Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και στοματική υγεία: Η σχέση τους

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και το αντίστροφο. Μάθετε περισσότερα για αυτή την ενδιαφέρουσα σχέση σε αυτό το άρθρο.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και στοματική υγεία: Η σχέση τους

Τελευταία ενημέρωση: 11 Απριλίου, 2022

Γνωρίζατε ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία; Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται με αυξανόμενη συχνότητα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην πραγματικότητα έχει στενή σχέση με την υγεία του στόματός σας. Και σε αυτό το άρθρο, θα σας τα πούμε όλα γι’ αυτό.

Η νόσος του Crohn και άλλες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα. Τα πιο γνωστά συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, η αναιμία, η απώλεια βάρους και η κόπωση. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατές οι εκδηλώσεις στο στόμα.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνετε τον οδοντίατρό σας εάν πάσχετε από αυτή τη διαταραχή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι πιο προσεκτικός και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές.

Υπάρχουν επίσης θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση του στόματος επηρεάζει την ανάπτυξη ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα γι’ αυτό.

Στοματική υγεία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, κυρίως το έντερο. Οι δύο πιο κοινές μορφές είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο. Από την άλλη πλευρά, η νόσος του Crohn μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού συστήματος, οπουδήποτε από το στόμα έως τον πρωκτό. Έτσι, η νόσος του Crohn συνδέεται στενότερα με το στόμα.

Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών. Οι παθήσεις είναι χρόνιες και προκαλούν διάρροια, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, ακόμη και αιμορραγία από το ορθό. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθούν και σε άλλα μέρη του εντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος.

Η συμπτωματολογία προκύπτει ως συνέπεια μιας αυτοάνοσης αντίδρασης στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η εντερική φλεγμονή πυροδοτείται από έναν άγνωστο παράγοντα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια είναι η προέλευση

Η προέλευση αυτού του τύπου προβλήματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως γενετικές συνθήκες ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που συνδέουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες στο στόμα με εντερικές διαταραχές. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν στενή σχέση μεταξύ των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και των προβλημάτων υγείας του στόματος, όπως η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα και οι στοματικές λοιμώξεις.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς το πρόβλημα αυτό προέρχεται από το πεπτικό σύστημα. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν ορισμένες από τις θεωρίες που συνδέουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με τη στοματική υγεία.

Στοματική υγεία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ανταγωνιστικές θεωρίες

Μία από τις θεωρίες που συνδέουν τη στοματική υγεία με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου υποστηρίζει ότι οι στοματικές εκδηλώσεις προηγούνται των πεπτικών εκδηλώσεων. Έτσι, η φλεγμονή στο στόμα μπορεί να εμφανιστεί πριν από τη φλεγμονή στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσοχή στις διαταραχές στο στόμα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση των πεπτικών προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί η εμφάνιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, έχουν επίσης προκύψει θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η πολύ καλή στοματική υγιεινή θα μπορούσε να ευνοήσει την ανάπτυξή της. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως με άλλες συστηματικές ασθένειες, όταν οι κακές συνθήκες στο στόμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα, στην περίπτωση αυτή, η καλή οδοντική καθαριότητα μπορεί να πυροδοτήσει μια πεπτική διαταραχή.

Πιο αναλυτικά

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση εξηγούν ότι η μείωση των μικροβίων στο στόμα από μικρή ηλικία θα μπορούσε να σχετίζεται με την αύξηση των φλεγμονωδών, αλλεργικών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Με την καλή στοματική υγιεινή, υπάρχει λιγότερη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικροβιακή ανισορροπία που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την εγκαθίδρυση ανοσολογικής ανοχής και να προδιαθέσει στην ανάπτυξη ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτή τη σχέση.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση, αρκετές μελέτες βρίσκουν σύνδεση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Στην πραγματικότητα, η παρουσία περιοδοντίτιδας και η αύξηση των παθογόνων μικροβίων στο στόμα μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Επειδή αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταναστεύουν μέσω του πεπτικού συστήματος και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο έντερο. Ως εκ τούτου, δεν είναι καλή ιδέα να παραμελείτε τη στοματική σας υγεία.

Microbiota en la salud oral y la enfermedad inflamatoria intestinal.
Τα βακτήρια είναι σχεδόν πανταχού παρόντα στον πεπτικό σωλήνα, οπότε μια διαταραχή του μικροβιώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένειες στο στόμα και το έντερο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Οι επιπτώσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στη στοματική υγεία

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να έχει εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα και να επηρεάσει τη στοματική υγεία. Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα επικεντρώνονται στο πεπτικό σύστημα, το στόμα μπορεί να παρουσιάσει κάποια σχετικά προβλήματα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Πληγές στο στόμα

Οι εξελκώσεις στο στόμα και γύρω από αυτό είναι μία από τις πιο συχνές στοματικές εκδηλώσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου πριν καν υπάρξει βλάβη στο κατώτερο πεπτικό σύστημα.

Οι στοματικές πληγές ή τα αφθώδη έλκη είναι επώδυνα έλκη στο στοματικό βλεννογόνο. Εμφανίζονται κιτρινόλευκα και περιβάλλονται από ένα κόκκινο φλεγμονώδες στρώμα.

Μπορούν να σχηματιστούν στα μάγουλα, τη γλώσσα, τα χείλη και γύρω από τα ούλα. Σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, τα αφθώδη έλκη συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των εξάρσεων και εξαφανίζονται μόλις περάσει η κρίση.

Αυτά τα στοματικά έλκη μπορεί να είναι εκδήλωση της ίδιας της νόσου ή να σχετίζονται με άλλους παράγοντες, όπως οι ακόλουθοι:

 • Φαρμακευτική αγωγή: Οι πληγές του καρκίνου εμφανίζονται ως παρενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν ξηροστομία και προδιαθέτουν σε βλάβη του στοματικού βλεννογόνου.
 • Έλλειψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Η μειωμένη απορρόφηση αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών ή η απώλειά τους που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο ευνοεί την εμφάνιση αφθώδους έλκους στο στόμα.

Στοματική υγεία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ξηροστομία και κακή αναπνοή

Η μειωμένη έκκριση σάλιου και η επακόλουθη ξηροστομία είναι ένα άλλο πρόβλημα στοματικής υγείας που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Στην πραγματικότητα, αυτή η μειωμένη λίπανση του στόματος σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης.

Ορισμένα κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αντιβιοτικά και αντιχολινεργικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια. Η ξηροστομία, εκτός από το να προκαλεί δυσφορία στον ασθενή, προδιαθέτει και για άλλες παθήσεις, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα και η κακοσμία του στόματος.

Η κακοσμία του στόματος συχνά προκαλείται από συνδυασμό ξηροστομίας και παραμέλησης της στοματικής υγιεινής. Ο μειωμένος αυτοκαθαρισμός λόγω της έλλειψης σάλιου και η συσσώρευση βακτηρίων, υπολειμμάτων τροφής και νεκρών κυττάρων λόγω της έλλειψης υγιεινής προκαλούν κακοσμία.

Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων που μειώνουν τα θειικά άλατα στο παχύ έντερο. Αυτό αυξάνει την παραγωγή αερίου υδρόθειου, το οποίο επίσης οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Αλλαγές στη γεύση

Μια παράξενη μεταλλική ή ξινή γεύση στο στόμα είναι συχνή σε ορισμένους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Συνηθέστερα, το σύμπτωμα αυτό σχετίζεται με την παγκολίτιδα, μια σοβαρή μορφή ελκώδους κολίτιδας που επηρεάζει ολόκληρο το παχύ έντερο.

Η μεταβολή της γεύσης μπορεί να συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να προκύψει ως παρενέργεια φαρμάκων όπως η σουλφασαλαζίνη, η αζαθειοπρίνη και η μετρονιδαζόλη.

Φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου

Η φλεγμονή του εξωτερικού των χειλιών, τα οποία γίνονται κόκκινα και πρήζονται, είναι μια κοινή στοματική εκδήλωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η διόγκωση μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες περιοχές του προσώπου και είναι γνωστή ως στοματοπροσωπική κοκκιωμάτωση.

Η γωνιώδης χειλίτιδα εμφανίζεται ως κόκκινες αλλοιώσεις στα χείλη όπως η ουλίτιδα. Εμφανίζονται συνήθως σε καταστάσεις έξαρσης και δεν εξαφανίζονται μέχρι να βελτιωθεί η πέψη του ατόμου.

Επιπλέον, η γλωσσίτιδα ή η φλεγμονή της γλώσσας είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Το όργανο αυτό διογκώνεται και αυξάνεται σε μέγεθος, δυσχεραίνοντας την κατάποση και την ομιλία.

Άλλες λιγότερο συχνές εκδηλώσεις του στοματικού βλεννογόνου είναι οι “αλλοιώσεις από κυβόλιθους”. Εμφανίζονται στο εσωτερικό των μάγουλων και είναι λευκές κηλίδες που μοιάζουν με κυβόλιθους. Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές κατά τη μάσηση και την κατάποση.

Η αιτία αυτών των βλαβών είναι συνήθως η έλλειψη βιταμίνης Β12 ή σιδήρου. Οι μακροχρόνιες θεραπείες με κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα.

Στοματική υγεία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Τερηδόνα και περιοδοντίτιδα

Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας που σχετίζεται με την ξηροστομία και τις αλλαγές στην πρόσληψη υδατανθράκων ευνοεί την εμφάνιση αυτής της στοματικής νόσου.

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι επίσης συχνές καταστάσεις σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Όλες αυτές οι διεργασίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονώδη φύση τους. Θα μπορούσαν να προκληθούν από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων, γενετικής προδιάθεσης και μεταβολών του μικροβιώματος.

Οι ελλείψεις βιταμινών, η ξηρότητα του στόματος και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συμβάλλουν επίσης σε αυτές τις στοματικές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τη φλεγμονώδη νόσο. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί της σύνδεσης.

Oral Health and Inflammatory Bowel Disease
Η τερηδόνα είναι πιο συχνή σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο, ενώ και άλλες στοματικές παθήσεις αυξάνουν τη συχνότητά τους.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο

Όπως σας είπαμε, οι στοματικές εκδηλώσεις είναι μια συνηθισμένη πιθανότητα όταν πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Για το λόγο αυτό, μόλις λάβετε τη διάγνωση αυτής της πεπτικής διαταραχής, θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο και να τον/την ενημερώσετε σχετικά το συντομότερο δυνατό.

Ο γιατρός θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση και να οργανώσει ανάλογα την παρακολούθηση. Επιπλέον, για να μειώσετε και να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πλάκα, οι τακτικοί καθαρισμοί είναι επίσης σημαντικοί. Επίσης, ενημερώνοντας τον οδοντίατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, μπορεί να τον βοηθήσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Πολλές στοματικές αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν πριν φτάσετε στη διάγνωση του εντερικού προβλήματος. Για το λόγο αυτό, ο συνήθης οδοντιατρικός έλεγχος κάθε 6 μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Εάν εμφανιστούν αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου, όπως πληγές από καρκίνο, πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας, χειλίτιδα ή λευκές πλάκες στα μάγουλα χωρίς προφανή αιτία, είναι επίσης καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να συνδέσει τις βλάβες με την επιδείνωση του εντέρου και να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό.

Η σημασία της φροντίδας της στοματικής σας υγείας

Όπως σας είπαμε, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία. Για το λόγο αυτό, το να φροντίζετε να διατηρείτε το στόμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιές είναι πολύ σημαντικό.

Η φροντίδα της διατροφής σας σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης συμβάλλει επίσης στον έλεγχο της βακτηριακής πλάκας. Η αυστηρή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού βουρτσίσματος δύο φορές την ημέρα, του οδοντικού νήματος, της φθοριούχου οδοντόκρεμας και των στοματικών διαλυμάτων, θα προστατεύσει επίσης τη στοματική κοιλότητα.

Διατηρώντας μια σωστή ρουτίνα υγιεινής και επικοινωνώντας στενά με το γιατρό σας, μπορείτε να ελέγξετε τις επιπτώσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cai, Z., Zhu, T., Liu, F., Zhuang, Z., & Zhao, L. (2021). Co-pathogens in Periodontitis and Inflammatory Bowel Disease. Frontiers in Medicine8.
 • Chandan, J. S., & Thomas, T. (2017). Inflammatory bowel disease and oral health. Bdj Team4(5), 17083.
 • Favia, G., Limongelli, L., Tempesta, A., Maiorano, E., & Capodiferro, S. (2020). Oral lesions as first clinical manifestations of Crohn’s disease in paediatric patients: a report on 8 cases. European Journal of Paediatric Dentistry21(1), 66-69.
 • Peláez, C., & Requena, T. (2017). La microbiota intestinal (Vol. 79). Los Libros de la Catarata.
 • Papageorgiou, S. N., Hagner, M., Nogueira, A. V. B., Franke, A., Jäger, A., & Deschner, J. (2017). Inflammatory bowel disease and oral health: systematic review and a meta‐analysis. Journal of Clinical Periodontology44(4), 382-393.
 • Imai, J., Ichikawa, H., Kitamoto, S., Golob, J. L., Kaneko, M., Nagata, J., … & Kamada, N. (2021). A potential pathogenic association between periodontal disease and Crohn’s disease. JCI insight6(23).
 • Weisshof, R., & Chermesh, I. (2015). Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care18(6), 576-581.
 • She, Y. Y., Kong, X. B., Ge, Y. P., Liu, Z. Y., Chen, J. Y., Jiang, J. W., … & Fang, S. L. (2020). Periodontitis and inflammatory bowel disease: a meta-analysis. BMC Oral Health20(1), 1-11.
 • Kato, I., Sun, J., Larson, J., Hastert, T., & Abrams, J. (2020). History of Inflammatory Bowel Disease and Self-Reported Oral Health: Women’s Health Initiative Observational Study. Journal of Women’s Health, 29(10), 1303-1311.
 • Docktor, M. J., Paster, B. J., Abramowicz, S., Ingram, J., Wang, Y. E., Correll, M., … & Bousvaros, A. (2012). Alterations in diversity of the oral microbiome in pediatric inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases, 18(5), 935-942.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.