Στόμα που καίει: Γιατί μπορεί να σας συμβεί αυτό;

Ένα στόμα που καίει μπορεί να είναι συνέπεια τροφικών αλλεργιών ή μιας παρενέργειας κάποιου φαρμάκου. Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε.
Στόμα που καίει: Γιατί μπορεί να σας συμβεί αυτό;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ένα στόμα που καίει και δεν ξέρετε γιατί. Λοιπόν, είναι φυσιολογικό υπό ορισμένες συνθήκες – όπως αμέσως μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού. Ωστόσο, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους και οι λόγοι δεν είναι πολύ εμφανείς.

Ο ιατρικός όρος για αυτό το σύμπτωμα είναι η γλωσσοδυνία, αλλά οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως σύνδρομο για το στόμα που καίει. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επηρεάζει περίπου 5 έως 10% τοις εκατό του πληθυσμού. Είναι μια πολύ δυσάρεστη παθολογία για όσους υποφέρουν από αυτήν, επειδή η αίσθηση καψίματος απλώνεται σε όλο το στόμα τους.

Αυτό το σύνδρομο δεν είναι ακόμη πολύ γνωστό. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, θα μπορούσε είτε να είναι σημάδι έλλειψης ορισμένων βιταμινών είτε μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε τον λόγο πίσω από το σύνδρομο του στόματος που καίει και τις αιτίες του. Θα μιλήσουμε επίσης για το τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτό.

Ένα στόμα που καίει: Γιατί συμβαίνει

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι φυσιολογικό να έχετε μια αίσθηση καψίματος στο στόμα σας υπό ορισμένες συνθήκες. Αφού φάτε πικάντικο φαγητό, για παράδειγμα. Ωστόσο, αυτή είναι μια τοπική κατάσταση που είναι εύκολο να αναγνωριστεί και να επιλυθεί μόνη της.

Τα άτομα που το βιώνουν χωρίς προφανή λόγο και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν σύνδρομο καψίματος. Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό το σύνδρομο προκαλεί το κάψιμο που εξαπλώνεται σε όλη τη γλώσσα και σε κάθε άλλη περιοχή του στόματος.

Επιπλέον, ένα άτομο με αυτήν την πάθηση μπορεί να αντιμετωπίσει μείωση της αίσθησης της γεύσης του. Είναι επίσης κοινό για το κάψιμο να συνοδεύεται από μούδιασμα και ξηρότητα. Γενικά, συμβαίνει κάθε μέρα, αν και επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται η μέρα. Μπορεί να είναι χρόνια ή διαλείπουσα η ξηρότητα, ανάλογα με την περίπτωση.

γυναικεία γλώσσα

Ένα στόμα που καίει: Το σύνδρομο

Ένα στόμα που καίει μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομο καψίματος στο στόμα, εάν είναι επαναλαμβανόμενο ή σοβαρό.

Οι λόγοι για τους οποίους το βιώνουν κάποιοι άνθρωποι χωρίζονται σε πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι. Θεωρούνται πρωτοβάθμιοι όταν μπορούν να αποκλειστούν όλες οι αιτίες – καθώς και άλλες παθολογίες.

Ομοίως, το σύνδρομο θεωρείται δευτερογενές όταν υπάρχει άλλη ασθένεια ή πάθηση που το προκαλεί – για παράδειγμα η χρήση ορισμένων φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από αυτά στεγνώνουν το στόμα σας και μπορεί να έχετε αίσθηση καψίματος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως:

  • Μυκητιακές λοιμώξεις, όπως καντιντίαση από το στόμα
  • Ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, όπως η έλλειψη σιδήρου
  • Καταστάσεις άγχους
  • Αναποτελεσματικές συνήθειες καθαρισμού στο στόμα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι πολύ επιθετικές και μπορεί να το προκαλέσουν.
  • Μερικές μεταβολικές ασθένειες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το τελευταίο συμβαίνει επειδή τα όξινα περιεχόμενα του στομάχου φτάνουν στο στόμα. Δεδομένου ότι είναι όξινα, καταλήγουν να ερεθίζουν τον στοματικό βλεννογόνο.

Διάγνωση για το στόμα που καίει

Αυτό το σύνδρομο είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκλείσετε όλες τις δευτερεύουσες αιτίες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ενημερώσετε λεπτομερώς το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά σας και να αναφέρετε όλα τα φάρμακα που παίρνετε.

Για να καταλήξει σε διάγνωση, ο γιατρός πιθανότατα θα ζητήσει εξετάσεις αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξετάσεις του επιτρέπουν να ελέγξουν αν έχετε ορμονικά ή θρεπτικά προβλήματα που μπορεί να το προκαλούν. Ομοίως, οι εξετάσεις για αλλεργίες είναι επίσης χρήσιμες. Μερικές φορές, το στόμα σας καίει λόγω ορισμένων τύπων τροφίμων.

Ομοίως, θα κάνουν καλλιέργειες ή βιοψίες του στοματικού ιστού για να αποκλείσουν μια μόλυνση. Πρέπει επίσης να αποκλείσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς αυτή είναι μια πολύ κοινή πάθηση.

Θεραπεία για το κάψιμο στο στόμα

στοματικό διάλυμα
Η θεραπεία για το κάψιμο στο στόμα μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα στοματικά διαλύματα με φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο γιατρός σας θα καθορίσει το καλύτερο για εσάς.

Η θεραπεία για το κάψιμο του στόματος θα εξαρτηθεί από το τι το προκαλεί. Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας, φυσικά. Για παράδειγμα, πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας εάν η κατάσταση είναι απάντηση σε αυτά.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικές ιατρικές θεραπείες όπως στοματικά διαλύματα που περιέχουν λιδοκαΐνη. Επίσης, μπορεί να συνταγογραφήσουν καψαϊκίνη, αναλγητικά ή αντικαταθλιπτικά. Οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν την καλύτερη επιλογή για κάθε περίπτωση.

Συμπέρασμα

Ένα στόμα που καίει θα μπορούσε να είναι μια παθολογική κατάσταση αν διαρκέσει πολύ. Και πάλι, ο ιατρικός όρος είναι το σύνδρομο καψίματος του στόματος και η εμφάνισή του είναι συνήθως μια παρενέργεια ορισμένων παθολογιών, όπως οι αλλεργίες. Πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε επαρκή διάγνωση και θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.