5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη νευραλγία τριδύμου

Αυτή η ενοχλητική πάθηση χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο πόνο στο πρόσωπο, συνήθως στη μία πλευρά του, ο οποίος μοιάζει με ηλεκτροσόκ. Η νευραλγία τριδύμου μπορεί να είναι καθηλωτική -όμως ευτυχώς αντιμετωπίζεται.
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη νευραλγία τριδύμου

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2019

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πόνου. Όπως ίσως γνωρίζετε, κάθε ένα είναι μοναδικό όσον αφορά στην ένταση και στα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, ένας πόνος συχνά χαρακτηρίζεται ως “ο χειρότερος πόνος που υπάρχει”: η νευραλγία τριδύμου.

Για να καταλάβετε καλύτερα αυτήν την πάθηση, σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για αυτή.

Στο κεφάλι υπάρχουν περίπου 12 ζεύγη νεύρων. Σε ένα τμήμα του πληθυσμού, ένα από αυτά τα ζεύγη νεύρων μπορεί να αρχίσει να δυσλειτουργεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν καθηλωτικό πόνο για τον πάσχοντα.

Η πάθηση αυτή είναι η νευραλγία τριδύμου.

Η νευραλγία τριδύμου είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Μάλιστα, περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη ήδη τον 2ο αιώνα.

Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από έναν οδυνηρό μυοσπασμό, που μοιάζει με ηλεκτροσόκ και ακτινοβολεί σε όλη την περιοχή του προσώπου ανάμεσα στα ζυγωματικά και το πηγούνι.

Είναι πάντα χρήσιμο να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σχετικά με τις παθήσεις που μας προσβάλλουν. Για αυτόν τον λόγο θέλουμε σήμερα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε πέντε σημαντικά γνωρίσματα της νευραλγίας τριδύμου.

Διαβάστε ακόμα: Τι σχέση έχει ο πονοκέφαλος με το συκώτι;

Γυναίκα με νευραλγία τριδύμου

1. Τι είναι η νευραλγία τριδύμου;

Η νευραλγία τριδύμου είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο νεύρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το νεύρο που δίνει στην πάθηση της ονομασία της. Υπεύθυνο είναι το πέμπτο κρανιακό νεύρο, που τυχαίνει επίσης να είναι το πιο μακρύ νεύρο στο κεφάλι.

Η πάθηση εκδηλώνεται ως σοβαρός μυοσπασμός. Ο μυοσπασμός μπορεί στην αρχή να διαρκεί από δύο δευτερόλεπτα ως ένα ολόκληρο λεπτό. Κατά το διάστημα αυτό, ο πάσχων παραλύει και δεν μπορεί να μασήσει ούτε και να μιλήσει λόγω της έντασης του πόνου.

Στα πρώτα στάδια της πάθησης, οι μυοσπασμοί συνήθως σταματούν σχετικά γρήγορα. Ωστόσο με τον καιρό η νευραλγία τριδύμου μπορεί να επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα ο πάσχων να παρουσιάζει μυοσπασμούς μεγαλύτερης διάρκειας.

Το συγκεκριμένο νεύρο έχει τρεις διακλαδώσεις που καλύπτουν την περιοχή των ματιών, του τριχωτού της κεφαλής, του μετώπου και του μπροστινού μέρους του κεφαλιού.

Αυτό εξηγεί το γιατί οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου συνήθως έχουν πόνο στη γνάθο, στα μάγουλα, στα χείλη, στα δόντια ή ακόμα και στα ούλα.

Για όλα φταίει ένα αιμοφόρο αγγείο!

Η βασική αιτία αυτού του προβλήματος και όλου του πόνου που προκαλεί είναι ένα αιμοφόρο αγγείο. Το αγγείο αυτό συμπιέζει το τρίδυμο νεύρο στο σημείο στο οποίο εξέρχεται από το εγκεφαλικό στέλεχος.

Ο λόγος είναι ότι το προστατευτικό έλυτρο που περιβάλλει το νεύρο φθείρεται. Αυτό οφείλεται είτε στο πέρασμα του χρόνου είτε σε κάποια ασθένεια που βλάπτει τη μυελίνη του νεύρου.

Με τη σειρά της, αυτή η προοδευτική εκφύλιση του τριδύμου νεύρου το κάνει να στέλνει μη φυσιολογικά σήματα στον εγκέφαλο.

Το αποτέλεσμα; Ο πιο δυνατός πονοκέφαλος που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος.

2. Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τα επεισόδια πόνου έρχονται ξαφνικά. Διαρκούν λίγο, όμως είναι τόσο έντονα που μοιάζουν με ηλεκτροσόκ. Αρχικά, ο πάσχων δεν έχει ιδέα τι συνέβη. Μάλιστα, μπορεί να δώσει μικρή προσοχή, εφόσον ο πόνος περνάει τόσο γρήγορα.

Σιγά-σιγά, τα επεισόδια αρχίζουν να συμβαίνουν πιο συχνά. Μετά από λίγο καιρό, απλώς ένα άγγιγμα στο πρόσωπο, η μάσηση, η ομιλία, ή ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν ένα επεισόδιο πόνου.

Τα επεισόδια πόνου μπορεί να διαρκέσουν από ένα-δύο δευτερόλεπτα ως ένα ολόκληρο λεπτό.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μυοσπασμούς για αρκετές μέρες. Μετά οι μυοσπασμοί εξαφανίζονται μέχρι τον επόμενο μήνα. Άλλοι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνούς μυοσπασμούς για μήνες στη σειρά.

Ο πόνος ακτινοβολεί στα μάγουλα, στη γνάθο, στα δόντια, στα ούλα, στα χείλη και -αν και λιγότερο συχνά- στα μάτια και στο μέτωπο, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω.

Ωστόσο, ο πόνος συνήθως παρουσιάζεται στη μία πλευρά του προσώπου. Τα επεισόδια πόνου συνήθως γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα με το πέρασμα του χρόνου.

3. Ποιοι προσβάλλονται συνήθως από νευραλγία τριδύμου;

νευραλγία τριδύμου Γυναίκα με πονοκέφαλο

Συνήθως οι άνθρωποι άνω των 50 ετών προσβάλλονται πιο συχνά από νευραλγία τριδύμου. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νευραλγία τριδύμου μπορεί να προσβάλει και πιο νέους ανθρώπους.

Η πάθηση είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και είναι συχνά κληρονομική.

4. Τι εξετάσεις θα μου κάνουν;

Χρειάζεται να γίνει σωστή διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου έτσι ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να τη διαφοροποιήσουν από άλλες παθήσεις (όπως οι ημικρανίες). Η διάγνωση βασίζεται σε τρεις κύριους παράγοντες:

 • Το είδος του πόνου: Αν ο πόνος είναι σύντομος, μπορείτε να είστε ήδη αρκετά σίγουροι ότι έχετε να κάνετε με νευραλγία τριδύμου.
 • Το σημείο του πόνου: Το πρώτο βασικό βήμα στη διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου είναι να διαπιστωθεί σε ποια σημεία του προσώπου εκδηλώνεται ο πόνος.
 • Τι πυροδοτεί τον πόνο: Αυτό το είδος νευραλγίας συχνά πυροδοτείται από κάποιο ελαφρύ νευρικό ερέθισμα στα μάγουλα, καθώς και από τη μάσηση και την ομιλία.

Μόλις δώσετε στον γιατρό σας απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, ένας ειδικός θα μπορέσει να σας στείλει να κάνετε τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Έναν νευρολογικό έλεγχο.
 • Μια απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI).

5. Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία τριδύμου;

νευραλγία τριδύμου Χάπια πλάι σε ρολόι

Φαρμακολογική θεραπευτική αγωγή

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας κατευθύνει προς την πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα απλά αντιφλεγμονώδη ή αναλγητικά φάρμακα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

 • Χρησιμοποιούνται αντισπασμωδικά φάρμακα που μπλοκάρουν τη λειτουργία του μέρους του νευρικού συστήματος που προκαλεί προβλήματα.
 • Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να φανούν αποτελεσματικά όταν ο πόνος είναι συνεχής.

Η χειρουργική προσέγγιση

Αν τα φάρμακα που περιγράφονται παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει από απλές διαδικασίες ως πιο πολύπλοκες εγχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω τεχνικών:

 • Ριζοτομία: Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία εστιάζει σε ορισμένες νευρικές ίνες και τις καταστρέφει προκειμένου να μπλοκαριστούν τα μη φυσιολογικά νευρικά σήματα.
 • Συμπίεση με μπαλόνι: Πρόκειται για μια απλή και ταχεία τεχνική. Οι χειρουργοί εισάγουν στο σώμα έναν καθετήρα, μέσα από τον οποίο περνούν ένα μπαλόνι. Το μπαλόνι συμπιέζει το τρίδυμο νεύρο για να μειώσει την υπερδιέγερση και τον πόνο που αυτή προκαλεί.
 • Διήθηση με γλυκερόλη: Πρόκειται για ακόμα μία τεχνική σχεδιασμένη να απομονώνει τις ίνες του τριδύμου νεύρου προλαμβάνοντας έτσι τα οδυνηρά “ηλεκτροσόκ”.

Τέλος, σε περίπτωση που καμία από τις παραπάνω τεχνικές δεν έχουν αποτέλεσμα, ακολουθείται μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μ ικροαγγειακή αποσυμπίεση. Πρόκειται για μια πιο λεπτή επέμβαση. Ωστόσο είναι επίσης η πιο αποτελεσματική από τις διαθέσιμες επιλογές. Το καλύτερο είναι ότι, μόλις ολοκληρωθεί, η νευραλγία τριδύμου δεν εμφανίζεται ξανά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Benneto et. al. επάνω στο πώς να διαχειριστείτε αυτή την πάθηση εδώ.

Έτσι, αν και η νευραλγία τριδύμου μπορεί να είναι “ο χειρότερος πόνος που υπάρχει”, δεν είναι απαραίτητο να υποφέρει κανείς για πάντα. Υπάρχει λύση.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι πρέπει να έχετε υπομονή. Ακολουθήστε ποιοτικές ιατρικές συμβουλές και δοκιμάστε διάφορες επιλογές αντιμετώπισης μέχρι να βρείτε εκείνη που σας επιτρέπει να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

 

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: © wikiHow.com.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García, M. (2010). Neuralgia del trigémino. Servicio de Neurocirugía. Hospital Clinico San Carlos. Madrid. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.

 • Santos-Franco, J., Santos-Ditto, R., Revuelta-Gutiérrez, R., Nacional de Neurología Neurocirugía Manuel Velasco Suárez Correspondencia, I., & Santos Franco, J. (2005). Neuralgia del trigémino. Arch Neurocien (Mex).

 • Robaina Padrón, F. J. (2008). Neuralgia del trigémino. Revisión del tratamiento médico y quirúrgico. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.