Ένας οδηγός για να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα καθημερινά ως μέτρο πρόληψης, αλλά και για να θεραπεύσετε ορισμένες οδοντικές παθήσεις.
Ένας οδηγός για να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα
Vanesa Evangelina Buffa

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα ως συμπλήρωμα του βουρτσίσματος, αλλά μην το αντικαταστήσετε με αυτό. Αν χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για τη στοματική υγιεινή μαζί με το οδοντικό νήμα, τότε θα διατηρήσετε υγιές το στόμα σας.

Για να επιλέξετε το στοματικό διάλυμα που θα ταιριάξει στις ανάγκες σας, αναζητήστε τη βοήθεια ενός/μίας ειδικού. Εκείνος/η θα σας υποδείξει το καταλληλότερο καθώς και τον τρόπο χρήσης του.

Στοματικό διάλυμα με ή χωρίς αλκοόλ

Κατά την επιλογή του στοματικού διαλύματος είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν περιέχει αλκοόλ, δε θα πρέπει να το καταπιείτε ή να το χρησιμοποιείτε συνεχώς. Ένα προϊόν με αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον βλεννογόνο του στόματος. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ στην αγορά.

Ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν CPC, χλωριούχο κετυλπυριδίνιο, το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Είναι ένα συστατικό που βοηθά στην αποτροπή της συσσώρευσης μικροβίων.

Γυναίκα βάζει στοματικό διάλυμα σε ποτήρι

Πώς να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα – Τύποι στοματικού διαλύματος

Τα στοματικά διαλύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: για κοσμητική και για θεραπευτική χρήση. Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα επιλύουν προβλήματα όπως φλεγμονή των ούλων, ευαισθησία των δοντιών, ή άφθες. Από την άλλη, τα στοματικά διαλύματα για κοσμητική χρήση περιλαμβάνουν συνήθως λευκαντικά προϊόντα.

Γενικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα μισή ώρα μετά το βούρτσισμα, καθώς τα συστατικά της οδοντόκρεμας μπορούν να επέμβουν στην αποτελεσματικότητά του. Παρακάτω, θα μοιραστούμε μερικές ενδείξεις για τα ευρέως χρησιμοποιούμενα στοματικά διαλύματα.

Στοματικό διάλυμα για χαλίτωση ή άσχημη αναπνοή

Αν υποφέρετε από χαλίτωση το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε την αιτία. Αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των βακτηρίων από τα υπολείμματα φαγητού στο στόμα. Τα στοματικά διαλύματα για την αντιμετώπιση της άσχημης αναπνοής περιέχουν συστατικά όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, ψευδάργυρο, χλωροεξιδίνη, ή τρικλοζάνη.

Οι ειδικοί συνιστούν το ξέβγαλμα με 15 ml αδιάλυτου στοματικού διαλύματος για 30 δευτερόλεπτα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ή μετά το βούρτσισμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να μη ξεβγάλετε με νερό ή να μην πιείτε κάτι αμέσως μετά τη χρήση.

Πώς να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα – Παθήσεις των ούλων

Αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν όταν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας συσσωρεύονται στα ούλα και δημιουργούν φλεγμονή και αιμορραγία. Μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια του οστού, ακόμη και του δοντιού.

Για τη θεραπεία των ούλων, οι οδοντίατροι προτείνουν συνήθως τα ήπια στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ. Αυτά περιέχουν ιωδιούχο ποβιδόνη, φαινόλες, ή αιθέρια έλαια. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στοματικά διαλύματα με άλατα.

Για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας, οι οδοντίατροι συνιστούν και πάλι τη χλωροεξιδίνη, ένα αντισηπτικό ευρύ φάσματος που είναι αποτελεσματικό κατά της βακτηριακής πλάκας.

Γυναίκα με πρησμένα ούλα

Τα στοματικά διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα για τη φθορά των δοντιών

Οι κοιλότητες στα δόντια αποτελούν ένα από τα συχνότερα στοματικά προβλήματα. Όμως, μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή στοματική υγιεινή και με φθοριούχο θεραπεία. Το φθόριο βοηθά να παραμείνει ανέπαφη η επιφάνεια του δοντιού και αποτρέπει τη δημιουργία πόρων, εμποδίζοντας την είσοδο των βακτηρίων.

Τα διαλύματα με φθόριο βοηθούν ενάντια στις κοιλότητες καθώς δυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών.

Ξηροστομία ή στεγνό στόμα

Αν έχετε την τάση εμφάνισης ξηροστομίας επειδή έχετε λίγα σάλια, κινδυνεύετε περισσότερο από βακτηριακές μολύνσεις, καθώς τα σάλια δεν εκπληρώνουν τον προστατευτικό σκοπό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση κατάλληλου στοματικού διαλύματος το οποίο, πέραν της φρεσκάδας που δίνει στο στόμα, θα δράσει και ως προληπτικό μέτρο. Αυτά τα προϊόντα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνη Ε, και φθόριο.

Ορθοδοντική

Αν φοράτε σιδεράκια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα καθώς το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό. Με τη χρήση του, θα φτάσετε τις περιοχές στις οποίες δε φτάνει η οδοντόβουρτσα διασφαλίζοντας τη σωστή στοματική υγιεινή.

  • Ξεβγάλετε με 15 ml αδιάλυτου στοματικού διαλύματος για 30 δευτερόλεπτα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ή μετά το βούρτσισμα.

Συμπέρασμα

Χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα για να απομακρύνετε κατάλοιπα τροφών από τα σημεία στα οποία δε φτάνει η οδοντόβουρτσα. Γι’ αυτό, πέραν από τη φρεσκάδα που δίνει στην αναπνοή σας, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του στόματος. Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για κάθε τύπο θεραπευτικού στοματικού διαλύματος. Ένας/μία ειδικός στοματικής υγείας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.