Ανθεκτικά φυτά που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα

Το να έχετε έναν ανθισμένο και όμορφο κήπο δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο. Ανακαλύψτε χαμηλής συντήρησης, ανθεκτικά φυτά που μπορείτε να φυτέψετε στο σπίτι σε αυτό το άρθρο!
Ανθεκτικά φυτά που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Για εκείνους που έχουν πολλά να κάνουν ή ταξιδεύουν πάντα, η κηπουρική μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο σε ανθεκτικά φυτά που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα.

Τα φυτά διακοσμούν το σπίτι σας και γεμίζουν τη ζωή σας. Επίσης, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όπως καθαρισμό αέρα, μείωση του στρες και σας επιτρέπουν να φροντίζετε το περιβάλλον. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!

15 ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Επομένως, δεν αντέχουν τις χειμερινές θερμοκρασίες στο ύπαιθρο και προσαρμόζονται στις εσωτερικές συνθήκες.

Για να φροντίσετε αυτά τα φυτά, γενικά, πρέπει το νερό που χρησιμοποιείτε για να τα ποτίσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και περιστασιακά να τα περιστρέφετε στις γλάστρες τους για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη τους έχουν αρκετό ηλιακό φως.

Παρακάτω, ανακαλύψτε 15 ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι πολύ εύκολο να τα φροντίσετε.

 1. Κάκτος

Οι κάκτοι είναι τα αγαπημένα φυτά εκείνων που δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κηπουρική. Δεν απαιτούν κλάδεμα ούτε συνεχές πότισμα. Ωστόσο, πρέπει να βρίσκονται σε φωτεινό μέρος.

Σε ζεστά κλίματα ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να τα ποτίζετε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Σε κρύα κλίματα και σε φθινοπωρινές και χειμερινές περιόδους, πρέπει να τα ποτίζετε μόνο μία φορά το μήνα. Ένα από τα πιο όμορφα είδη είναι το Mammillaria, το οποίο έχει κόκκινα λουλούδια.

κάκτοι σε γλάστρα
Οι κάκτοι είναι ιδανικοί για εσωτερικούς χώρους, καθώς είναι πολύ χαμηλής συντήρησης.
 1. Echeveria Elegans, ή μεξικάνικη χιονόμπαλα, από τα πιο ανθεκτικά φυτά

Το Echeveria Elegans, ή η μεξικάνικη χιονόμπαλα, είναι ένα χυμώδες αειθαλές πολυετές φυτό. Κρατάει νερό, που σημαίνει ότι αντέχει καλά τις ξηρές εποχές. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φυτό για να δημιουργήσετε διαφορετικά διακοσμητικά σχέδια, σε συνδυασμό με άλλους τύπους παχύφυτων.

Πρέπει να βάλετε αυτό το φυτό σε φωτεινό μέρος και να το ποτίζετε κάθε 10 ημέρες σε ζεστά κλίματα ή μία φορά το μήνα σε κρύα κλίματα.

 1. Κολεός, από τα ανθεκτικά φυτά

Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς τα φύλλα του είναι πολύ όμορφα. Ο συνδυασμός κόκκινου, φούξια, πορτοκαλιού, κίτρινου και πράσινου στα φύλλα του είναι μοναδικός. Αυτό το φυτό είναι ένα όμορφο έργο τέχνης!

Το καλύτερο πράγμα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί. Αυτό το φυτό θα ευδοκιμήσει όσο το τοποθετείτε σε φωτισμένο μέρος. Ωστόσο, αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Απλά πρέπει να το ποτίζετε μερικές φορές την εβδομάδα, βεβαιωθείτε ότι το χώμα του δεν στεγνώνει.

 1. Κρότων, ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά

Τα φύλλα του με διάφορα σχήματα και φωτεινά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο) το καθιστούν πολύ δημοφιλές για εσωτερικούς χώρους. Αν και είναι πολύ εύκολο στη συντήρηση, απαιτεί σταθερή υγρασία.

 1. Ασπιδίστρα

Εάν έχετε ένα σκοτεινό φωτισμένο δωμάτιο που θέλετε να διακοσμήσετε με φυτά, η Ασπιδίστρα είναι η τέλεια επιλογή. Διαρκεί για πολλά χρόνια, ευδοκιμεί καλύτερα σε ξηρά περιβάλλοντα και δεν απαιτεί λιπάσματα.

 1. Ανθούρια

Η Ανθούρια είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά που μπορείτε να βρείτε. Παραμένει ανθισμένη σχεδόν όλο το χρόνο με λίγη προσοχή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε το έδαφος υγρό και να ψεκάσετε νερό στα φύλλα της μία φορά την εβδομάδα, ώστε να παραμείνει σε καλή κατάσταση.

 1. Καλαγχόη

Η Καλαγχόη είναι ένα φυτό που ανθίζει μία φορά το χρόνο, την άνοιξη. Έχει πολλά μικρά φούξια, κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα άνθη. Δεν πρέπει να το εκθέτετε απευθείας στον ήλιο και απαιτεί μέτριο πότισμα. Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν βρέχετε τα φύλλα!

 1. Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα έχει διάφορες καλλυντικές και υγιεινές χρήσεις. Είναι επίσης ένα πολύ εύκολο φυτό. Χρειάζεται πολύ φως και όχι πολύ πότισμα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει, θα πρέπει να το μεταμοσχεύσετε σε μεγαλύτερα δοχεία που του επιτρέπουν να αναπτυχθεί σωστά.

 1. Μπανάνα

Εάν έχετε ένα μεγάλο δωμάτιο στο οποίο θέλετε να του δώσετε μια τροπική πινελιά, η μπανάνα είναι το ιδανικό φυτό. Οφείλει το όνομά του στο πόσο παρόμοια είναι με μια μπανάνα. Έχει ύψος ένα μέτρο και έχει αρκετά μεγάλα φύλλα. Χρειάζεται σταθερή υγρασία και φως για να ευδοκιμήσει.

 1. Maranta ή φυτό προσευχής, από τα πιο ανθεκτικά φυτά

Αυτό το φυτό κατάγεται από τη Βραζιλία και έχει πολύ τροπικό αέρα. Τα φύλλα του είναι πράσινα, κίτρινα και κόκκινα. Επειδή προέρχεται από περιβάλλοντα ζούγκλας, αναπτύσσεται καλά σε υγρές συνθήκες.

Αναπτύσσεται αργά και δεν απαιτεί πολλή φροντίδα. Είναι γνωστό με το όνομα “φυτό προσευχής” επειδή τα φύλλα του είναι επίπεδα κάθε μέρα και διπλώνονται καθώς τελειώνει η ημέρα.

 1. Φτέρη της Βοστώνης

Αυτό είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος φτέρης. Είναι ιδανικό για περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού και απαιτεί πολλή υγρασία. Έτσι, πρέπει να το ψεκάζετε συνεχώς με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Οι φτέρες φαίνονται υπέροχες σε κρεμαστές γλάστρες. Αν και δεν έχουν λουλούδια, τα φύλλα τους είναι διακοσμητικά και δίνουν στους χώρους μια μποέμ πινελιά.

 1. Ινδικό καουτσουκόδεντρο, ένα άλλο από τα ανθεκτικά φυτά

Είναι ένα καταπράσινο φυτό με όμορφα πράσινα φύλλα που πρέπει να τοποθετήσετε σε έναν φωτεινό χώρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να δέχεται άμεσο ηλιακό φως. Απαιτεί μέτριο πότισμα: μία φορά την εβδομάδα σε ζεστά κλίματα και κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, απαιτεί ένα μεγάλο δοχείο για να αναπτυχθεί σωστά.

 1. Χαμαιδώρεα

Αυτός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εσωτερικούς φοίνικες. Έχει επιμήκη στελέχη και φύλλα που κάνουν κάθε χώρο να φαίνεται κομψός. Δεν χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως και επιβιώνει καλά στη σκιά. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται αργά και το περιστασιακό πότισμα επιτρέπει στο έδαφος να στεγνώσει στο μεταξύ.

 1. Σπαθί Σανσιβέρια

Είναι ένα φυτό που αντέχει πολύ καλά στους φωτεινούς χώρους και παράγει κομψά λευκά λουλούδια, γνωστά ως κρίνοι ειρήνης. Ωστόσο, μπορεί να είναι τοξικό για γάτες και σκύλους. Το ποτίζετε όποτε το χώμα του είναι ξηρό ή τα φύλλα του φαίνονται στραμμένα.

 1. Monstera deliciosa

Είναι ένα ημι-αναρριχητικό φυτό με μεγάλα φύλλα ιδιαίτερου σχήματος. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ως ελβετικό τυρί, ή απλά τυρί, λόγω των οπών που αναπτύσσονται στα φύλλα του παρόμοια με τις τρύπες στο τυρί. Λόγω του μεγέθους του, πρέπει να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γλάστρα. Αυτό το φυτό απαιτεί φως (αν και όχι άμεσες ακτίνες του ήλιου) και σταθερή υγρασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα δώσει στο σπίτι σας μια vintage πινελιά.

φύλλο από φυτό
Είναι γνωστό ως “ελβετικό τυρί” λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων του

15 ανθεκτικά φυτά για τους εξωτερικούς χώρους σας

Το κύριο χαρακτηριστικό των υπαίθριων φυτών είναι ότι ανέχονται καλά το φως του ήλιου. Επίσης, οι άνθρωποι συχνά πηγαίνουν για υπαίθρια φυτά που είναι εγγενή στον τόπο όπου πρόκειται να φυτευτούν ή από παρόμοιες κλιματολογικές ζώνες. Παρακάτω, θα μιλήσουμε για 15 ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου που προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες.

 1. Γεράνια

Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υπαίθρια ανθοφόρα φυτά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση μπαλκονιών. Τα πολύχρωμα και άφθονα λουλούδια τουμπροσθέτουν ζωτικότητα στους χώρους. Απαιτούν δύο εβδομαδιαία ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή σε ζεστά κλίματα και ένα σε κρύα κλίματα ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 1. Καγιέν, από τα ανθεκτικά φυτά

Το καγιέν είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος ανθισμένος θάμνος που δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα περιβάλλοντα και μεγαλώνει γρήγορα, γι ‘αυτό απαιτεί κλάδεμα κάθε έξι μήνες. Αυτό το φυτό θα κάνει τον κήπο σας να φαίνεται ζωντανός και πολύχρωμος!

 1. Αφρικανική μαργαρίτα

Αυτή η ποικιλία μαργαρίτας ξεχωρίζει γιατί μεγαλώνει καλά σε ξηρά περιβάλλοντα και επειδή έχει πολύχρωμα λουλούδια που ανοίγουν και κλείνουν όλη την ημέρα. Αυτό το φυτό προτιμά τα ηλιόλουστα κλίματα και μπορεί να περάσουν πολλές μέρες χωρίς να ποτιστεί.

 1. Νάνος πεύκο της Σιβηρίας

Αυτή είναι μια ποικιλία από πεύκα που μπορείτε να φυτέψετε σε μια γλάστρα και να την αφήσετε έξω, καθώς ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα από τα ανθεκτικά φυτά, επειδή αντιστέκεται σε όλους τους τύπους καιρού. Ωστόσο, ευδοκιμεί καλύτερα τις ηλιόλουστες μέρες. Σε ζεστά κλίματα ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να διατηρήσετε το έδαφος υγρό. Εκτός αυτού, απαιτεί ελάχιστη φροντίδα.

 1. Βερβένα, από τα πιο ανθεκτικά φυτά

Η βερβένα είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται καλά σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστά και εύκρατα κλίματα. Δεν απαιτεί συνεχές πότισμα και θα μεγαλώσει στον κήπο σας με όμορφα χρώματα.

 1. Ερείκη δέντρων

Αυτό είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε δύσκολες συνθήκες και θα γεμίσει τον κήπο σας με λιλά και ροζ χρώματα. Προτιμά ηλιόλουστα περιβάλλοντα. Ωστόσο, αντέχει επίσης σε κρύα κλίματα. Αυτό το φυτό απαιτεί λίγο πότισμα. Στην πραγματικότητα, απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χώμα του δεν στεγνώνει εντελώς.

 1. Βρομελιοειδές

Τα βρομελιοειδή είναι πολύ ανθεκτικά και ρουστίκ φυτά που προσαρμόζονται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς είναι εγγενή σε τροπικά κλίματα, τους αρέσει η υγρασία και το φως του ήλιου, αν και όχι το άμεσο ηλιακό φως. Επομένως, μεγαλώνουν πολύ καλά στη σκιά των δέντρων. Είναι τέλεια για όσους αγαπούν τα εξωτικά φυτά, καθώς τα λουλούδια τους είναι πολύ μοναδικά.

 1. Γκαζανίας

Αυτά τα είδη ανθίζουν όλο το χρόνο σε ζεστά κλίματα. Αναπτύσσονται πολύ καλά σε περιβάλλοντα όπου μπορούν να πάρουν άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, μπορεί να αντέξει μόνο σε θερμοκρασία 5 ° Κελσίου. Είναι τέλεια για όσους θέλουν να δημιουργήσουν πολύχρωμους χώρους.

 1. Χαμομήλι

Αυτό το φυτό αντιστέκεται σε όλους τους τύπους εδαφών. Ωστόσο, ευδοκιμεί σε ξηρά εδάφη. Επομένως, δεν πρέπει να το ποτίζετε πολύ. Αυτό το φυτό είναι πολύ χαμηλής συντήρησης και αντέχει στον ήλιο. Παράγει όμορφα μικρά λευκά και κίτρινα άνθη που έχουν διαφορετικές φαρμακευτικές ιδιότητες και μυρίζουν υπέροχα.

 1. Κισσός

Είτε πρόκειται να διακοσμήσετε τοίχους είτε να δημιουργήσετε ένα πράσινο κάλυμμα εδάφους, ο κισσός είναι η τέλεια επιλογή. Αναπτύσσεται γρήγορα, προσαρμόζεται σε διάφορες συνθήκες και δεν χρειάζεται συνεχές πότισμα. Επίσης, αντέχει σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό.

 1. Lampranthus spectabilis

Αυτό είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συνήθως ως ανθισμένο κάλυμμα εδάφους σε κήπους. Εάν τα παιδιά ή τα κατοικίδια ζώα σας παίζουν στον κήπο, αυτή είναι η τέλεια επιλογή, καθώς είναι πολύ δυνατό. Τα άνθη του είναι πολύ εντυπωσιακά και μεγαλώνουν πολύ καλά σε ηλιόλουστα μέρη.

 1. Χρυσάνθεμα

Τα χρυσάνθεμα είναι ιδανικά φυτά μπαλκονιών επειδή προσαρμόζονται στις γλάστρες. Αν και χρειάζονται πολύ φως, χρειάζονται επίσης σκιά. Πρέπει να τα ποτίζετε κάθε φορά που στεγνώνει το έδαφος. Είναι πολύ εύκολο να τα περιποιηθείτε και θα ανθίσουν με λίγη συντήρηση.

 1. Μπουκαμβίλια

Αυτά τα είδη φημίζονται για τα όμορφα και άφθονα φούξια και λευκά άνθη τους. Δεν χρειάζεται να ποτίζονται πολύ και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζονται λιπάσματα για να ανθίσουν.

Είναι ένας ορειβάτης, που το καθιστά ιδανική επιλογή για κάλυψη τοίχου ή κολόνας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ρομαντικές ατμόσφαιρες σε βεράντες ή κήπους. Σε μέρη που έχουν τις τέσσερις εποχές, ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε εύκρατα κλίματα, ανθίζουν όλο το χρόνο.

μπουκαμβίλια κοκκινη
Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι εντυπωσιακό και μπορεί να προσθέσει ρομαντικές πινελιές σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
 1. Άγριος πανσές

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με κρύο κλίμα, ο άγριος πανσές είναι το ιδανικό λουλούδι για τον κήπο σας. Αν και δεν αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ευδοκιμεί σε κρύες θερμοκρασίες.

Τα λουλούδια μπορούν να είναι κόκκινα, κίτρινα, ροζ, μπλε, μοβ, λευκά, ακόμη και ένας συνδυασμός όλων αυτών των χρωμάτων. Είναι πολύ ανθεκτικό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει υγρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

 1. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα άλλο φυτό που αντέχει καλά σε κρύα κλίματα και έχει επίσης διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες χαλάρωσης. Είναι ένα ρουστίκ ή άγριο φυτό, που σημαίνει ότι υποστηρίζει πολύ δυσμενείς συνθήκες.

Πρέπει να απολαμβάνει καλό αερισμό και να δέχεται πολύ φως. Έτσι, δεν πρέπει να το φυτέψετε με θάμνους που του δίνουν σκιά ή καταλαμβάνουν το χώρο του. Θα πρέπει να το ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό, περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Επιλέξτε τα ανθεκτικά φυτά που ταιριάζουν καλύτερα στην πόλη σας

Σύμφωνα με μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, είναι πιο δύσκολο να φροντίζετε φυτά που δεν φυτεύονται σωστά ή εκείνα που δεν ευδοκιμούν στις κλιματολογικές συνθήκες όπου φυτεύονται. Επομένως, πρέπει να ερευνήσετε τα τέλεια ανθεκτικά φυτά για το κλίμα σας.

Ακριβώς επειδή ένα φυτό είναι ανθεκτικό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτεί φροντίδα. Έτσι, επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής σας και στα χαρακτηριστικά του σπιτιού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
 • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
 •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
 • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.