Πώς να φτιάξετε οργανικό λίπασμα bokashi

Ένα ζυμωμένο οργανικό λίπασμα του οποίου η συνεισφορά στα φυτά είναι ιδιαίτερα θρεπτική είναι το bokashi Πώς παρασκευάζεται; Μάθετε τα πάντα γι΄αυτό
Πώς να φτιάξετε οργανικό λίπασμα bokashi

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως είστε εξοικειωμένοι με τα διάφορα είδη λιπασμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του εδάφους. Το φυσικό λίπασμα και το οργανικό κομπόστ είναι εναλλακτικές λύσεις που εκπληρώνουν μια διπλή λειτουργία: ανακυκλώνουν τα οργανικά απόβλητα και παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος χωρίς τη χρήση χημικών πρόσθετων. Έχετε ακούσει για το οργανικό λίπασμα bokashi;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι αυτό το είδος λιπάσματος παρασκευάζεται από τη ζύμωση κατάλληλα αναμεμειγμένων ξηρών υλικών. Ξεχωρίζει για τη σημαντική συνεισφορά του σε θρεπτικά συστατικά στις καλλιέργειες. Παρακάτω, θα σας πούμε τι περιέχει και όλα τα οφέλη του.

Τι είναι το οργανικό λίπασμα bokashi;

Ο όρος “bokashi” είναι ιαπωνικής προέλευσης και μεταφράζεται ως “ζυμωμένη οργανική ύλη”. Όταν μιλάμε για ένα οργανικό κομπόστ που περνάει από διαδικασία ζύμωσης, αναφερόμαστε σε μια μέθοδο αερόβιας ημι-αποικοδόμησης (που απαιτεί οξυγόνο) των μικροοργανισμών των οργανικών αποβλήτων υπό ελεγχόμενες συνθήκες που ευνοούν αυτή τη διαδικασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κομπόστ ατμοποιείται για να εκμεταλλευτεί τη θερμότητα που παράγεται από την αερόβια ζύμωση. Εάν η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκείς, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα απλούστερα συστατικά του οργανικού υλικού: σάκχαρα, άμυλα και πρωτεΐνες που θα ωφελήσουν το έδαφος.

Με αυτόν τον τρόπο θα λάβουμε:

 • Μικροοργανισμούς
 • Ορυκτά
 • Οργανική ύλη
¿Qué es el bocashi abono orgánico?
Το λίπασμα bokashi ξεχωρίζει για την άφθονη περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το έδαφος.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την εφαρμογή αυτού του τύπου οργανικού λιπάσματος. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά από αυτά.

 • Μπορεί να παρασκευαστεί σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ το παραδοσιακό κομπόστ μπορεί να χρειαστεί έως και 90 ημέρες.
 • Παρέχει μεγάλη ποσότητα οργανικής ύλης στους οργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος και το εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αδρανές, το έδαφος είναι γεμάτο από μικροσκοπική ζωή.
 • Είναι φθηνότερο από τα συνθετικά λιπάσματα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους ή του νερού.
 • Δεν παράγει τοξικά αέρια ή άσχημη οσμή.
 • Ευνοεί τη ρύθμιση των μολυσματικών παραγόντων στο έδαφος , όπως βακτήρια, μύκητες κ.λπ.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο έδαφος από τα φυτά

Πώς να φτιάξετε οργανικό λίπασμα bokashi;

Τώρα που γνωρίζουμε τι είναι και ποια είναι τα οφέλη του, θα φτιάξουμε το δικό μας λίπασμα bokashi. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Κοσκινισμένο χώμα

Το χώμα πρέπει προηγουμένως να κοσκινιστεί για να μην περάσουν πέτρες, ξύλα και σβόλοι. Αυτός θα είναι ο χώρος όπου θα λάβει χώρα όλη η μικροβιακή δραστηριότητα. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι άφθονο σε μέταλλα, άργιλο και μικροοργανισμούς.

Ομοίως, θα έχει τη λειτουργία να παρέχει ομοιομορφία στην υφή του κομπόστ και να συμβάλλει στη διανομή της υγρασίας. Το χώμα θα έχει τη λειτουργία της απορρόφησης και της συγκράτησης των θρεπτικών συστατικών που θα πάνε στη συνέχεια στα φυτά.

Φλούδες ρυζιού για λίπασμα bokashi

Η κύρια συμβολή αυτού του υλικού είναι το πυρίτιο, το οποίο συμβάλλει στον έλεγχο της υγρασίας. Επιπλέον, ενισχύει τα φυτά και τα προετοιμάζει καλύτερα για την αντιμετώπιση των παρασίτων.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνει τη μικροβιολογική δραστηριότητα του εδάφους. Παρέχει επίσης φώσφορο, κάλιο και άλλα μέταλλα σε μικρότερο βαθμό. Έτσι, είναι ένας εξαιρετικός ρυθμιστής της οξύτητας του εδάφους.

Κοπριά κοτόπουλου

Αν και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους τύπους κοπριάς από κουνέλια, αγελάδες, άλογα κ.λπ. πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα ζώα δεν έχουν καταναλώσει αντιβιοτικά. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει μικροβιακή ζωή στο έδαφος.

Η κοπριά κοτόπουλου παρέχει άζωτο, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οργανικά λιπάσματα που περνούν από τη διαδικασία της ζύμωσης. Επίσης, βελτιώνει το έδαφος παρέχοντας ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κάρβουνα

Το συστατικό αυτό διευκολύνει τη σωστή κατανομή των ριζών, του αέρα, της υγρασίας και της θερμότητας. Ως πορώδες υλικό, συγκρατεί, φιλτράρει και απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά.

Ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία των φυτών, γεγονός που τα καθιστά ισχυρότερα κατά τη διάρκεια χαμηλών θερμοκρασιών. Η μόνη πρόταση είναι να επιλέξετε ένα μικρό κομμάτι ξυλάνθρακα.

Bokashi Fertilizer
Ο ξυλάνθρακας είναι βασικό στοιχείο για την παρασκευή του λιπάσματος. Παρέχει θρεπτικά συστατικά και ευνοεί τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των φυτών.

Σκόνη από μάρμαρα για λίπασμα bokashi

Η κύρια συνεισφορά του είναι τα ανόργανα άλατα. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από καταστήματα μαρμάρων ή λατομεία και δεν θα σας τον χρεώσουν γιατί είναι σπατάλη της εργασίας που κάνουν εκεί. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προμηθευτείτε τέφρα από διαφορετικούς τύπους λίθων και μαρμάρων.

Μελάσα

Η μελάσα μπορεί να είναι μελάσα ζαχαροκάλαμου ή τεύτλων και η λειτουργία της είναι ενεργειακή. Θα βοηθήσει στη μικροβιολογική αναπαραγωγή και θα προσφέρει κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και βόριο, μεταξύ άλλων. Για να την προσθέσετε στο μείγμα, μπορείτε να την αραιώσετε με νερό για να είναι πιο εύκολη η επεξεργασία της.

Μαγιά

Η μαγιά αποτελεί τη μικροβιολογική βάση από την οποία θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή των οργανισμών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά σε σκόνη ή προζύμι ψωμιού.

Νερό

Το νερό που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να περιέχει χλώριο, διότι αυτό θα σκοτώσει τους μικροβιοτικούς οργανισμούς. Μπορείτε να το πάρετε από πηγές ή να το συλλέξετε από τη βροχή. Βασικά, απλά συγκεντρώστε νερό βρύσης και αφήστε το να σταθεί για περίπου τρεις ημέρες πριν το χρησιμοποιήσετε.

Συστατικά

 • 1 κουβάς των 10 λίτρων
 • 8 λίτρα νερό
 • 12 κιλά κοπριάς ή κοπριάς κοτόπουλου
 • 12 κιλά φλοιούς ρυζιού ή άχυρο
 • 2 κιλά ξυλάνθρακα
 • 12 κιλά κοινό χώμα
 • 1.2 κιλά σκόνη από μάρμαρο ή στάχτη
 • 1.2 πίτουρο ρυζιού
 • 200 γραμμάρια μελάσας
 • Λίγη μαγιά

Οδηγίες

 • Αρχικά, ρίξτε το νερό, τη μαγιά και τη μελάσα στον κουβά. Αυτό είναι για να προετοιμάσετε τη βάση. Είναι απαραίτητο να ανακατέψετε, να σκεπάσετε και να αφήσετε το μείγμα να δράσει για περίπου 24 ώρες.
 • Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το μέρος όπου θα τοποθετηθεί το bokashi- είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε το χώμα αναμεμειγμένο με τον άνθρακα εκεί που θέλετε να μείνει το λίπασμα.
 • Τώρα, προσθέστε ένα στρώμα κοπριάς ή κοπριάς κοτόπουλου, φλοιό ρυζιού, πίτουρο και, τέλος, τη σκόνη από το μάρμαρο.
 • Στη συνέχεια, προστίθεται η ζύμη που έχει αφεθεί να ξεκουραστεί από την προηγούμενη ημέρα. Είναι απαραίτητο να την κατανείμουμε ομοιόμορφα. Αφού γίνει αυτό, αφήνεται να ξεκουραστεί για άλλη μια ημέρα.
 • Για δύο εβδομάδες, είναι απαραίτητο να ανακατεύετε το μείγμα τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι το μείγμα δεν πρέπει να αναδίδει μυρωδιά τάγγισης, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάτι έχει πάει στραβά.

Λίπασμα Bokashi:

Το λίπασμα Bokashi ξεχωρίζει μεταξύ των οργανικών λιπασμάτων λόγω των σημαντικών ιδιοτήτων του. Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς αναμείξτε το με το χώμα ή το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη φύτευση, είτε στο έδαφος είτε σε γλάστρες. Είναι κατάλληλο για τη λίπανση οικιακών κήπων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ramos Agüero, D., & Terry Alfonso, E. (2014). Generalidades de los abonos orgánicos: Importancia del Bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos tropicales35(4), 52-59.
 • Ramos Agüero, D., Terry Alfonso, E., Soto Carreño, F., & Cabrera Rodríguez, J. A. (2014). Bocashi: abono orgánico elaborado a partir de residuos de la producción de plátanos en Bocas del Toro, Panamá. Cultivos Tropicales35(2), 90-97.
 • Agüero, D. R. (2014). Revisión bibliográfica. Generalidades de los abonos orgánicos: importancia del bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos Tropicales35(4), 52-59.
 • Bautista-Cruz, A., Cruz Domínguez, G., & Rodríguez-Mendoza, M. D. L. N. (2015). Efecto de bocashi y fertilizantes de liberación lenta en algunas propiedades de suelos con maíz. Revista mexicana de ciencias agrícolas6(1), 217-222.
 • Gómez, D., & Vásquez, M. (2011). Abonos orgánicos. PYMERURAL Y PRONAGRO.
 • Sepúlveda, S. (2021). Consejo al agricultor: Ventajas del bocashi. Cápsula Radial INIA La Platina.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.