Τι είναι η γιούτα και πώς μπορεί να αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες;

Η γιούτα είναι ένα υλικό που ξεχωρίζει για την αντοχή και την ανθεκτικότητά του. Είναι ένα καλό υποκατάστατο για τις πλαστικές σακούλες; Εδώ θα σας μιλήσουμε γι' αυτό.
Τι είναι η γιούτα και πώς μπορεί να αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες;

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Στην προσπάθειά τους να φροντίσουν το περιβάλλον, οι ειδικοί αναζητούν συνεχώς υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό. Μια από τις λύσεις που έχει κερδίσει δημοτικότητα είναι η γιούτα. Λειτουργεί αυτή η επιλογή;

Πρόκειται για ένα οικολογικό και βιώσιμο υφασμάτινο υλικό που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τις πλαστικές σακούλες λόγω της ανθεκτικότητας και της διάρκειάς του. Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Τι είναι η γιούτα;

Η γιούτα, γνωστή και ως “χρυσή ίνα”, είναι ένα φυτό του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Corchorus Capsularis. Παράγεται κυρίως στην Ινδία, απ’ όπου και προέρχεται. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί και σε τροπικές περιοχές.

Υπάρχουν διάφορα είδη, αλλά το πιο διαδεδομένο είναι το λευκό. Αν και το είδος Corchorus Olitorius ή Tossa Jute είναι καλύτερης ποιότητας, είναι συνήθως πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί.

Πιθανόν να έχετε μια τσάντα, ένα χαλί, ένα καλάθι ή ένα ύφασμα φτιαγμένο από αυτό το υλικό χωρίς να το γνωρίζετε. Λόγω των πλεονεκτημάτων του στην κλωστοϋφαντουργία – και του γεγονότος ότι είναι επίσης φθηνό – χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων εδώ και τουλάχιστον 5000 χρόνια.

Κύριες χρήσεις

 • Λόγω της αντοχής της, η γιούτα χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή σάκων για την αποθήκευση και τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων. Συνήθως συναντάται ως συσκευασία για δημητριακά, ζάχαρη ή πατάτες.
 • Δεν χρησιμοποιείται μόνο για την αντικατάσταση των σακουλών για ψώνια. Χρησιμοποιείται επίσης ως επιλογή για ασημένιες τσάντες, συσκευασίες δώρων και καλύμματα, μεταξύ άλλων.
 • Στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή σύνθετων υλικών.
What is jute?
Λόγω της ευελιξίας της, η γιούτα είναι ιδανική για την κατασκευή καλαθιών και συσκευασιών.

Γιούτα: γιατί είναι καλύτερη από τις πλαστικές σακούλες;

Λόγω των χαρακτηριστικών της, η γιούτα θεωρείται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με το πλαστικό. Στην πραγματικότητα, έχουν εντοπιστεί ορισμένα πλεονεκτήματα για τα υλικά που κατασκευάζονται από βαμβάκι:

 • Είναι 100% οικολογική. Δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων για τη συγκομιδή της.
 • Είναι ανθεκτική και αναπνέει, ιδανική για χρήση ως σακούλα αγοράς, επειδή εμποδίζει τα προϊόντα να χάσουν τη φρεσκάδα τους.
 • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξηγεί ότι ένα από τα οφέλη είναι ότι όταν φυτεύεται σε ένα εκτάριο, καταναλώνει 15 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και το μετατρέπει σε 11 τόνους οξυγόνου. Περισσότερο από ό,τι πολλά δέντρα.
 • Μπορεί να αναμιχθεί με άλλες φυσικές ή συνθετικές ίνες, να βαφτεί και να τυπωθεί, αν το επιθυμείτε.
 • Χρειάζεται μόνο 6 μήνες για να ωριμάσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτεί πολλή γη για την καλλιέργειά της σε σύγκριση με άλλα φυτά.
 • Είναι επαναχρησιμοποιήσιμη.
 • Έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Έχει επίσης μονωτικές και αντιστατικές ιδιότητες.
 • Είναι οικονομική.

Μειονεκτήματα

Η αλήθεια είναι ότι τα μειονεκτήματά της δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τα γνωρίζετε. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι πολύ απορροφητική. Εξαιτίας αυτού, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν οι λεκέδες που σχηματίζονται στην επιφάνειά της.

Επίσης, αν βυθιστεί στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διαλυθεί. Από αυτή την άποψη, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η υγρασία. Εάν βραχεί, πρέπει να στεγνώνεται στον καθαρό αέρα.

Γιούτα ή βαμβάκι: ποιο είναι καλύτερο;

Εάν ληφθούν υπόψη η βιωσιμότητα και η συντήρηση, η γιούτα είναι καλύτερη από το βαμβάκι από περιβαλλοντική άποψη. Παρόλο που και τα δύο υφάσματα είναι φυσικά, η γιούτα απαιτεί λιγότερο νερό για να αναπτυχθεί και δεν απαιτεί χημικά.

Η γιούτα είναι επίσης μια ισχυρή, ανθεκτική, οικονομική και ευέλικτη ίνα, γεγονός που την καθιστά μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση πολλών αντικειμένων που συνήθως κατασκευάζονται από πλαστικό. Χωρίς αμφιβολία, όταν πρόκειται για την αντικατάσταση των πλαστικών σακουλών, είναι η καλύτερη.

A jute bag.

Μία ίνα, διαφορετικές χρήσεις

Δεδομένης της αντοχής και της ευελιξίας της, η γιούτα χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων ειδών οικιακής χρήσης, όπως χαλιά, σχοινιά, λινάτσα, ρούχα, καλάθια, σακούλες αγοράς, μεταξύ άλλων.

Λόγω των πλεονεκτημάτων της για το περιβάλλον, έχει κερδίσει δημοτικότητα ως υποκατάστατο της πλαστικής συσκευασίας. Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει ακόμη και αυτό το υλικό όταν τυλίγουν τα προϊόντα τους. Το χρησιμοποιείτε συνήθως στο σπίτι;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zhang L, Ma X, Zhang X, et al. Reference genomes of the two cultivated jute species. Plant Biotechnol J. 2021;19(11):2235-2248. doi:10.1111/pbi.13652
 • The Food and Agriculture Organization of the United Nations [Updated June 2022]. Jute. Available from: https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/en/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.