Μαγειρικά σκεύη: Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ;

Τα οικιακά σκεύη είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και στο τραπέζι. Ας δούμε ποια σκεύη πρέπει να συμπεριλάβετε στην κουζίνα σας.
Μαγειρικά σκεύη: Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ;

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μια υπερεξοπλισμένη κουζίνα με σύγχρονα αξεσουάρ και σκεύη που ανανεώνονται κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο μοντέλο στην αγορά. Στην πραγματικότητα, καταλήγουμε να συσσωρεύουμε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε και που δεν έχουν καμία σχέση με τα καλά μαγειρικά σκεύη.

Τα βασικά αξεσουάρ των μαγειρικών σκευών είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε στην κουζίνα με άνεση και πρακτικότητα, για να προσφέρουμε στη συνέχεια ένα φανταστικό φεύμα. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ποια είναι αυτά τα βασικά στοιχεία, ώστε να μην αγοράζουμε επιπλέον πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και ότι κάθε κουζίνα ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτών που ζουν σε αυτήν καθημερινά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σκεύη που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι και που μπορεί να διαφέρουν σε μοντέλο ή μέγεθος, αλλά που τελικά θα τα χρειαστούμε. Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά.

Ανοξείδωτες κατσαρόλες και τηγάνια από τεφλόν

Θα ξεκινήσουμε με εκείνα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε στην ίδια την κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι απαραίτητα κομμάτια της κουζίνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαγειρευτών, κατσαρόλας, σάλτσας, κρέατος, λαχανικών και πολλών άλλων φαγητών.

Καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως, θα πρέπει να επιλέξετε το υλικό από ανοξείδωτο χάλυβα που, εκτός από την αντοχή και την ανθεκτικότητα που προσφέρει, ευνοεί το μαγείρεμα των φαγητών. Όσον αφορά τις διαστάσεις, το κλειδί είναι να έχετε περισσότερα από ένα από αυτά τα τηγάνια. Θα πρέπει να έχουν διαφορετικά μεγέθη για διαφορετικές προετοιμασίες και περιστάσεις.

Όσον αφορά τα τηγάνια, η σύστασή μας είναι να είναι κατασκευασμένα από τεφλόν ή οποιοδήποτε άλλο αντικολλητικό υλικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ομελέτας και άλλων τροφών που έχουν την τάση να κολλάνε στη βάση τους. Ίσως δύο κατσαρόλες δύο διαφορετικών μεγεθών και ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε.

Μαγειρικά σκεύη: Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ;
Είναι καλύτερο να επενδύετε σε καλά υλικά για τα σκεύη κουζίνας, καθώς οι εργασίες μαγειρέματος φθείρουν τα εργαλεία της κουζίνας μας.

Διάφορα μαγειρικά σκεύη

Τα σκεύη κουζίνας αποτελούν ένα δικό τους σύμπαν, στο οποίο είναι πολύ εύκολο να χαθείτε και να καταλήξετε να αγοράσετε αντικείμενα που είναι πολύ όμορφα αλλά δεν είναι απαραίτητα ή έστω πρακτικά. Για το λόγο αυτό, θα μοιραστούμε τώρα τη δική μας λίστα με τα σκεύη που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας:

  • Μαχαιροπήρουνα: Ένα καλό μαχαίρι είναι αρκετό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν μαχαίρια για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Ίσως θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε μια μικρότερη λεπίδα για συγκεκριμένα τρόφιμα.
  • Στραγγιστήρι: Αυτά κυκλοφορούν σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά από ατσάλι συνιστώνται για την αντοχή και την ανθεκτικότητά τους. Θα συμπεριλάβουμε επίσης έναν τρίφτη που προσφέρει διαφορετικά σχήματα για τυρί και λαχανικά, όπως καρότα.
  • Σπάτουλες: Μία ή δύο σπάτουλες από υλικό που δεν καταστρέφει την επιφάνεια του ταψιού είναι υπεραρκετές. Μην ξεχνάτε την ξύλινη κουτάλα και μια ξαφριστική σπάτουλα σε αυτή την κατηγορία.
  • Διάφορα αντικείμενα: Εδώ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σανίδα κοπής, αποφλοιωτής πατάτας, ανοιχτήρι κρασιού και ανοιχτηρια για κονσερβοκούτι, πλαστικά δοχεία για την κατάψυξη και μπολ. Το μέγεθος και η ποσότητα εξαρτάται από το κάθε νοικοκυριό.

Επιτραπέζια μαγειρικά σκεύη και άλλα

Τα επιτραπέζια σκεύη είναι ένα άλλο στοιχείο των οικιακών σκευών που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Υπάρχουν μοντέλα, υλικά και σχέδια για όλους.

Ας τα χωρίσουμε σε ποτήρια και φλιτζάνια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά κάθε ομάδα και θα αναλύσουμε τι είναι κατάλληλο.

Κύπελλα και κούπες

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι ξεκινάμε με ένα σετ ποτηριών που, με την πάροδο του χρόνου, σπάει. Όταν τα αντικαθιστούμε, χάνουμε την ομοιομορφία των σχεδίων μας.

Στις μέρες μας, το να έχουμε διαφορετικά μοντέλα ποτηριών σε ένα τραπέζι δεν είναι και τόσο σημαντικό, αφού τα ανεπίσημα και μοντέρνα τραπέζια έχουν επικρατήσει. Στην πραγματικότητα, είναι δυνατόν να δούμε τραπέζια με ποτήρια που κάποτε ήταν βαζάκια μαρμελάδας, και αυτό είναι και αποδεκτό και μοντέρνο.

Υπό αυτή την έννοια, τα φαρδιά ποτήρια με σχήμα σωλήνα είναι πολλαπλών χρήσεων. Με αυτά τα ποτήρια θα καλύψετε το σερβίρισμα των ποτών, από το νερό μέχρι τα περίτεχνα ποτά.

Αν πρέπει να αγοράσετε περισσότερα, επιλέξτε κλασικά μοντέλα που αντικαθίστανται εύκολα. Αλλά… Είναι απαραίτητο να αγοράσετε ποτήρια; Ναι και όχι- όλα εξαρτώνται από το είδος των συναντήσεων που έχετε στο σπίτι. Ίσως, με μερικά ποτήρια νερό, να έχετε λύσει το πρόβλημα αν προσφέρετε ανεπίσημα δείπνα με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αντίθετα, αν σας αρέσουν τα οργανωμένα δείπνα πολλών πιάτων και οι γευσιγνωσίες κρασιού, είναι καλύτερο να έχετε τουλάχιστον τρία ποτήρια: για κρασί, νερό και αφρώδες κρασί. Είναι επίσης καλύτερο να επιλέγετε κλασικά σχέδια που μπορείτε να αναπληρώνετε.

Όσον αφορά τα φλιτζάνια, θα μπορούσατε να επιλέξετε τις κλασικές κούπες και κάποιες κούπες καφέ.

Πιάτα

Στην περίπτωση των πιάτων, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα σετ που περιλαμβάνει όλα τα μεγέθη: πιάτα ορεκτικών (τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επιδόρπια), πιάτα κυρίως πιάτων και πιάτα σούπας. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια είναι πολύ ελκυστικά και ποικίλα. Αν επιλέξετε ένα πολύ περίτεχνο σχέδιο, θα είναι δύσκολο να βρείτε ένα μοντέλο για να το αντικαταστήσετε.

Μαχαιροπήρουνα

Τα μαχαιροπήρουνα αποτελούνται από μαχαίρια, πιρούνια και κουτάλια. Και πάλι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απλοποιήσετε το θέμα. Για παράδειγμα, επιλέξτε πριονωτά μαχαίρια που λειτουργούν για κρέας αντί να τα αγοράζετε ξεχωριστά.

Αν τρώτε τακτικά ψάρια, συμπεριλάβετε μαχαίρια ψαριών. Ωστόσο, αν το ψάρι δεν αποτελεί μέρος του καθημερινού σας μενού, αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Όσον αφορά τα κουτάλια, μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε κουτάλια σούπας, επιδόρπιου και τσαγιού. Το κατ’ εξοχήν υλικό είναι το ανοξείδωτο ατσάλι και ο αριθμός των τεμαχίων θα ποικίλει ανάλογα με την κάθε οικογένεια.

Τραπεζομάντιλα

Η πρότασή μας είναι να έχετε ένα υφασμάτινο τραπεζομάντιλο για ειδικές περιστάσεις και άλλα για καθημερινή χρήση. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε πιατέλες για κάθε καλεσμένο. Μπορούν να είναι κατασκευασμένα από PVC, μπαμπού ή ύφασμα.

Οι πετσέτες κουζίνας είναι επίσης σημαντικές για τον καθαρισμό και το στέγνωμα των επιφανειών της κουζίνας.

Μαγειρικά σκεύη: Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ;
Μπορείτε να αποφασίσετε για το σύνολο των μαγειρικών σκευών ανάλογα με το είδος των γευμάτων που κάνετε και αν είναι κομψά ή ανεπίσημα.

Τα οικιακά μαγειρικά σκεύη κυμαίνονται από τα βασικά μέχρι τα πιο ιδιαίτερα

Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια γενική εικόνα για το ποια είναι τα βασικά είδη που περιλαμβάνονται στα μαγειρικά σας σκεύη. Αναφέραμε μόνο τα βασικά, δηλαδή τα σκεύη και τα επιτραπέζια σκεύη που δεν πρέπει να λείπουν.

Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι είναι δελεαστικό να έχετε κάποια αντικείμενα που, αν και δεν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, μπορεί να σας φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή. Για παράδειγμα, πιατέλες σερβιρίσματος ή δίσκοι, κανάτες και οργανωτές, μεταξύ άλλων.

Η πρότασή μας είναι να κάνετε χώρο για αυτά τα σπάνια χρησιμοποιούμενα αντικείμενα , με το να είστε συνειδητοποιημένοι σε όλες τις αγορές σας. Ας φροντίσουμε να επιλέγουμε εκείνα που προκαλούν λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Burg, Dale; Maryo Ellen, Pinkhan: La casa perfecta: consejos prácticos para el hogar, Random House, 2002.
  • Parada Rivera, M. E. Hogar Ekonic, menaje desechable biodegradable gourmet.
  • Torviso, I. G. B. (2002). El menaje del hogar. In Memoria de Sefarad: Toledo, Centro Cultural San Marcos, octubre 2002-enero 2003(pp. 131-157). Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior.
  • Venegas Venegas, J., Raj Aryal, D., & Pinto RuÃz, R. (2019). Barato cena cubertería de acero inoxidable cuchara tenedor cubiertos con nuevos diseños (SM062). Aná lisis económico34(85), 169-187.
  • González, J. R. (1976). Porcelana china de exportación. Artes de México, (190), 61-71.
  • de Bogotá, C. D. C., & Exporta, B. (2010). México Decoración para el hogar.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.