11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Είστε κουρασμένοι; Έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα; Μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D! Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D σ' αυτό το άρθρο.
11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D; Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, και μαζί με άλλες βιταμίνες και μέταλλα, βοηθά στη ρύθμιση των λειτουργιών των μεγαλύτερων συστημάτων του σώματος.

Την προσλαμβάνετε με φυσικό τρόπο όταν εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο, αν και μπορεί να βρεθεί επίσης σε ορισμένες τροφές και συμπληρώματα.

Είναι γνωστό πως είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, δύο μεταλλικά στοιχεία τα οποία διατηρούν δυνατά τα κόκκαλα και τα δόντια σας.

Ανάμεσα σε άλλα, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τους μυς, τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα των οποίων η καλή λειτουργία εγγυάται μιας καλής ποιότητας ζωή.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν παίρνουν όλοι επαρκή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα συμπτώματα και προβλήματα υγείας τα οποία έχουν την τάση να χειροτερεύουν αν δεν τα αντιμετωπίσετε άμεσα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς ν’ αναγνωρίσετε αν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσετε την καθημερινή της απορρόφηση.

Μάθετε πώς!

Τα συμπτώματα όταν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

1. Αδυναμία στους μυς και τα κόκκαλα

11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, αδυναμία στους μυς

Οι μύες και τα κόκκαλά σας γίνονται πιο αδύναμα όταν μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης D.

Αυτό επειδή προκαλείται αστάθεια στα επίπεδα μαγνησίου, ενός ακόμη απαραίτητου μετάλλου για να διατηρούνται υγιή και δυνατά.

2. Κατάθλιψη

Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της απαραίτητης θρεπτικής ουσίας, σχετίζονται με τον ευερεθισμό, την κατάθλιψη και τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην έκκριση των ορμονών ευεξίας, και έτσι η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την πνευματική σας υγεία.

3. Φλεγμονή και πόνος

11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, φλεγμονή

Όπως συμβαίνει και με άλλες απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, η βιταμίνη D εμπλέκεται στον έλεγχο των αντιφλεγμονωδών διεργασιών του σώματος, βοηθώντας σας ν’ αποφύγετε προβλήματα όπως ευαισθησία στον πόνο ή στις παθήσεις των αρθρώσεων.

Τα χαμηλά της επίπεδα μπορούν ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από τέτοιου είδους προβλήματα, κάνοντας δύσκολη την καταπολέμηση του χρόνιου πόνου.

4. Προβλήματα με τα δόντια

Όπως είπαμε ήδη, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D εμποδίζει την απορρόφηση και τη χρήση του ασβεστίου στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων και φθοράς ή απώλειας των δοντιών.

Αυτό σε συνάρτηση με προβλήματα φλεγμονών, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κοκκινίλα, κνησμό και ματωμένα ούλα.

5. Υψηλή πίεση

Ένα πράγμα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αυξάνεται η πίεσή σας, είναι η πιθανή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Παρότι αυτή η καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στις επιπλοκές.

6. Κούραση και ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Η φτωχή απορρόφηση βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τη φυσική και πνευματική σας απόδοση, δημιουργώντας ισχυρή αίσθηση κούρασης.

Το άτομο μπορεί να αισθάνεται συχνά ζάλη και να μη μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στα καθημερινά του καθήκοντα, στα οποία κανονικά μπορούσε.

7. Αύξηση βάρους

11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, αύξηση βάρους

Επειδή η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι πρέπει να την απορροφούν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Η μείωση των επιπέδων της μπορεί να περιπλέξει τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάνοντας δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

8. Άσθμα και ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σχετίζεται με τη δυσκολία αντιμετώπισης του άσθματος, επειδή έχει να κάνει με τη φτωχή λειτουργία των πνευμόνων.

Η επαρκής απορρόφηση βοηθά στον έλεγχο των προβλημάτων με το άσθμα καθώς εμποδίζει τις πρωτεΐνες από το να προκαλέσουν φλεγμονές στους ιστούς των πνευμόνων.

9. Υψηλή χοληστερίνη

Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες αυτής της βιταμίνης στο σώμα σας, είναι και η σχέση της με την απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης (LDL) από το αίμα σας.

Ένα άτομο το οποίο δε διατηρεί σε καλά επίπεδα τη βιταμίνη D κινδυνεύει περισσότερο να έχει προβλήματα με την υψηλή χοληστερίνη.

10. Κρυολόγημα, γρίπη και ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, επηρεάζεται η παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς σας περισσότερο ευάλωτους στη γρίπη και τα κρυολογήματα.

Επειδή δεν έχετε αρκετά, οι αναπνευστικές σας δίοδοι και οι ιστοί ερεθίζονται πιο εύκολα.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Καταπολεμήστε το κρυολόγημα σε 24 ώρες

11. Εντερικά προβλήματα

Προβλήματα με την απορρόφηση λίπους μπορεί να συνδέονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, το οποίο κατ’ επέκταση επηρεάζει την ανάπτυξη εντερικών προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να βελτιώσετε την απορρόφηση σε βιταμίνη D εάν έχετε τα ακόλουθα:

  • Ευαισθησία στη γλουτένη (κοιλιακή ή όχι)
  • Νόσο του Crohn
  • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • Υπερβολική εφίδρωση

Με τη χαμηλή απορρόφηση αυτής της θρεπτικής ουσίας, μπορούν να συμβούν ορμονικές αλλαγές οι οποίες προκαλούν συμπτώματα όπως υπερβολική εφίδρωση.

Είναι συχνό για ένα άτομο που υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμίνης D να βιώνει το σύμπτωμα της υπερβολικής εφίδρωσης, ιδιαίτερα στο κεφάλι.

Έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα; Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια σε αυτή τη θρεπτική ουσία δοκιμάστε ν’ αυξήσετε την κατανάλωση τροφών που την περιέχουν και επίσης να εκτίθεστε λίγο περισσότερο στον ήλιο.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να είστε πάντοτε προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στον ήλιο, καθώς οι ακτίνες του μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες μετά από εκτεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
  • Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
  • Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.