Πέντε αρωματικά λουλούδια για έναν μικρό κήπο

Ένας κήπος θα πρέπει να είναι απολαυστικός για όλες τις αισθήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για πέντε όμορφα και αρωματικά λουλούδια για τον κήπο σας.
Πέντε αρωματικά λουλούδια για έναν μικρό κήπο

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι η μυρωδιά ενός κήπου γεμάτου με αρωματικά λουλούδια. Για την ακρίβεια, οι κήποι δεν είναι ευχάριστοι μόνο για τα μάτια μας, αλλά και για τις υπόλοιπες αισθήσεις, όπως για παράδειγμα για την όσφρηση. Έτσι, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για πέντε όμορφα λουλούδια τα οποία μπορείτε να φυτέψετε ώστε να δημιουργήσετε έναν μικρό (ή μεγάλο) κήπο.

Έτοιμοι/ες να κρατήσετε σημειώσεις;

Όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρός είναι, θα πρέπει να λάβετε ορισμένα πράγματα υπόψη σας. Ναι, τα χρώματα είναι ωραία και πολύ σημαντικά. Όμως, για να σχεδιάσετε έναν πραγματικά ωραίο κήπο, θα πρέπει να ξεφύγετε από τα όρια της αισθητικής. Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις αισθήσεις σας να τον απολαύσουν. Εξάλλου, αν αρέσει σε εσάς, θα αρέσει σε όλους.

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το κλίμα και τον τύπο του εδάφους. Πρόκειται για δύο σημαντικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα φυτέψετε στον κήπο σας. Επιπλέον, μια συνεπής σύνθεση είναι ουσιαστική προκειμένου να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πριν προχωρήσουμε ωστόσο, πρέπει να επαναλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το άρωμα των λουλουδιών που θα επιλέξετε. Όπως προαναφέραμε, ένας κήπος δεν πρέπει να είναι μονάχα οπτικά ελκυστικός, αλλά θα πρέπει να προσελκύει και τη μύτη (είτε είναι ίσια, είτε είναι κλασική όμορφη, είτε είναι ντυμένη με μουστάκι).

Έτσι, καλό είναι να σημειώσετε τα πέντε αρωματικά λουλούδια που θα αναφέρουμε στη συνέχεια και να απολαμβάνετε την επίδρασή τους σε όλες σας τις αισθήσεις κάθε φορά που ξυπνάτε.

Αρωματικά λουλούδια για τον κήπο σας

Πασχαλιά

Γυναίκα ποτίζει πασχαλιές

Η Syringa vulgaris γνωστή και ως πασχαλιά, δε θα δώσει μόνο θαυμάσιο χρώμα στον κήπο σας αλλά το άρωμα της θα σας πλημμυρίσει με αναμνήσεις και συναισθήματα.

Την πασχαλιά μπορείτε να τη βρείτε εύκολα σε θερμοκήπια ή καταστήματα που πουλούν λουλούδια. Ακόμη, είναι πιθανό να μπορέσετε να βρείτε σπόρους στην τοπική αγορά. Αυτά τα λουλούδια ανθίζουν την άνοιξη, όπου αναδεικνύονται και δίνουν το φρέσκο, καθαρό άρωμά τους. Επιπλέον, η πασχαλιά μπορεί να φυτρώσει πολύ εύκολα. Για την ακρίβεια, φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα κλίματα και εδάφη. Παρόλα αυτά, επιλέξτε βαθύ, υγρό χώμα επειδή οι ρίζες τις προτιμούν την υγρασία.

Τέλος, καλό θα ήταν να τη φυτέψετε την άνοιξη. Να θυμάστε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο μέχρι να πιάσουν οι ρίζες της οπότε καλό είναι να έχετε υπομονή.

Τριανταφυλλιά

Η βασίλισσα των κήπων, η τριανταφυλλιά. Πρόκειται για ακόμη ένα αρωματικό λουλούδι με ιδιαίτερο άρωμα. Η οικογένεια Rosaceae καλύπτει περίπου εκατό είδη τριαντάφυλλων, αλλά είναι όλα αρωματικά και θα τα απολαύσετε πραγματικά. Επιπλέον, τα τριαντάφυλλα ανθίζουν όλο τον χρόνο.

Αν σκοπεύετε να φυτέψετε τριανταφυλλιές, να θυμάστε να αφήσετε αρκετό χώρο ανάμεσά τους. Έτσι, θα είστε σίγουροι/ες ότι τα φύλλα τους θα λαμβάνουν τον ήλιο και το οξυγόνο που χρειάζονται. Επίσης, να τις κλαδεύετε καλά, και πάνω απ’ όλα να φροντίζετε να έχουν αρκετό νερό.

Λεβάντα

Λεβάντες σε κήπο

Η λεβάντα θα φέρει ακόμη μια γνώριμη, φρέσκια, και καθαρή μυρωδιά στον κήπο σας. Επιπλέον, τα άνθη της θα δώσουν ένα έντονο χρώμα στον μικρό σας κήπο. Καλό είναι να τη φυτέψετε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, αυτή είναι και η περίοδος που βγάζει το χαρακτηριστικό αρωματικό της έλαιο. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις δικές σας λοσιόν, αλλά και σαπούνια και καλλυντικά.

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το άρωμα της θα πρέπει να τη φυτέψετε σε φωτεινό σημείο. Επιλέξτε ένα μέρος το οποίο θα την προστατεύει ταυτόχρονα από το κρύο. Επιπροσθέτως, πρόκειται για φυτό που δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Αν την ποτίζετε στις ζεστές περιόδους και την προστατεύετε από το υπερβολικό κρύο θα επιβιώσει εύκολα.

Αρωματικά λουλούδια – Υάκινθος

Ο υάκινθος, επίσης γνωστός και ως Hyacinthus orientalis, είναι ακόμη ένα δημοφιλές, αρωματικό λουλούδι. Υπάρχουν όμως υάκινθοι με διαφορετικά χρώματα, έτσι μπορείτε να συνδυάσετε μερικούς και να γεμίσετε τον κήπο σας με έντονα χρώματα. Αυτό το φυτό είναι αιωνόβιο και βολβώδες, ενώ παράγει ένα ραβδοειδές στέλεχος γεμάτο με έντονα άνθη.

Αναφορικά με τη φροντίδα του, να μην ξεχνάτε να τον ποτίζετε συχνά. Για την ακρίβεια, θα ήταν καλό να τοποθετήσετε ένα πιατάκι κάτω από τη γλάστρα ώστε να εξασφαλίσετε μόνιμη υγρασία.

Αγιόκλημα

Τέλος, θα σας αφήσουμε με ένα αναρριχητικό φυτό, το αγιόκλημα. Με αυτό δε θα πρέπει να ανησυχείτε για προβλήματα με τον χώρο καθώς δε μεγαλώνει πολύ. Το άρωμά του είναι χαρακτηριστικό και γλυκό. Επίσης, ανθίζει το φθινόπωρο και έχει σχήμα καμπάνας.

Αυτά τα αρωματικά λουλούδια μπορείτε να τα φροντίσετε πολύ εύκολα. Θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε σημείο με μερική σκιά, αλλά μεγαλώνουν γρήγορα και δυνατά και σε σημείο γεμάτο ήλιο. Να τα ποτίζετε ανά 3 με 4 ημέρες. Ακόμη, μπορούν να αντέξουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.