τα μανίκια και να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα στην αυλή σας.

  1. Προγραμματίστε τον κήπο σας

Πριν φορέσετε τα γάντια κηπουρικής, πρέπει να σκεφτείτε τα φυτά σας και τα χαρακτηριστικά τους. Τα φυτά που αγαπούν τη σκιά πρέπει να βρίσκονται κάτω από μεγάλα δέντρα ή στέγες. Όσα αγαπούν τον ήλιο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτόν και όσα χρειάζονται πολύ νερό πρέπει να τοποθετηθούν σε υγρές περιοχές.

Έτσι, πρέπει να διαβάσετε για κάθε ένα από τα φυτά σας για να μάθετε πού πρέπει να τα τοποθετήσετε.

  1. Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Το κομπόστ είναι ένα οργανικό λίπασμα που προκύπτει από την αποσύνθεση οργανικών υλικών (ζωικά και φυτικά απόβλητα). Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία αποσύνθεσης οργανικής ύλης που περιέχει μικροοργανισμούς που είναι σε θέση να παράγουν πλούσια σε θρεπτικά υλικά για τα εδάφη.

Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το κομπόστ με κοπριά ζώων, απορρίμματα τροφίμων, αστικά σκουπίδια, δημητριακά (ρύζι), χώμα και νερό. Για να το φτιάξετε, απλώς βάζετε ένα στρώμα κάθε στοιχείου πάνω από ένα άλλο. Μετά από αυτό, καλύψτε το με πλαστικό για να διατηρήσετε την υγρασία και θα πρέπει να το ανακατεύετε το καθημερινά έτσι ώστε το οξυγόνο να κυκλοφορεί.

  1. Επαναχρησιμοποιήστε τους σπόρους σας για έναν βιώσιμο κήπο

Επαναχρησιμοποιήστε τους σπόρους των λαχανικών που αγοράσατε στο σούπερ μάρκετ αντί να τους πετάξετε. Στη συνέχεια, επαναχρησιμοποιήστε τους σπόρους από τα λαχανικά που θερίζετε.

Αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος και βάλτε ταμπελίτσα με το όνομα σε κάθε ένα από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πάντα πιπεριές, πιπεριές τσίλι, μπιζέλια, ντομάτες και όσπρια.

  1. Φυτεύετε μόνο τοπικά είδη

Εάν φυτέψετε είδη από άλλη χώρα στον κήπο σας, θα μπορούσαν να είναι επιθετικά με αυτά που έχετε ήδη. Αυτά τα φυτά είναι γνωστά ως επεμβατικά καθώς προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται εκτός ελέγχου.

Τα χωροκατακτητικά είδη έχουν τόσο σημαντική οικολογική επίπτωση που μπορούν να καταστρέψουν τα εγγενή είδη ή να τα αναγκάσουν να κινηθούν, οδηγώντας σε απώλεια βιοποικιλότητας.

  1. Πείτε αντίο στα ζιζανιοκτόνα και τις χημικές ουσίες

Τα ζιζανιοκτόνα είναι ουσίες ή μείγματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ανεπιθύμητων φυτών. Καθώς περιέχουν χημικές ουσίες, είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Επομένως, θα πρέπει να βγάζετε χειροκίνητα τα ζιζάνια.

Μπορείτε να κάνετε ένα σπρέι σκόρδου για παράσιτα και τα εντόμα. Θα χρειαστείτε ένα κεφάλι σκόρδου, γαρίφαλο και δύο ποτήρια νερό. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά, αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια μέρα και μετά προσθέστε τρία λίτρα νερό. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με το φυσικό εντομοκτόνο, και αυτό ήταν!

  1. Συλλέξτε το νερό της βροχής για έναν βιώσιμο κήπο

νερό της βροχής
Το νερό της βροχής είναι μια δωρεάν πηγή νερού.

Μπορείτε να συλλέξετε βρόχινο νερό σε βαρέλια. Τοποθετήστε τα στο τέλος των υδρορροών στο σπίτι σας. Αποθηκεύστε το νερό της βροχής σε ένα αεροστεγές δοχείο, βράστε το αν μπορείτε για να αποφύγετε τη γρήγορη αποσύνθεση και αποθηκεύστε το σε γυάλινα μπουκάλια νερού 20 λίτρων.

Ένας βιώσιμος κήπος σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα

Το να έχετε τα δικά σας λαχανικά στην πίσω αυλή σας εξοικονομεί πολλά χρήματα και χρόνο στο σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να αδράξετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε φαρμακευτικά φυτά για να κάνετε τις δικές σας θεραπείες.

Για να αποφύγετε ζημιές στο έδαφος, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό στρώμα από χαλίκι, ξηρά φύλλα ή κομμάτια ξύλου. Αυτό ελαχιστοποιεί την απώλεια υγρασίας του εδάφους και ρυθμίζει τη θερμοκρασία. Απλώστε ένα στρώμα οργανικής ύλη.

Για να κάνετε τον κήπο σας βιώσιμο, απλά κάντε κάποια έρευνα και ξεκινήστε να εργάζεστε στην αυλή σας!

Μαζί, μπορούμε όλοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.