Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας και πώς αντιμετωπίζονται

Ως υπασβεστιαιμία ορίζεται η ανεπάρκεια ασβεστίου στο αίμα. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τη διάγνωσή της και τις διαθέσιμες θεραπείες.
Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας και πώς αντιμετωπίζονται
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, θα σας μιλήσουμε για τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας και τις διαθέσιμες θεραπείες. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, ίσως έρθετε αντιμέτωποι/ες με τα συμπτώματα αυτής της πάθησης, καθώς η υπασβεστιαιμία είναι μια συνηθισμένη ασθένεια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε εύκολα.

Το ασβέστιο είναι ένα από τα απαραίτητα μέταλλα που χρειαζόμαστε για να παραμένει σε φόρμα το σώμα μας. Αυτό το μέταλλο εξυπηρετεί δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες στο ενδοκυτταρικό, αλλά και στο εξωκυτταρικό επίπεδο, όπως αναφέρουν αρκετές μελέτες.

  • Σε ενδοκυτταρικό επίπεδο, σχετίζεται με διάφορες ενζυματικές αντιδράσεις και είναι απαραίτητο για τη μετάδοση των σημάτων των νεύρων.
  • Επίσης, σε εξωκυτταρικό επίπεδο, είναι σημαντικό για την ενδοκρινική έκκριση, για την πήξη, και τη νευρομυϊκή πλάκα.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αυτά τα δύο επίπεδα επειδή πολλά από τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας σχετίζονται με αυτά.

Στη συνέχεια, θα δώσουμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την ασθένεια.

Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ψηφιακή απεικόνιση οστού
Ένα από τα κύρια όργανα που επηρεάζει η υπασβεστιαιμία είναι ο οστικός ιστός. Ο λόγος είναι πως το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δομική του ευεξία.

Η υπασβεστιαιμία εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα χρόνιας νεφροπάθειας ή κάποιου σοβαρού προβλήματος με το αίμα, όπως λευχαιμία.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε πολλές παραπάνω, τα κύρια όργανα που αρχίζουν να φθείρονται εξαιτίας της ανεπάρκειας ασβεστίου στο αίμα είναι τα οστά, το έντερο, και τα νεφρά.

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στα συμπτώματα αυτής της ασθένειας.

  • Αυξημένη διέγερση της νευρομυϊκής πλάκας. Αυτό περιλαμβάνει επίπονους μυϊκούς σπασμούς, αν και επηρεάζει κυρίως τους μυς των άκρων. Το παραπάνω είναι γνωστό και ως τετανία.
  • Κόπωση και αδυναμία. Οι ασθενείς νιώθουν περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως. Αυτό ίσως οφείλεται στη διάρροια και την ξαφνική απώλεια βάρους, δύο από τα αποτελέσματα της πάθησης.
  • Ψύχωση και αγωνία. Αυτά τα δύο συμπτώματα είναι πολύ συχνά. Οι ασθενείς ίσως εκδηλώσουν αλλαγές στην αντίληψη της πραγματικότητας οι οποίες συνδέονται συχνά με κρίσης αγωνίας.
  • Παραισθησία. Πέραν των σπασμών, τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια ίσως νιώθουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, και κάψιμο σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Κάποιες φορές, ίσως παρατηρήσουν και οξύ πόνο.

Αυτά είναι μονάχα κάποια από τα συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν την υπασβεστιαιμία. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη, όπως αρρυθμίες ή αρτηριακή υπέρταση.

Αν τα συμπτώματά σας δείχνουν ότι έχετε υπασβεστιαιμία τότε θα πρέπει να μιλήσετε με έναν/μία γιατρό ώστε να λάβετε σωστή διάγνωση. Τότε, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας το συντομότερο δυνατό.

Θεραπείες της υπασβεστιαιμίας

Γιατρός κρατά φιαλίδιο με αίμα για έλεγχο
Μέσα από διάφορα δείγματα, το ιατρικό προσωπικό θα προσπαθήσει να κάνει τη διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία της υπασβεστιαιμίας.

Είναι απαραίτητο να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να υπάρξει σωστή διάγνωση. Έτσι, ο/η γιατρός θα μπορέσει να δει αν πρέπει να ξεκινήσει κάποια θεραπεία. Επιπλέον, θα μπορέσει να προσδιορίσει τον τύπο της υπασβεστιαιμίας.

Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας – Οξεία υπασβεστιαιμία

Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας αυτού του τύπου είναι αρκετά σοβαρά, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα θεραπεία. Η θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι η ενδοφλέβια χορήγηση ενός μετάλλου, του γλυκονικού ασβεστίου.

Σημειώστε ότι η θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται συνεχώς. Ο λόγος είναι πως, αν και απαραίτητη, η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες.

Χρόνια υπασβεστιαιμία

Ο δεύτερος τύπος υπασβεστιαιμίας είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο.

Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο έχει σοβαρά, συχνά προβλήματα σταθεροποίησης και ισορρόπησης του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα. Επίσης, είναι αντιμέτωποι με αυτή την ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ένας άνθρωπος με συμπτώματα χρόνιας υπασβεστιαιμίας χρειάζεται μόνιμο έλεγχο. Μία από τις συχνότερες θεραπείες είναι η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D υπό τη μορφή χαπιών.

Αυτός ο τύπος υπασβεστιαιμίας δεν είναι τόσο σοβαρός όσο ο προηγούμενος, αλλά προϋποθέτει συνεχή παρακολούθηση ώστε να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο το ασβέστιο στο αίμα.

Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση μετά τη διάγνωση. Στη συνέχεια το διάστημα θα μειωθεί σε μία φορά τον μήνα, και έπειτα μία φορά το τρίμηνο. Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο που ακολουθεί θεραπεία για υπασβεστιαιμία να πηγαίνει για τον έλεγχο όπως ορίζει ο/η γιατρός.

Δεν υπάρχει κίνδυνος αρρυθμιών, αλλά ίσως εμφανιστούν πέτρες στα νεφρά. Για να τις αποφύγετε θα πρέπει να ρυθμίζετε το αλάτι που λαμβάνετε.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας επέτρεψε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας και τις θεραπείες της. Η πάθηση είναι αρκετά συχνή παρότι τη γνωρίζουν λίγοι άνθρωποι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.