Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την όψιμη εφηβεία

Οι νέοι εδραιώνουν την ταυτότητά τους και αρχίζουν να κοιτούν το μέλλον κατά τη διάρκεια της όψιμης εφηβείας. Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν αυτό το στάδιο σε αυτό το άρθρο.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την όψιμη εφηβεία
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η όψιμη εφηβεία είναι ένα περίπλοκο και αποφασιστικό στάδιο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Έτσι, η πραγματικότητα ενός 13χρονου παιδιού απέχει πολύ από εκείνη ενός παιδιού 18 ετών. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς αποτελεί σημείο καμπής μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης.

Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά που περνούν αυτή τη σπασμωδική και συναρπαστική φάση “βασανίζουν” τους γονείς τους. Επιπλέον, οι τελευταίοι μπορεί να πιστεύουν ότι η δουλειά τους έχει ολοκληρωθεί μόλις τελειώσουν οι προκλήσεις της εφηβείας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της εφηβείας είναι εξίσου σημαντικά με τα πρώτα. Ως εκ τούτου, το έργο των γονέων εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό όσο ήταν στην αρχή.

Να είστε εκεί για τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς.

Τι είναι όψιμη εφηβεία;

Η εφηβεία είναι μια ευρεία περίοδος που εκτείνεται από την εφηβεία έως την έναρξη της ενηλικίωσης, οπότε δεν υπάρχει ένας ορισμός για αυτήν.

Το επίπεδο ωριμότητας των νέων προσαρμόζεται καθώς μεγαλώνουν. Οι προκλήσεις και οι αλλαγές που βιώνουν είναι επίσης διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα στάδια της εφηβείας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει αυτά τα χρόνια:

  • Η πρώιμη εφηβεία είναι το πρώτο στάδιο και κυμαίνεται από 10 έως 13 ετών. Οι φυσικές και ορμονικές αλλαγές που προέρχονται από την εφηβεία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.
  • Η μέση εφηβεία είναι η περίοδος μεταξύ 14 και 16 ετών. Η ταύτιση με την ομάδα συνομηλίκων και η αναζήτηση ανεξαρτησίας είναι σταθερές.
  • Η όψιμη εφηβεία πραγματοποιείται από την ηλικία των 17 ετών και μετά. Θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει επιστροφή στην ειρήνη και αποκατάσταση της ισορροπίας.

Η όψιμη εφηβεία είναι το προοίμιο της ενηλικίωσης. Αυτή είναι η στιγμή που τα αποτελέσματα όλων όσων συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια καταλαγιάζουν. Ακόμα κι έτσι, ο νέος συνεχίζει να ωριμάζει και να μεταμορφώνεται σε διάφορα επίπεδα.

Μια ομάδα εφήβων που απολαμβάνουν την όψιμη εφηβεία τους.
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από την ομάδα του να ανήκεις και να μοιράζεσαι με συνομήλικους.

Χαρακτηριστικά για την όψιμη εφηβεία

Σίγουρα θέλετε να γνωρίζετε τι να περιμένετε εάν έχετε ένα παιδί που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο ή πρόκειται να το περάσει. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς εξελίσσεται το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα των νέων κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Καθιέρωση προσωπικής ταυτότητας

Η αναζήτηση της ταυτότητας του ατόμου είναι ένας από τους κύριους στόχους της εφηβείας και οι νέοι τείνουν να αναζητούν αποδοχή από ομάδες συνομηλίκων. Είναι σύνηθες για αυτούς να λαμβάνουν τις αξίες, τις στάσεις, ακόμη και τη φυσική εικόνα των συνομηλίκων τους.

Ωστόσο, το νεαρό άτομο δεν εκδηλώνει πλέον αυτή την εξάρτηση τόσο πολύ όταν φτάσει στα τέλη της εφηβείας. Έχουν πλέον αναπτύξει το δικό τους ηθικό πλαίσιο, τις δικές τους απόψεις και προτεραιότητες και το δικό τους στυλ.

Γνωστική ωριμότητα

Καθώς η εφηβεία εξελίσσεται, η ικανότητα του νέου ατόμου για αφαίρεση, λογική και εκτελεστικές λειτουργίες βελτιώνεται. Έτσι, είναι πιο ικανοί να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, να λαμβάνουν αποφάσεις και να σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των πράξεών τους από την ηλικία των 17 ετών.

Ο εγωκεντρισμός και η ανάγκη για αμεσότητα αραιώνουν και δίνουν τη θέση τους σε πιο ώριμο συλλογισμό και την ικανότητα αναβολής της ικανοποίησης. Ακόμα κι έτσι, η γνωστική ανάπτυξη δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (όπως ο προμετωπιαίος φλοιός) συνεχίζουν να ωριμάζουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Αποδοχή της εικόνας του σώματος

Οι πιο δραστικές αλλαγές σε φυσικό επίπεδο συμβαίνουν κατά την εφηβεία και την πρώιμη εφηβεία. Ως εκ τούτου, οι νέοι γενικά αποδέχονται τη νέα τους εικόνα μέχρι να φτάσουν σε αυτό το τελικό στάδιο. Τα ελαττώματα μπορεί να είναι ακόμα εκεί, αλλά οι νέοι νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους και ταυτίζονται με την πιο ενήλικη εμφάνισή τους.

Αναζητούν συναισθηματική οικειότητα

Οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες συνομηλίκων κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία, αλλά η ποιότητα αρχίζει να υπερισχύει της ποσότητας σε όψιμο στάδιο. Έτσι, είναι σύνηθες για αυτούς να αναζητούν μεγαλύτερη συναισθηματική εγγύτητα με τους φίλους τους και να προσπαθούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη οικειότητα.

Κατά συνέπεια, μπορεί να σχετίζονται με μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων, αλλά το κάνουν σε βαθύτερο επίπεδο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ανεξαρτησίας από τους άλλους σε σχέση με τις προηγούμενες εποχές.

Οικογενειακή επανασύνδεση

Η όψιμη εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία οι γονείς βλέπουν την επιστροφή εκείνων των παιδιών που είχαν αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά. Είναι οι ίδιοι που τους αντιτάχθηκαν για να βρουν τον εαυτό τους και αψήφησαν την εξουσία να εξερευνήσουν τους δικούς τους κανόνες.

Η απόσταση πράγματι συμβαίνει σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε οικογένεια. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση για τους νέους να εξετάσουν για άλλη μια φορά τις απόψεις και τις συμβουλές των γονέων τους προς το τέλος της εφηβείας. Ήρθε η ώρα να έρθουμε πιο κοντά και να ενσωματωθούμε ξανά στον οικογενειακό πυρήνα ως ενεργοί συμμετέχοντες.

Δύο γυναίκες αγκαλιά.
Αυτό το στάδιο σημαίνει την επιστροφή στην οικογένεια με λιγότερο προκλητική και πιο συμφιλιωτική στάση.

Η τελική εφηβεία δεν είναι ενηλικίωση

Ενώ πολλές από τις στάσεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των εφήβων μαλακώνουν ή σταθεροποιούνται σε αυτό το μεταγενέστερο στάδιο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν έχετε ακόμη να κάνετε με ενήλικες πλήρως ώριμους και ανεπτυγμένους. Υπάρχει ακόμη πολλή σύγχυση, αβεβαιότητα, παρορμητικότητα και έλλειψη ρεαλισμού.

Επιπλέον, υπάρχει μια γενικευμένη τάση στις δυτικές κοινωνίες να επιμηκύνουν την εφηβεία και ορισμένοι συγγραφείς μάλιστα ισχυρίζονται ότι επεκτείνεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργασιακές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες συχνά εμποδίζουν τους νέους να ανεξαρτητοποιηθούν.

Το σημαντικό είναι να αναπτυχθεί η αυτονομία και να αποκτηθούν οι γνωστικοί και συναισθηματικοί πόροι που είναι απαραίτητοι Ένα παιδί που διανύει τα τέλη της εφηβείας χρειάζεται γονική καθοδήγηση με την κατανόηση ότι είναι ακόμη σε μεταβατικό στάδιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arteaga-Acuria, A. M., & Rodríguez-Álava, L. A. (2022). Nivel de resiliencia familiar en adolescentes de la Parroquia 12 de Marzo ante el COVID-19. Revista Científica Arbitrada en Investigaciones de la Salud GESTAR. ISSN: 2737-6273., 5(9 Ed. esp.), 120-134.
  • Gaete, V. (2015). Desarrollo psicosocial del adolescente. Revista chilena de pediatría86(6), 436-443.
  • Gómez, M. G., Mir, P. G., & Valenzuela, B. (2020). Adolescencia y edad adulta emergente frente al COVID-19 en España y República Dominicana. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 7(3), 35-41. https://www.revistapcna.com/sites/default/files/007_0.pdf
  • Oliva A. (2007). Desarrollo cerebral y asunción de riesgos durante la adolescencia. Apuntes de psicología25(3), 239-254.
  • Martínez, B. (2013). El mundo social del adolescente: amistades y pareja. Los problemas en la adolescencia: respuestas y sugerencias para padres y educadores, 71-96.
  • Sánchez, F. L. (2015). Adolescencia. Necesidades y problemas. Implicaciones para la intervención. CURSO SEMA DELA, 9. https://adolescenciasema.org/wp-content/uploads/2015/06/Adolescere_2015_2_v4.pdf#page=9
  • Sawyer, S. M., Azzopardi, P. S., Wickremarathne, D., & Patton, G. C. (2018). The age of adolescence. The Lancet Child & Adolescent Health2(3), 223-228.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.