Μάθετε τους λόγους που μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αρκετά δυσάρεστη αίσθηση. Όταν τα χέρια, οι παλάμες, τα πόδια ή τα πέλματά μας αδρανοποιούνται είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι για να τα ενεργοποιήσουμε και να λειτουργούν όπως πριν.
Μάθετε τους λόγους που μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Ανακαλύψτε γιατί μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια στο σημερινό άρθρο! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αρκετά δυσάρεστη αίσθηση. Όταν τα χέρια, οι παλάμες, τα πόδια ή τα πέλματά μας αδρανοποιούνται είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι για να τα ενεργοποιήσουμε και να λειτουργούν όπως πριν.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: τι είναι και τι τα προκαλεί;

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα είναι ασυνήθιστες αισθήσεις που μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια, τα δάχτυλα των χεριών και τα πέλματα. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της αδράνειας των άκρων σας είναι οι εξής:

 • Όταν παραμένετε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστοί ή όρθιοι (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή στο γραφείο της δουλειάς).
 • Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ. Bracker και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, αν τραυματίσετε κάποιο νεύρο στο λαιμό σας, θα νιώσετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τις παλάμες σας. Αν είναι κάποιο νεύρο της μέσης σας τότε θα επηρεάσει τα πόδια και τα πέλματά σας.
Γιατί μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια - Μασάζ σε χέρι
 • Πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης ή στα περιφερικά νεύρα.
 • Λοίμωξη του έρπη ζωστήρα (ή απλώς ζωστήρα).
 • Κάποια δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλείται από φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων, αθηροσκλήρωση ή από κάποιο θρόμβο αίματος.
 • Μη ισορροπημένα επίπεδα καλίου, ασβεστίου ή νατρίου.
 • Έλλειψη βιταμίνης Β12. Μπορείτε να δείτε την έρευνα του Δρ. Cyril Jabea Ekabe σχετικά με την έλλειψη βιταμίνης Β12 εδώ.
 • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
 • Βλάβη των νεύρων που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση προϊόντων καπνού ή την έκθεση σε μόλυβδο.
 • Ραδιοθεραπεία.
 • Τσίμπημα εντόμων, ακάρεων ή δαγκώματα ζώων.
 • Αλλεργίες σε οστρακοειδή.
 • Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα (στον καρπό).
 • Διαβήτη.
 • Υποθυρεοειδισμός.
 • Εγκεφαλικό ή άλλο ισχαιμικό επεισόδιο.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Κρύα χέρια: οι πιθανές αιτίες

Σπιτικές θεραπείες και προτάσεις για ν’ ανακουφιστείτε όταν μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια

Το νερό είναι ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους για να ενεργοποιήσετε τα χέρια και τα πόδια σας όταν έχουν αδρανοποιηθεί. Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει το μυρμήγκιασμα. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να κινούν απότομα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους ή κάθε άλλο μέρος του σώματός τους το οποίο αισθάνονται μουδιασμένο. Μερικές άλλες επιλογές είναι:

Περπάτημα

Περπατήστε λίγο γύρω στο δωμάτιο όταν αισθάνεστε ότι αρχίζει το μυρμήγκιασμα. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε ακίνητοι για μερικά λεπτά αν έχετε σπασμούς σε κάποιο πόδι αλλά η κίνηση αυτή είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να ενεργοποιήσετε τα άκρα σας, ειδικά αν παραμένετε ακίνητοι για πολλή ώρα.

Γιατί μυρμηγκιάζουν τα χέρια και τα πόδια - Άτομο με αθλητικά παπούτσια

Σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας

Αυτή είναι άλλη μια θεραπεία για αδρανοποιημένα πόδια. Σταθείτε στις άκρες των δαχτύλων σας, σαν χορεύτρια, και στη συνέχεια ακουμπήστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα. Το επαναλαμβάνετε 10 φορές για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα κατώτερα άκρα σας. Αν τα πόδια και τα πέλματά σας αδρανοποιούνται συχνά, κάνετε αυτή την άσκηση κάθε βράδυ πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι ώστε να μην καταλήξετε με κάποιο μούδιασμα την ώρα που κοιμάστε.

Να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

Μπορεί να δείτε να μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου. Η προσθήκη της φακής και των παντζαριών στη διατροφή σας μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα της εμφάνισής του. Μια επίσης πολύ καλή ιδέα είναι να καταναλώνετε περισσότερα αβγά, γάλα, ξηρούς καρπούς, αρακά, φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και σέσκουλα.

Φτιάξτε ένα κατάπλασμα με καυτερές πιπεριές για να μην μυρμηγκιάζουν τα πόδια

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της κατάστασής σας. Θα χρειαστείτε δώδεκα κόκκινες καυτερές πιπεριές. Τις βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια τις πιέζετε πάνω σε ένα πανί. Εφαρμόζετε αυτό το κατάπλασμα στην πληγείσα περιοχή. Η θερμότητα της πιπεριάς μπορεί να περιορίσει κάθε τυχόν πόνο και δυσφορία. Αν μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια σας συχνά, μπορείτε να φτιάξετε μια αλοιφή που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε άμεσα.

Να αποφεύγετε ορισμένες τροφές και ροφήματα

Δεν συνιστάται η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ κατά τη διάρκεια και μετά το βραδινό σας γεύμα. Αλλά ούτε και η κατανάλωση βαριών τροφών κατά τις βραδινές ώρες.

Να ακολουθείτε πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Κόψτε το κάπνισμα, προσπαθήστε να ασκείστε με δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ακολουθήστε θεραπείες χαλάρωσης όπως γιόγκα για να μειώσετε την ένταση, αποφεύγετε να κάθεστε στην ίδια καθιστή ή όρθια θέση για πολλή ώρα και να φοράτε πιο ριχτά και άνετα ρούχα που επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Γιατί μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια - Ένα μπολ με γιαούρτι και φρούτο και ένα μπολ με βρώμη

Μασάζ και αλλαγή στάσης του σώματός σας για να μην μυρμηγκιάζουν τα πόδια

Όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι μυρμηγκιάζουν τα πόδια και τα χέρια, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε δυνατό μασάζ ή να τρίβετε τη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και κάθε βράδυ προκειμένου να αποφεύγετε την αδρανοποίηση του σημείου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άλλη μια καλή τακτική είναι να αλλάζετε συχνά τη στάση του σώματός σας. Αν κάθεστε σηκωθείτε, αν είστε ξαπλωμένοι καθίστε, αν είστε όρθιοι καθίστε… και ούτω καθεξής. Αν νιώσετε ότι τα πόδια ή τα χέρια σας έχουν αδρανοποιηθεί ενώ κοιμάστε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι παραμένετε στην ίδια θέση για πολλή ώρα χωρίς να κινηθείτε. Δοκιμάστε τη χρήση μαξιλαριών για να ανασηκώνετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Να φοράτε κατάλληλα υποδήματα για να μην μυρμηγκιάζουν τα πόδια

Πρέπει πάντα να επιλέγετε βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες που απορροφούν την υγρασία και προλαμβάνουν το μυρμήγκιασμα. Να αλλάζετε κάλτσες τρεις φορές την ημέρα (κάθε 8 ώρες). Τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι άνετα και δερμάτινα ή πάνινα. Βεβαιωθείτε ότι προσφέρουν επαρκή στήριξη στην καμάρα του ποδιού σας ή χρησιμοποιείτε ενθέματα για την καλύτερη στήριξη του ποδιού σας. Προσπαθήστε να μην φοράτε ψηλές γόβες ή παπούτσια με ψηλό τακούνι τα οποία μπορεί να σας κάνουν να γλιστρήσετε ενώ περπατάτε – βεβαιωθείτε ότι έχουν καλές σόλες.

Κάντε ασκήσεις στον τοίχο ή με ορθοπεδικές μπάλες

Όταν γυρίζετε στο σπίτι από τη δουλειά και ειδικά όταν αισθάνεστε κάποιο μυρμήγκιασμα ή αν τα χέρια ή τα πόδια σας έχουν αδρανοποιηθεί, βγάλτε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας και σταθείτε με την πλάτη σας στον τοίχο. Πιέστε τα δάχτυλα και τις παλάμες σας στον τοίχο και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά σας. Όταν είστε στο γραφείο, πιάστε μια λαστιχένια μπάλα με την παλάμη του χεριού σας και πιέστε τη όσο πιο δυνατά μπορείτε. Υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένα αξεσουάρ για αυτή την άσκηση. Μπορείτε να κάνετε την ίδια άσκηση για τα πόδια και τα πέλματά σας, πιέζοντας με τις πατούσες τη λαστιχένια μπάλα στο πάτωμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.