7 τρόποι για τη συσκευασία των βιολογικών τροφίμων

Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγετε το πλαστικό και ποιοι τύποι συσκευασίας βιολογικών τροφίμων είναι διαθέσιμοι για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία.
7 τρόποι για τη συσκευασία των βιολογικών τροφίμων
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου, 2023

Η χρήση του πλαστικού είναι ένα από τα πιο επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα προκειμένου να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων και τις συσκευασίες της. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα είδη συσκευασίας βιολογικών τροφίμων.

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων λιμνάζουν στις θάλασσες, επηρεάζοντας την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Ο μεγάλος χρόνος αποικοδόμησης αυτού του υλικού οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την αποθήκευση και τη μεταφορά των τροφίμων.

Το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το ξύλο και το μπαμπού έχουν παρουσιαστεί ως βιώσιμες επιλογές.

Ποιοι τύποι συσκευασίας βιολογικών τροφίμων υπάρχουν;

Η συσκευασία βιολογικών τροφίμων αναφέρεται σε δοχεία τροφίμων που είναι λιγότερο ρυπογόνα από εκείνα των οποίων η πρώτη ύλη προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Παρουσιάζονται ως εναλλακτική λύση στις πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής παραγωγής του υλικού αυτού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ScienceDirect.

Υπάρχουν πολλά υλικά που θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα πλαστικά όσον αφορά τη συσκευασία τροφίμων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το γυαλί, το μπαμπού, το ξύλο και ο ανοξείδωτος χάλυβας. Η χρήση τους έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι έχουν μικρότερο χρόνο αποσύνθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιήσιμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν επηρεάζουν τη γεύση των τροφίμων και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και, ανάλογα με το υλικό, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, η περιβαλλοντική φροντίδα είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να συνηθίσουμε την καθημερινή χρήση εναλλακτικής συσκευασίας των βιολογικών τροφίμων.

Ίσως σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να φτιάξετε βιολογικό λίπασμα μποκάσι

Γιατί είναι απαραίτητη μια “πράσινη” συσκευασία των βιολογικών τροφίμων;

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του περιοδικού ScienceDirect, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς 4,8 έως 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ιστορική συσσώρευση σε διάφορους τομείς του πλανήτη, όπου υπάρχουν ήδη τουλάχιστον πέντε νησιά που σχηματίζονται από πλαστικά απόβλητα.

Τα απόβλητα αυτά χρειάζονται χρόνια και μερικές φορές δεκαετίες για να αποικοδομηθούν. Ωστόσο, λόγω της έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, τον άνεμο και την τριβή από τα κύματα, το υλικό θρυμματίζεται σε σωματίδια που ονομάζονται νανοπλαστικά.

Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια επηρεάζουν το υδάτινο οικοσύστημα, καταπίνονται από τη θαλάσσια πανίδα και στη συνέχεια καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Η τοξικότητα των πλαστικών συσκευασιών

Ένας άλλος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών συσκευασιών είναι ότι δεκάδες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, 906 πολυμερή, κόλλες και άλλα χημικά πρόσθετα συμμετέχουν στη σύνθεση των πλαστικών συσκευασιών.

Από το σύνολο αυτό, οι 63 κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και οι 68 όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Και αυτό λαμβάνει υπόψη μόνο τις χημικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα.

Υπάρχουν και άλλες προσμίξεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία κατασκευής ή είναι υποπροϊόν της διάσπασης των προσθέτων. Αυτές είναι γνωστές ως μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες, ή NIAS, και αντιπροσωπεύουν άλλους κινδύνους που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και να διερευνηθούν.

7 τύποι φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών των βιολογικών τροφίμων

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, κάθε λεπτό αγοράζονται παγκοσμίως ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια και χρησιμοποιούνται 500 δισεκατομμύρια σακούλες. Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης είναι ένα καθημερινό καθήκον που ισχύει και για τη συσκευασία τροφίμων.

Αρκετές μελέτες έχουν αναλύσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για την αποθήκευση, τη συντήρηση και τη μεταφορά τροφίμων. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι βιοπολυμερή που βασίζονται σε νανοΐνες κυτταρίνης και αιθέριο έλαιο, μεταξύ άλλων συστατικών. Το σιτάρι, το ξύλο και το μπαμπού τοποθετούνται ως στοιχεία από τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν βιοδιασπώμενες συσκευασίες.

Δηλαδή, αποσυντίθενται σε φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες, χάρη στη δράση βιολογικών παραγόντων όπως μύκητες, φυτά, βακτήρια, ζώα και ο ήλιος. Αυτές οι συσκευασίες έχουν λιγότερες χημικές ουσίες από τα πλαστικά και επομένως είναι καλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

1. Ξύλινα πιάτα και δοχεία

Τα ξύλινα δοχεία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, δηλαδή δεν απορρίπτονται μετά την πρώτη χρήση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ScienceDirect έδειξε ότι οι συσκευασίες από πολτό σιταριού και τα ξύλινα πιάτα είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Αν και περιέχουν κάποιες χημικές ουσίες, η μεταφορά τους στα τρόφιμα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τα πλαστικά.

Organic food packaging.
Τα ξύλινα δοχεία είναι μια εξαιρετική επιλογή επαναχρησιμοποίησης. Το χαρτόνι είναι επίσης μια επιλογή, αλλά δεν είναι τόσο βιώσιμο.

2. Γυάλινα μπουκάλια

Το γυαλί είναι ένα ανθεκτικό, ανακυκλώσιμο υλικό με πολλαπλές χρήσεις. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, συνιστώνται τα γυάλινα δοχεία που προορίζονται για τρόφιμα. Αυτό οφείλεται στις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες και στη χαμηλή μετανάστευση τοξικών ουσιών στα τρόφιμα.

Τα γυάλινα μπουκάλια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και υπάρχουν πολλά σχέδια για όλες τις περιστάσεις. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανσή τους, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμιο.

3. Κύπελλα PLA

Τα κύπελλα PLA μοιάζουν πολύ με τα κοινά, έχουν διαφανή απόχρωση και είναι ιδανικά για νερό, χυμούς και οποιοδήποτε κρύο ποτό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν λόγω της κομποστοποιήσιμότητάς τους. Δηλαδή, αποικοδομούνται στο φυσικό περιβάλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, λειτουργούν για το σχηματισμό κομπόστ σε μονάδες κομποστοποίησης. Κατασκευάζονται από ένα φιλικό προς το περιβάλλον πολυμερές από άμυλο πατάτας, άμυλο καλαμποκιού και άλλα φυτά. Μια παραλλαγή με άλλα πρόσθετα, που ονομάζεται CPLA, χρησιμοποιείται επίσης για να αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

4. Τύποι συσκευασίας βιολογικών τροφίμων με φλούδες ρυζιού

Οι συσκευασίες από φλούδες ρυζιού, που προέρχονται από την καλλιέργεια ρυζιού, είναι βιοδιασπώμενες, οικονομικές και ανθεκτικές. Επιπλέον, μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι αυτό το απορροφητικό υλικό έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει διάφορους μολυσματικούς παράγοντες. Διατίθενται προς πώληση διάφορα δοχεία για τη μεταφορά τροφίμων.

5. Μπαμπού

Οι ίνες μπαμπού χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή βιοδιασπώμενων συσκευασιών, όπως μπολ, κουτιά, καπάκια και βάζα. Μια μελέτη στο ScienceDirect τονίζει τις μηχανικές και θερμικές ιδιότητές του ως πλεονεκτικές για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι φθείρεται γρηγορότερα από άλλα υλικά.

6. Ζαχαροκάλαμο για τη συσκευασία βιολογικών τροφίμων

Η μπαγάσα ζαχαροκάλαμου είναι μια συλλογή ινών που απομένουν από τη βιομηχανική επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Το υλικό αυτό έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ως βάση για την κατασκευή πιάτων και δοχείων για τη διανομή τροφίμων. Η έρευνα έχει δείξει τις δυνατότητές του για αποθήκευση χάρη στην αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες.

Sugar cane products.
Τα δοχεία με βάση το ζαχαροκάλαμο έχουν πολύ παρόμοια εμφάνιση με τα πλαστικά.

7. Ανοξείδωτος χάλυβας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ανθεκτικό, ανοξείδωτο και επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό για την αποθήκευση τροφίμων. Αυτή είναι μια επιλογή που διατίθεται για αντικείμενα όπως τα κουτιά φαγητού και τα θερμός. Επιπλέον, τα δοχεία με αεροστεγή καπάκια χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση δημητριακών, αλεύρων και μπαχαρικών.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Πλαστικά μιας χρήσης: Τι είναι και ποια πρέπει να αποφεύγουμε;

Πρόκειται για αντικείμενα κατασκευασμένα από πλαστικά υλικά, που παράγονται από παράγωγα του πετρελαίου, τα οποία απορρίπτονται μετά την πρώτη χρήση. Αυτό προκαλεί σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον, αφού χρειάζονται χρόνια ή και δεκαετίες για να αποικοδομηθούν.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν αυτά τα αντικείμενα, αφού η συσκευασία των τροφίμων σε πλαστικό ενέχει τον κίνδυνο μεταφοράς τοξικών ουσιών. Πολυάριθμες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική πύλη Environmental Health, αποδεικνύουν ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα αποτελούν οδό έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες γνωστές και άλλες που δεν έχουν χαρακτηριστεί τοξικολογικά. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση των παρακάτω πλαστικών μιας χρήσης:

Συμβουλές για να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικό και να χρησιμοποιήσετε άλλους τύπους φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών

Υπάρχει νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιορίζει την πώληση πλαστικών μιας χρήσης. Ωστόσο, υπάρχουν και μεμονωμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, οι υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια και η χρήση ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων ειδών υγιεινής μπορεί να βοηθήσει.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα σκεύη και τις συσκευασίες μιας χρήσης, δίνοντας προτεραιότητα σε οικολογικά είδη συσκευασίας τροφίμων. Τα αντικείμενα αυτά κατασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά όλο και περισσότερο, οπότε η διαθεσιμότητά τους μεγαλώνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.